Categories: Holíč

November 89: V Holíči František, Eugen a František

Oslovil som troch ľudí. Osobnosti. Všetci majú nejakú súvislosť s Novembrom 89. Mám tú česť privítať na diskusii v Holíči, v piatok 8.11.2019 v Reštaurácii Jozef II. bývalého politika a organizátora Sviečkovej manifestácie Františka Mikloška, historika Františka Neupauera a novinára Eugena Kordu.

Ak to tak môžeme povedať,  tak ľady totality sa začali viditeľne rozpúšťať, keď masa ľudí odhodlane pochodovala v Bratislave so sviečkami v rukách. Vtedy sa moc zľakla pochodujúcich, pokojných modliacich sa ľudí, ktorých plamienky v daždivom počasí predznamenali niečo veľké. A nezastavili to ani nezmyselné vodné delá, ani obušky, ani zatýkanie, ani eštebácke zadržanie jedného z hlavných organizátorov Františka Mikloška. Vtedy v marci 88 začala prúdiť v národe nová „okysličená“ krv. Všetko to postupne naberalo na obrátkach a v 89-tom to vyvrcholilo tzv. Nežnou revolúciou.

Aby sme nezabudli, tak na podnet už nebohého Jána Langoša vznikol Ústav pamäti národa. Všetka česť ľuďom, ktorí sa venujú čo najpresnejšiemu popísaniu faktov, ktoré kedysi boli uzamknuté pred zrakmi verejnosti hlboko v trezoroch. Projekt Nenápadní hrdinovia je priamo spojený s jedným z historikov Ústavu pamäti národa Františkom Neupauerom. Áno, sú a boli medzi nami tí, ktorí trpeli, bojovali, položili aj svoje životy, aby ich deti mali slobodu. Tí, ktorí nezapreli svoje presvedčenie napriek tlaku. Mali by sme o nich s úctou hovoriť. Malo by sa o nich vedieť.

Napokon sú tu nebojácni novinári, reportéri, redaktori, ktorí túžia po pravde. Neuhnú ani o kúsok a dnes vieme, že majú preto problémy v zamestnaní, alebo sa im zlo pomstí na blízkych a žiaľ, niekedy aj najkrutejšie ako sa len dá… Eugen Korda je jedným z nich. Túži po pravde, hľadá ju, chce ju spoznať.

Som rád, že tieto osobnosti prijali pozvanie na diskusiu a verím, že aj my všetci z Holíča a okolia, ktorí sa na nej zúčastníme, budeme mať zážitok z príjemne stráveného večera s priateľmi, známymi a aj so spomínanými osobnosťami.

Príďte si posedieť, podiskutovať a možno i dať si jedno dobré vychladené pivo z Holíča. 

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

4 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

5 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

6 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

7 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

7 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

9 hodín ago