Categories: Aktuality

Od piatku 11.12. sa zatvárajú terasy reštaurácií, pred Vianocami sa zatvoria aj obchody

Premiér vlády Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajči, minister dopravy Andrej Doležal a hlavný hygienik Ján Mikas oznámili sprísnenie opatrení. Niektoré z nich začnú platiť už od piatku 11. decembra 2020.

Od 11. decembra 2020 sa zatvárajú terasy reštaurácií. „Reštaurácie sa úplne nezatvárajú, jedlo so sebou si klienti budú môcť zobrať so sebou,“ uviedol Mikas.

Od 14. decembra 2020 sa sprísnia podmienky pre hotely, vleky a lanovky. Vyžadovať sa bude negatívny test na prítomnosť nového koronavírusu nie starší ako 72 hodín.

Na Slovensku sa od 21. decembra 2020 zatvoria všetky obchody s výnimkou potravín, drogérií či lekární. Deťom sa zároveň začnú školské prázdniny. „Obchody budú okrem nevyhnutných pre zabezpečenie základných potrieb zatvorené. Opatrenia budú platné minimálne tri týždne,“ doplnil Mikas.

Takzvaný lockdown bude na celom Slovensku platiť minimálne tri týždne v každom okrese. V regiónoch s najhoršou epidemiologickou situáciou to môže byť aj o niekoľko týždňov dlhšie. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO). Avizoval, že Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR predstavia tzv. COVID-automat, podľa ktorého sa bude otváranie riadiť.

Podniky nad 500 zamestnancov budú musieť od 28. decembra 2020 pravidelne testovať svojich ľudí na nový koronavírus. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Lyžiarske strediská, hotely a ďalšie prevádzky v týchto strediskách ostávajú otvorené, avšak za sprísnených podmienok, ktoré Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR dohodlo s konzíliom odborníkov. Potrebný od 14. decembra bude napríklad test nie starší ako 72 hodín. Informoval o tom minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Kostoly, kiná, ako aj fitnescentrá môžu naďalej fungovať za podmienok ako doteraz. Potvrdil to hlavný hygienik. Apeloval, aby dodržiavali nastavené opatrenia.

Redakcia

Recent Posts

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

4 hodiny ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

6 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

8 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

11 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

15 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago