Skalica

Nové objavy môžu priniesť svetlo do histórie skalickej Kalvárie

Tajomstvá skalickej Kalvárie: Nové objavy môžu priniesť svetlo do jej histórie. O nových objavoch informovalo mesto Skalica.

Skalická Kalvária, ktorá sa týči nad mestom Skalica, dlhodobo fascinuje historikov, archeológov a miestnych obyvateľov svojimi tajomstvami. Nové objavy na tomto historickom mieste môžu napísať ďalšiu kapitolu do jej bohatej minulosti.

GPR meranie odhalilo neznáme štruktúry

Mesto Skalica v spolupráci so spoločnosťou Mraz Robotics v posledných týždňoch vykonalo dôkladný prieskum lokality Kalvárie pomocou metódy zvané GPR (Ground Penetrating Radar), ktorá umožňuje získať detailné informácie o štruktúrach skrytých pod zemským povrchom. Tento pokročilý technologický postup môže odhaliť tajomstvá skryté pod hlbokou vrstvou zeminy.

Skalická Kalvária – nové objavy. Zdroj: Mesto Skalica

Záhadný kruhový pôdorys

Výsledok prvej etapy merania je zobrazený na snímke, ktorá jasne ukazuje kruhový pôdorys. Existujú špekulácie, či ide o základy dávnej pevnosti alebo kaplnky z 19. storočia, avšak na konečné potvrdenie týchto teórií si budeme musieť ešte počkať. Odborníci predpokladajú, že tento objav nie je jediným a že pod povrchom sa môžu skrývať ďalšie historické štruktúry.

Výzva pre ďalší výskum

Kalvária je pokrytá približne 2,5-metrovou vrstvou navážky, čo predstavuje určitú výzvu pre ďalšie etapy výskumu. Rozhodujúce bude zistiť, v akej hĺbke sa nachádzajú tento a prípadné ďalšie objekty, aby sa mohla lepšie pochopiť ich história a význam.

Skalická Kalvária – nové objavy. Zdroj: Mesto Skalica

Spolupráca s odborníkmi prináša ovocie

Významný podiel na úspechu tohto výskumného projektu má Viera Drahošová, riaditeľka Záhorského múzea v Skalici, ktorej odborné znalosti a prístup k historickým prameňom sú neoceniteľné. Spolupráca medzi mestom, vedeckou komunitou a múzeom je príkladom toho, ako môže spoločné úsilie pomôcť odhaliť stratené kapitoly našej histórie.

Skalická Kalvária je ako kniha plná záhad. Každý nový objav umožňuje odhrnúť ďalšiu vrstvu závoja, ktorým je zahalená jej minulosť. S napätím očakávame ďalšie výsledky, ktoré prinesú nové poznatky a možno aj odpovede na dlho kladené otázky.

Zdroj: Mesto Skalica

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 TIK Malacky sídli na novej adrese

Od pondelka 20. mája 2024 sídli Turisticko-informačná kancelária (TIK) mesta Malacky na novej adrese v…

5 hodín ago

Ocenenie Biele srdce získala Katarína Filípková zo skalickej nemocnice

Biele srdce - ocenenie každoročne udeľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pri príležitosti Medzinárodného…

7 hodín ago

Svetový deň včiel: Na kilogram medu musia navštíviť až milión kvetov

Svetový deň včiel oslavujú včelári každý rok 20. mája v deň narodenia Antona Janšu, ktorý bol…

10 hodín ago

Cez víkend si to namierte do Smrdák! Prezradíme vám prečo.

Návštevníci Dňa otvorených dverí v Smrdákoch (24. – 26. máj)  budú mať jedinečnú možnosť presvedčiť sa…

12 hodín ago

Stolný tenista Wang Jang ide na olympiádu, hrával za Holíč

Slovenský reprezentant v stolnom tenise Wang Jang si vybojoval miestenku na olympijské hry 2024 v…

22 hodín ago

Aktuálne: Nehoda na Záhorí

Dopravný servis Zelená vlna RTVS aktuálne 19. mája 2024 o17-tej informuje o dopravnej nehode v…

1 deň ago