Categories: Senica

Od 7. decembra by sa mali na hraniciach preukázať testom aj pendleri, aktuálne sú najzasiahnutejšie okresy Skalica a Senica

Pendlerom, študentom či zamestnancom pracujúcim v zahraničí, na ktorých sa doposiaľ vzťahovala výnimka, by mala od 7. decembra pribudnúť povinnosť preukázať sa negatívnym antigénovým testom na nový koronavírus. Nemal by byť starší ako dva týždne. V piatok o tom na tlačovej konferencii informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Priemerný počet úmrtí spojených s ochorením COVID-19 je v súčasnosti 30 prípadov denne. Krajčí uviedol, že celkový počet úmrtí spojených s novým koronavírusom je 1000 prípadov. “Kompetentné úrady potvrdili 771 prípadov úmrtí spôsobených priamo ochorením COVID-19,” dodal.

Situácia v nemocniciach je podľa neho síce lepšia, no nie je vidieť rapídny pokles pacientov. Pripomenul, že v súčasnosti je hospitalizovaných 1685 pacientov s podozrením či ochorením COVID-19, 122 ľudí potrebuje pľúcnu ventiláciu. “Najvážnejšia situácia je v Prešovskom a Žilinskom kraji,” upozornil minister zdravotníctva.

Počet infikovaných novým koronavírusom by mal rásť. Slovensko sa pravdepodobne dostalo na úroveň reprodukčného čísla z 0,9 na 1. Kĺzavý medián stúpol z čísla 1326 na 1811. Počet hospitalizácií aj 14-dňová incidencia mierne klesli. Počet hospitalizovaných s ochorením klesol z 1778 na 1685. Sedemdňový priemer testov stúpol z 7211 na 8051. V rámci sedemdňovej incidencie po krajoch je na tom najhoršie Trenčiansky kraj, naopak, najlepšie je na tom Bratislavský kraj. Aktuálne sú podľa Krajčího najzasiahnutejšie okresy Skalica, Senica či Púchov.

Najviac pozitívnych nad 65 rokov je v Prešovskom kraji s 370 prípadmi. Najlepšie je na tom Bratislavský kraj, kde evidujú 110 takýchto prípadov. Celkovo je takýchto prípadov aktuálne 1836.

Slovensko má 898 voľných lôžok s kyslíkom a 930 obsadených lôžok s kyslíkom. Aktuálne funguje 154 antigénových odberových miest, podľa Krajčího by mali pribúdať.

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

2 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

3 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

4 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

5 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

5 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

7 hodín ago