Skalica

Nočný zásah hasičov v Skalici s evakuáciou obyvateľov

V sobotu 18.11.2023 večer bol jednotke dobrovoľných hasičov DHZO Skalica prostredníctvom systému Fireport (OS KR HaZZ Trnava) nahlásený požiar bytového domu na ulici Vajanského 9, v meste Skalica.

Jednotka DHZO Skalica vykonala výjazd na vozidlách TATRA 815 CAS-32 , Mercedes-Benz Vario AHZS , Iveco Daily CAS-15 , DA Fiat Ducato . Po príchode jednotky na miesto udalosti bolo zistené, že sa jedná o požiar v pivničných priestorov bytového domu.

Požiar založený úmyselne

Policajný vyšetrovateľ vyšetruje prípad ako zločin všeobecného ohrozenia v súbehu so zločinom poškodzovania cudzej veci. Po uhasení požiaru v pivničných priestoroch zisťovateľ príčin požiaru stanovil predbežne príčinu úmyselné konanie. Informuje o tom polícia KR PZT v Trnave.

Požiar z drevenej pivnice sa postupne rozšíril do ďalších častí bytového domu. Škody boli predbežne vyčíslené na desiatky tisíc eur. Polícia na prípade intenzívne pracuje a vykonáva všetky potrebné úkony nielen smerom k poškodeným osobám ale aj k osobe, ktorá mala požiar spôsobiť.

Polícia spolu s hasičmi po príchode na miesto udalosti nariadili okamžitú evakuáciu 25 osôb. 2 osoby boli jednorazovo ošetrené a 1 osoba bola prevezená do nemocnice. Evakuované osoby boli umiestnené pred polnocou do telocvične školy v Skalici, kde im mesto Skalica poskytlo potrebné zázemie.

Zasahovali hasiči zo Skalice a Holíča

„V čase nášho príjazdu na mieste už zasahovala jednotka OR HaZZ Skalica sídlo Holíč s dvoma kusmi techniky ktorá sa následne podieľala na likvidácii požiaru v pivničných priestorov následne prebiehalo odstavenie prívodu elektrickej energie a plynu . Naša jednotka sa podieľala na evakuácii bytovky , tam nastal komínový efekt a priestory schodiska boli úplne zadymené bolo nutné použiť autonómne dýchacie prístroje,“ dopĺňajú Hasiči Skalica

Dočasné útočisko obyvateľom

Prejsť cez chodbové priestory však nebolo bezpečné, a preto museli niektorí počkať v bytoch pri otvorenom okne či na balkóne . Niektorí obyvatelia vyšli zo zadymenej budovy po vlastných, ostatných z vyšších poschodí vyviedli hasiči, ktorí im poskytli evakuačné masky aby sa nenadýchali splodinami horenia. Dočasné útočisko im poskytla mestská časť telocvične pri ZŠ Vajanského. „Zadymené priestory boli odvetrané pretlakovou ventiláciou následne bola vykonaná kontrola objektu pomocou termovíznej kamery , za pomoci Rössle HYDRA hasičského vysávaču sme prebytočnú vodu s pivničných priestoroch odčerpali,“ doplnili hasiči.

Polícia spolu s hasičmi po príchode na miesto udalosti nariadili okamžitú evakuáciu 25 osôb. 2 osoby boli jednorazovo ošetrené a 1 osoba bola prevezená do nemocnice. Evakuované osoby boli umiestnené pred polnocou do telocvične školy v Skalici, kde im mesto Skalica poskytlo potrebné zázemie.

foto zo zásahu zdroj: Hasiči Skalica

Požiar v pivničných priestoroch

Požiar, ktorý vznikol v pivničných priestoroch poškodil káblové vedenie i potrubie rozvodu teplej a studenej vody. „Po ukončení zásahu a zbalení vecných prostriedkov sa jednotka vrátila na základňu . Pri udalosti sa nikto nezranil , príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania,“ uzatvárajú skalickí dobrovoľní hasiči.

Správy HaZZ and Policajné správy

Recent Posts

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

1 hodinu ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

4 hodiny ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

5 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

9 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

1 deň ago