Categories: Malacky

Nechajte sa zlákať malackým welnesom

V septembri minulého roku sa v Malackách otvorilo welnes centrum.

Bolo okolo toho pomerne rušno, slávnostnú pásku prestrihol primátor mesta, ktorý tvrdil, že vznik welnes centra je skvelou správou pre občanov, túžiacich po relaxe. Tak sme sa pár mesiacov po uvedení centra išli pozrieť dnu, či sa takéto tvrdenie zakladá na pravde. 

Treba povedať, že sme boli prekvapení možnosťami, ktoré správcovia welnesu ponúkajú. Je toho ozaj veľa a ťažko povedať, ktoré služby vzišli z invenčnosti prevádzkovateľov a ktorými sa inšpirovali v iných welnes centrách. Nie je to však primárny predmet záujmu. My máme za úlohu zmapovať všetko, s čím môžeme prísť v malackom centre do styku.  

Malackám vskutku chýbalo niečo podobné. Stačí sa inšpirovať susedným väčším mestom na Záhorí – Senicou. Tá poskytuje okrem návštevy plaveckého bazéna aj vstupy do víriviek a sauny. Okolo Malaciek síce pár väčších, či menších welnes centier bolo, ale v samotnom meste nie. Dlhé roky fungovala v športovej hale Malina sauna, tá však nespĺňala stále náročnejšie požiadavky klientov, ktorí okrem saunovania sa ocenia širokospektrálnejší systém služieb. 

 

Aspoň jedna vec však zo starých priestorov v Maline zostala – ochladzovací bazénik po opustení sáun. Je síce zrekonštruovaný, vybavený novou fontánkou na napúšťanie vody s teplotou v rozmedzí 10 – 15 stupňov Celzia a novým prístupovým rebríkom. Inak tu však návštevník nájde pôvodné, typické belasé kachličky. Tie isté, ktoré sa nachádzajú v priestoroch krytej plavárne. Ochladzovanie sa dá pri výstupe zo sauny realizovať viacerými spôsobmi alebo podľa individuálnej chute ich aj kombinovať. Použiť môžete obyčajnú sprchu, väčšia bomba je však použitie ľadového vedra. Nechajte na seba padnúť studenú vodu z vedra a doprajte okamžité ochladenie telu, ktoré práve opustilo saunu. Prípadne si vezmite ľadovú kocku, ktorá podľa pokynov slúži na ochladzovanie zátylka. V tradičnej čínskej akupunktúre sa tomuto miestu vraví Fen Fu a prikladanie ľadovej kocky má mať za následok vyplavovanie endorfínov a duševnú pohodu ďalšie dni.

V prízemí športovej haly nezostal kameň na kameni. Keď píšeme, že do ochladzovacieho bazéna sa chodí zo sáun, tak hovoríme hneď o štyroch saunách. Dve majú parný charakter. Fungujú na princípe cyklického vypúšťania pary z podlahovej časti. Návštevník môže okrem relaxovania vdychovať esenciálne výpary. Práve zloženie esencií činí jediný rozdiel medzi oboma saunami. Jedna má charakter bylinkovej sauny, para, ktorá na vás prúdi, obsahuje esencie byliniek, najmä mäty. V druhej zase vládne eukalyptus. Inak sú obe navlas rovnaké. Pri vstupe vás možno prekvapí sprchová ružica. Ak budete, podobne ako my premýšľať, načo tam sakra je, nuž pravdaže – z hygienických dôvodov. Aby ste si neľahli na miesto, na ktorom sa pred vami spotil iný človek a nechal svoje DNA na lavičke, jednoducho vezmete ružicu a všetok ten “bordel” z lavičky zostreknete. Praktické a účelné.

V parnej saune sa odporúča relaxovať maximálne do pätnástich minút, napokon tak isto aj v tradičnej fínskej saune. Podobne, ako vo všetkých ostatných saunách platí bezplavkový režim, čiže do priestorov by návštevníci mali vstupovať nahí, vyzbrojení iba plachtou. Tá je vyrobená z materiálov, ktoré “znesú” aj tradične vysoké teploty v saunách. To sa už nedá povedať o plavkách, ktoré sú vyrábané z polyesterov a pri vysokých teplotách sa z nich do ovzdušia dostávajú chemikálie. Platí to pre všetky sauny – pre obe parné (teplota konštantne medzi 45 – 55 stupňami Celzia), pre fínsku saunu (tá je s rozmedzím teplôt 90 až 100 sto stupňov Celzia suverénne najteplejšia), ale aj pre infra-saunu (40 – 60 stupňov Celzia). Tá posledná menovaná je vhodná aj pre menšie deti. To pre infra-červené lúče, ktorými bývajú vybavené aj detské inkubátory.  Relaxačná procedúra v tejto saune je zdĺhavejšia, teplota podobná ako v parnej saune, ale kvôli nižšej vlhkosti znesiteľnejšia, odporúča sa preto v nej zotrvať od pätnástich do dvadsiatich minút. U detí pritom platí, že sa môžu taktiež saunovať, no ich pobyt by mal byť podstatne kratší – zhruba okolo piatich minút. Keď sme pri deťoch, tie majú vstup do centra pravdaže povolení, ale organizátori si vyhradzujú striktne termíny – utorky od 12.00 do 18.00 a soboty od ôsmej do druhej.

 

Predtým, než definitívne vstúpite do sauny, mali by ste popri dodržaní všetkých hygienických zásad (sprcha s použitím šampónu na celé telo a bez plaviek), plachtu v saune treba pokladať pod cele telo vrátane chodidiel  myslieť aj na to, že ak nie ste zdravotne fit, nebodaj máte vírusové ochorenie, tak by pre vás vstup do akejkoľvek saunu malo byť tabu. Nebudeme sa tu rozpisovať o celom saunovacom poriadku. Ten návštevník má k dispozícii na informačnej tabuli pri vstupe do welnes centra a odporúčame si ho prečítať. K saune si môžete zakúpiť aj saunovaciu metličku vyrobenú z brezového prútia, ktorá by mala mať pozitívne účinky, najmä hojenie rán. 

