Categories: Záhorie

(Ne)dostatok zdravotníkov na Záhorí a Myjave

Majú alebo nemajú nemocnice na Záhorí a Myjave dostatok zdravotníkov? Na Zahori.sk sme oslovili FNsP Skalica, Nemocnicu Malacky a NsP na Myjave.

Personálne obsadenie ale aj normatívy jednotlivých kategórií zdravotníckych pracovníkov sú na Slovensku dlhodobo poddimenzované. Lekári odchádzajú do zahraničia alebo do súkromnej sféry. 

Pre nedostatok sestier sa zatvárajú alebo zlučujú oddelenia. Stredného personálu je málo a priemerný vek sestier sa  blíži k päťdesiatke. Situácia zdravotníckych asistentov je na tom obdobne, majú oklieštené kompetencie a mzda je na spodnej hranici minimálneho platu. 

ilustračné foto: shutterstock.com

Platové ohodnotenie zdravotníckych pracovníkov všeobecne nezodpovedá výkonu ich práce, lepšie povedané poslaniu. Plat je len jedna strana mince. Rovnako dôležité sú pracovné podmienky a počet personálu na počet a stav pacientov.

Normatívy sú písané “od stola” a nie sú alebo nereflektujú potreby zdravotníkov a už vôbec nie pacientov.  Mnohokrát sa vykonávajú u pacientov len najnutnejšie výkony a vypĺňajú sa všetky možné papierovačky. Lebo papier je ten najdôležitejší dokument( často však vyplnený len formálne), ale že potom na pacienta nezostáva čas ….

Tak ako je to na Záhorí?

FNsP Skalica

FNsP Skalica / NaZahori.sk

„Okrem problémov, ktoré sú spoločné pre všetky slovenské nemocnice, je vážnym problémom predovšetkým blízkosť českých hraníc.

Mzdové podmienky sú pre zamestnancov výhodnejšie  a vzhľadom na platby zo zdravotných poisťovní im nedokážeme konkurovať.

Nemocnica v súčasnosti zamestnáva 97 lekárov a 238 zdravotných sestier. Chýba nám 18 lekárov, predovšetkým na interné, kde chýbajú štyria lekári. Sestier chýba 17 a voľné miesta sú aj na pozíciu zdravotných asistentov a sanitára.

Nemocnica poskytuje novým zamestnancom náborové odmeny, aktívne oslovujeme potenciálnych zamestnancov cez všetky dostupné informačné kanály, odozva je však minimálna.

Mnoho študentov lekárskych fakúlt odchádza do zahraničia, vyštudované sestry a zdravotní asistenti do strojárskeho priemyslu alebo obchodu, kde sú vyššie mzdy a menšia zodpovednosť.

Situáciu sa snažíme riešiť aj dočasnými krokmi. Oslovujeme lekárov v privátnej sfére, aby vypomohli so službami. Niekoľko ich vypomáha, ale práca mimo ich privátnu sféru ich vo väčšine prípadov neláka. 

O zamestnanie v nemocnici nejavia záujem ani študenti zdravotníckych škôl. Robíme nábory priamo na stredných zdravotníckych školách. Nemocnica zaručujeme žiakom prácu po skončení školy a poskytujeme im finančné benefity už počas štúdia a aj po nástupe do pracovného pomeru.

Napriek tomu samotní žiaci nemajú záujem o prácu v zdravotníctve. Prevažná väčšina nechce pracovať v odbore, ktorý študuje, alebo ide na vysokú školu.

V nemocnici pracujú aj lekári zo zahraničia. Podiel zahraničných lekárov v NsP v Skalici je približne desať percent. Sú predovšetkým z Ukrajiny. Po roku 2016 je však omnoho zložitejšie uznať vzdelanie na území SR, a tak je počet žiadateľov o prácu takmer nulový,“  povedala pre NaZahori.sk Renáta Kormanová, riaditeľka FNsP Skalica.

NsP Myjava

NsP Myjava  /      nspmyjava.sk

Myjavská nemocnica je jediným komplexným zdravotníckym zariadením v juhozápadnej časti Trenčianskeho kraja, ktorej dlhodobým zámerom je rozširovanie a skvalitňovanie zdravotnej starostlivosti.  

Nemocnica má personálnu situáciu na súčasný stav poskytovanej zdravotnej starostlivosti zabezpečenú. Z dôvodu postupnej generačnej výmeny máme v pláne rozšíriť a posilniť stav zdravotníckych pracovníkov –  v povolaní lekár, sestra, zdravotnícky asistent najmä  na internom a pediatrickom oddelení.

Voľné pracovného miesta oznamujeme inzerátmi a nahlasujeme na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

K zlepšeniu personálnej situácie by mohlo pomôcť lepšie finančné ohodnotenie pracovníkov v zdravotníctve. Taktiež jednou z ciest by mohlo byť zjednodušenie možnosti zamestnávania lekárov, prípadne sestier z Ukrajiny,“ NaZahori.sk informovala Rybárová Jana, asistentka riaditeľa NsP Myjava.

Nemocnica Malacky

Nemocnica Malacky /   flickr.com/photos/fotopavolfreso

„Myslíme si, že  na Slovensku je aktuálne všeobecne nedostatok zdravotných sestier a každé zdravotnícke zariadenie by uvítalo, aby ročne vychádzalo zo škôl viac absolventov z odboru zdravotná sestra. Súčasný systém vzdelávania sestier spôsobil dlhodobo výrazný pokles záujmu o toto povolanie, o čom svedčí nízky počet sestier, ktoré opúšťajú školu. Aj Nemocnica Malacky by privítala väčší záujem absolventiek, presný počet je však ťažké zadefinovať, pretože nedostatok sestier sa snažíme vždy vykryť. Mnohé sestry (zdravotnícky pracovníci) u nás pracujú aj v dôchodkovom veku. 

Sestry sú tiež len ľudia a majú svoje osobné či zdravotné problémy a  fungovanie nemocníc prináša aj situácie týkajúce sa nedostatku personálu. Vtedy je úlohou nemocnice prijať čo najlepšie dočasné riešenie, aby bola zabezpečená prevádzka nemocnice,“ ozrejmila pre NaZahori.sk  Dana Husárová, PR špecialista pre Nemocničnú a.s., Malacky – člen MEDIREX GROUP.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

20 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

22 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

23 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago