Categories: Malacky

Obce na Záhorí v úseku Malacky – Kúty sa problému s pitnou vodou tak skoro nezbavia, BVS na to nemá financie

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) nemá v súčasnosti dostatočné financie na budovanie novej infraštruktúry, dokonca ani na obnovu existujúcej. Podľa  BVS je to spôsobené tým, že ceny za služby sú nižšie ako reálne náklady.

Predseda Dozornej rady BVS Radovan Jenčík predpokladá, že príde k zreálneniu cien za vodu, o koľko a kedy však nevie. “Budeme sa musieť baviť o tom, koľko má stať voda a ako sa k nej máme chovať. Schváliť by to však musel Úrad pre reguláciu sieťových odvetví,” uviedol Jenčík.

Problémy BVS sa prejavujú aj na Záhorí, kde majú viaceré obce ešte stále napojený svoj vodárenský zdroj len na studne, ktoré nie vždy dokážu mať dostatočnú výdatnosť pre zásobovanie obyvateľov pitnou vodou. “Obyvatelia musia najmä pred letnou sezónou obmedzovať spotrebu vody, čo je v 21. storočí maximálne absurdné. Studne vysychajú, a preto je potrebné, aby sme Hornému Záhoriu dotiahli napojenie vody z vodárenských zdrojov. Naša predstava je presne vyčíslená. Je to zhruba 30 miliónov eur, ktoré budú potrebné na dotiahnutie nového vodovodu,” spresnil Juraj Říha, primátor Malaciek, ktoré sú minoritným akcionárom BVS.

BVS tvrdí, že má dlhodobý plán, aby mohli byť dotknuté obce Záhoria zásobované pitnou vodou z bratislavského vodného zdroja Sihoť. “V blízkej budúcnosti sa bude treba zamerať na úsek medzi Malackami a Kútmi. Úseky medzi Bratislavou a Malackami, ako aj Kútmi a Senicou až do Holíča sú už zrealizované,” spresnil hovorca BVS Pálffy.

Predstavenstvo vodární žiada, aby vstúpilo do rokovania s vedeniami Trnavského samosprávneho kraja a Bratislavského samosprávneho kraja, aby sa našlo spoločné riešenie, prípadne aj za účasti štátu. Jenčík upozorňuje, že BVS momentálne nie je schopná začať budovať vodovod na Záhorie, pokiaľ si nezoberie úver a nezačne intenzívne o tejto veci rokovať so štátom a BSK.

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

10 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

11 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

11 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

12 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

13 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

15 hodín ago