Categories: Holíč

Neziskovka z Holíča v konflikte záujmov

V dome v Holíčí sídli mimovládka s názvom Integrácia Rómov Záhorie.

Patrí Marte Richterovej, ktorá zároveň na tejto adrese aj býva. Prinášame zistenia redaktora Rudolfa Sivého z portálu www.aktuality.sk .

Ladislav a Marta Richterovci /  foto: aktuality.sk

Veľká hostina: dotácie rozdávali brat a sestra, získal aj syn

Keď vlani parlament schválil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, hovorilo sa, že ide o prvý krok k spravodlivosti medzi menšinami na Slovensku.  

Po novom si mali nezávislo určovať, kde najviac potrebujú peniaze pre svoju kultúru. Pre túto novinku poslanci odklepli rozpočet osem miliónov eur. 

Menšiny si v lete zvolili svojich zástupcov a vznikli hodnotiace komisie podľa národností. Riaditeľ fondu priznáva, že v jednej z nich nebolo všetko v poriadku.

„Fond má za cieľ podporu a rozvoj kultúry pre spolu trinásť národnostných menšín, pričom jediná problematická sa javí rómska národnostná menšina,” otvorene hovorí riaditeľ fondu Norbert Molnár.  

V prvej rómskej komisii sedeli súrodenci Marta a Ladislav Richterovi. Ich neziskovky žiadali od tejto komisie peniaze a aj ich dostali.  Štát pošle súrodencom dotácie za viac ako 121-tisíc eur, organizácii sídliacej na adrese Ladislavovho syna ďalších 20-tisíc eur. 

Celkovo si tak rodina Richterovcov zo 700-tisícového balíka odkrojila 141-tisíc eur.  Marta a Ladislav Richterovci na tom nevidia nič zlé

Ladislav a Marta Richterovci /  foto: aktuality.sk

Ako Hujerovci

Na Moyzesovej ulici v Holíči je počas pracovného obeda rušno. Zastavujeme sa pri žltom dome, pred ktorým stojí strieborné auto. Na schránke ani zvončeku nie je žiadne meno. Zazvoníme. Do okna na prízemí vyjde mladý chlapec, po našej prosbe zavolá ženu.

V dome v Holíčí sídli mimovládka s názvom Integrácia Rómov Záhorie. Patrí Marte Richterovej, ktorá zároveň na tejto adrese aj býva.

„Nie je to konflikt záujmov, ja som za seba nehlasovala, išla som vtedy za dvere,” hovorí Marta Richterová o tom, ako sa schvaľovala dotácia. Riaditeľa fondu Norberta Molnára na projekty dopredu upozornila. 

„Prečo?…dotácie dostávam osem rokov,” odpovedá nám Marta Richterová protiotázkou, keď sa jej pýtame, či v tom nevidí problém.  V poriadku je podľa nej aj to, že v komisii sedela spolu s bratom.

„My sme nezisková organizácia, nie komerčná, doteraz ma to vôbec nenapadlo,” vysvetľuje, prečo nemá jej organizácia označenie na dome.

Marta Richterová kandidovala v lete na šéfku tohto fondu. Medzi jej priority patrili aj transparentné komisie.

 „Dobre utajený Richter”

Podobne „ukryté” sú aj mimovládky Ladislava Richtera.

Vyrážame preto do ulíc najväčšieho sídliska na Slovensku. Na papieri máme napísané tri adresy štyroch rôznych organizácií, ktoré dostanú od fondu peniaze. Zastavujeme pri prvom petržalskom paneláku.

Fialový dom, prvý vchod, žiadne označenie združenia, na zvončeku meno Richter.

Na rovnakej adrese, kde práve stojíme, má sídlo združenie ArtClassic. To získalo 20-tisíc eur na projekt s názvom Art Classic o.z. Podľa našich informácii je to adresa syna Ladislava Richtera. 

Smerujeme o niekoľko ulíc ďalej k ďalšiemu paneláku. Aj tu nachádzame na zvončeku meno Richter. Ide o adresu, kde priamo býva Ladislav. Sú tu aj ďalšie mimovládky, ktoré dostali tisíce eur od fondu.

Bez menovky na zvončeku, k schránkam sa cez zamknutý vchod nedostaneme.

Združenie Za emancipáciu a integráciu Rómov: 13-tisíc na konferenciu o Rómoch a 20-tisíc eur na jazzové koncerty.

„To nie je moje, patrí to bývalej manželke a nemám s ňou nič spoločné,” bráni sa Ladislav Richter. Oponujeme mu, že adresu má predsa tam, kde býva on. „Nemal som čas to prepísať,” vyhovára sa. 

Štipendium pre syna

Na tejto adrese má sídlo aj Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít. K nej sa už Richter priznáva

Rade schválili 35 900 eur na rómsky festival,  web tejto organizácie nebol aktualizovaný cez desať rokov.

„Tohto projektu sa vzdávam, dostal som zákazku na stavebné práce a nestíhal by som to,” presviedča nás Richter. Na fonde o tom nič nevedeli. Richter tiež nevidí problém, v tom že zvonku nie je organizáciu možné vyhľadať.

„Vo vnútri je schránka,mali ste mi zazvoniť a prišiel by som otvoriť,” ponúkal sa.  Fond schválil na túto adresu aj štipendium 8-tisíc eur pre jeho syna Maria. Na výskum rómskej hudby.

Poprel sám seba

Tretí panelák v Petržalke – tretia Richterova neziskovka. Vstupujeme do budovy, ktorá je kombináciou kancelárií a bytov. Na prízemí nás víta postarší vrátnik. „Rada rómskych mimovládnych organizácii tu sídli?” pýtame sa ho.

Vrátnik nás odkazuje na vzdialenejšiu stenu, kde sú desiatky schránok. Na jednej z nich je s menom Ladislav Richter a pod ním napísaný názov združenia.

„To nie je moje, neviem, kto ju vlastní. Viete, keď je niekto úspešný, tak si založia podobnú organizáciu,” presviedčal nás Richter ešte deň predtým. 

Máte pocit, že ste názov neziskovky už počuli? Áno, takmer identické meno má prvá združenie z predchádzajúceho paneláku.

Štátny fond tejto dal 20-tisíc eur na projekt “Nechceme diskrimináciu, chceme príležitosť!”

Kto je vlastne Ladislav Richter? Medzi Rómami známe meno. V minulosti spoluzakladal Stranu rómskej koalície, ktorá sa hlásila k Smeru. 

Pracoval na úrade vlády pod Dušanom Čaplovičom, rád sa stretával s ďalšími politikmi Smeru.

Keď žiadal teraz o dotáciu zdôvodňoval to, že festival navštívila Viera Tomanová. Aj on hovorí, že si projekty nehodnotil sám, lebo stál za dverami. 

Celý článok aj s ostatnými pochybeniami a možnými konfliktami záujmov na  www.aktuality.sk v článku od Rudolf Sivý:

https://www.aktuality.sk/clanok/585234/velka-hostina-dotacie-rozdavali-brat-a-sestra-ziskal-aj-syn/ 

Riaditeľ fondu Norbert Molnár sa bráni, že má zviazané ruky. Môže postupovať vraj iba podľa zákona a ten nebol ani v jednom z prípadov porušený. Všetci konatelia z komisií totiž stáli počas rozhodovania o peniazoch za dverami.

Molnár zdôraznil, že zatiaľ nikomu nebol vyplatený ani cent.

zdroj: aktuality.sk / Rudolf Sivý 

Redakcia

Recent Posts

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

1 hodinu ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

2 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

2 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

3 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

5 hodín ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

13 hodín ago