 

Saunou a následným ochladením tela sa procedúra vo welnes centre nekončí ani zďaleka. Po procese prehriatia a následného ochladenia vašej telesnej schránky sa odporúča telo “nechať” chvíľu v pokoji. Na tento účel sú v malackom welnes centre vybavené dve odpočinkové miestnosti. V jednej máte k dispozícii tzv. biologický krb, do ktorého sa neprikladá žiadne drevo, no aj tak plní pôžitok a efekt otvoreného ohňa. Navyše z neho vychádzajú rôzne aromatické vône. V miestnosti panuje prítmie.  Sú tu postele s dekami na prikrytie vášho tela, ktoré sa ma po každom saunovom cykle schladiť a následne zabaliť práve do deky.  Odporúčaný čas relaxácie je zhruba 20min. V druhej odpočinkovej časti (tzv. tepidáriu) môžete okrem ďalších odpočinkových lôžok využiť aj dve špecifické, zvnútra vyhrievané ležadlá. Vizuálne ide o jednu z najvydarenejších vecí vo welnes centre. V oddychovej zóne, hrá hudba s relaxačnými účinkami. Najmä v podvečer, keď odpočívate na ležadlách, snúbi sa hudobná harmónia s pekným prostredím, ktorí je aranžovaný pri výhľade z relaxačnej miestnosti. Pravda, výhľad na zimnú a nevľúdnu ulicu by nebol práve oku-lahodiaci, preto dekorácia v podobe trstinových záclon a bambusových tyčí v kombinácii so sviečkami a nenápadnými svetlami, vyvolávajú veľmi príjemnú atmosféru. 

 

Nielen v saune telesná schránka relaxuje. Využiť môžete vírivku a hydromasážny bazén s ležadlami a s tryskami na masáž celého tela. Konštantná teplota vody je v oboch zariadeniach zhruba 35 do 38 stupňov. Trysky sa starajú o masáž jednotlivých telesných partií. Majitelia welnes centra mali ideu vybaviť ho aj Kneippovým šliapacím kúpeľom,  ktorý je typický tým, že sa prechádza z ľadovej vody do horúcej a bosými chodidlami našľapujete na kamene. Túto vymoženosť zatiaľ vo welnes centre nenájdete, ale jej vybudovanie je plánované do budúcnosti. Zatiaľ máte možnosť uľaviť chodidlám na rohožke so špeciálnymi masážnymi prvkami. 

Počas rehabilitácie treba dodržiavať aj pitný režim. Okrem fontánky s vodou, ktorá je umiestnená pred vstupom do plaveckého bazéna a toaletnej a sprchovej časti, máte možnosť objednať si z ponuky. Vo welnes centre je k dispozícii dotykový monitor s ponukami, ktoré sú vám k dispozícii. Od minerálnej vody, špeciálnych čajov k saunovému režimu, rôznych vitamínov a džúsov, vám personál na požiadanie prinesie aj pivo, víno, prípadne šampanské. Na jedenie môžete požiadať napríklad o ovocnú misu alebo syrový tanier. A okrem jedla a pitia si môžete zakúpiť aj doplnky do sauny – špeciálne froté papuče, prípadne už spomínanú saunovaciu metličku.  Máte možnosť požičať si tzv. saunový kit alebo župan. Za objednané doplnky a občerstvenie zaplatíte pri odchode z welnes centra. V cene vstupného je plachta a uterák. 

Využiť môžete aj služby štyroch tunajších masérov, ktorí sa pravidelne striedajú tak, aby boli k dispozícii v dvoch masážnych miestnostiach návštevníkom vždy vo vyhradených otváracích hodinách. Aj ponuka masáží je bohatá  – klasická, športová, tehotenská, fyzioterapeutická a tiež tzv. bankovanie. Každá má svoje špecifiká a čaro. Športovcov, ale nielen ich, zaujme možnosť kinezioterapie – maséri majú zároveň skúsenosti s fyzioterapiou a pokiaľ vás kvári nejaké boľavé miesto, po úraze alebo preťažení, vedia vám správne nalepiť kineziologický tejp (známe farebné pásky na telách športovcov). 

Najlepšie je si masáž vopred rezervovať. A nielen masáž. Využite aj možnosť prenajať si celý jeden pavilón welnes centra. Ten zahŕňa vírivku, parnú (bylinkovú) saunu, a vyhrievanú lavicu. Je to celkom pekný darček pre vašich rodinu alebo známych. Majitelia ponúkajú klientom aj zakúpenie tzv. kľúča od kľudu a relaxu. Ide o darčekovú poukážku presne a tieto účely. A jedna z mnohých zaujímavostí na záver: kúpiť vo welnes centre môžete aj veci, ktoré by ste na prvý pohľad v takomto zariadení ani náhodou nečakali. Ide o vystavené obrazy od umelkyne Veroniky Rusňákovej, ktoré isto uvidíte, ak zamierite k hydromasážnej vírivke. Aj preto, že jeden z obrazov je vkusne zakomponovaný do ručičkových hodín. Tu už bude cena pravdaže vyššia – odhad je od 1000 do 2500 eur. Pravda, ťažko očakávať, že každý návštevník bude zároveň záujemca o kúpu obrazov. Nás zaujala však myšlienka prepojiť relax telesný a duševný s kultúrnym pozadím. Priznávame, že sme o podobnej symbióze zatiaľ nepočuli.   

Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 hodinu ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

8 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

19 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago