Categories: Skalica

Od stredy štvrtá fáza uvoľňovania, obchody však zostanú v nedeľu zatvorené

20. mája 2020 nastane 4.fáza uvoľňovania opatrení na Slovensku v spojitosti s pandémiou nového koronavírusu. Informoval o tom v pondelok po rokovaní vlády premiér Igor Matovič (OĽaNO).  

Otvoriť budú môcť kiná, divadlá, ale s počtom ľudí do 100, tiež budú môcť otvoriť obchodné centrá bez detských kútikov, vnútorné plavárne a športoviská len pre športové kluby. Otvorené budú aj vonkajšie športoviská či reštaurácie s verejným stravovaním v interiéri. Prevádzky budú musieť dodržiavať prísne hygienické podmienky.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas spresnil, že sa pracuje na aktualizácii opatrení, aby mohli byť v stredu zverejnené. 

V prípade obchodov sa znižuje potrebná plocha na jedného zákazníka z 25 štvorcových metrov (m2) na 15 m2. V obchodných centrách sa zároveň vypočíta maximálny počet zákazníkov ako 15 m2 na všetky obchodné prevádzky mimo spoločných priestorov a bude tiež zákaz združovania sa v spoločných priestoroch.

Napriek uvoľneniu opatrení však obchody zostanú v nedeľu zatvorené. Nedeľu vláda počas koronakrízy určila za sanitárny deň. Zároveň zostávajú v platnosti aj vyhradené hodiny pre dôchodcov.

Od 20.5. sa majú súčasne otvoriť aj vnútorné priestory turistických atrakcií, čo sa však netýka zoo a botanických záhrad. Verejné stravovanie bude môcť fungovať aj v interiéri, pričom majú platiť rovnaké podmienky, ktoré v súčasnosti platia na vonkajších terasách. Pribudnú podmienky okolo kvality vzduchu a vzduchotechniky. Pri prevádzkach verejného stravovania sa má predĺžiť otvárací čas do 22.00 h.

Premiér Matovič, zároveň poznamenal, že nikto nepredpokladá, že by sa tento rok mohli organizovať hromadné podujatia s účasťou nad 1000 osôb. 

“Vyhliadky na letné dovolenky v súčasnosti závisia od viacerých faktorov. Záleží na našej zodpovednosti, na tom, ako to zvládneme,” skonštatoval Matovič. Dôležité bude aj to, ako iné krajiny nastavia podmienky.

4. fáza uvoľňovania opatrení od 20. mája 2020

– Otvoriť budú môcť kiná a divadlá.

– Hromadné podujatia budú môcť byť do 100 ľudí.

– Obchodné centrá bez detských kútikov– otvoriť budú môcť aj vnútorné plavárne a športoviská, ale len pre športové kluby.

– Vonkajšie športoviská, ale stále bez šatní a obecenstva– verejné stravovanie bude povolené už aj v interiéri, predlžuje sa aj otváracia doba z 20:00 na  22:00, stoly aj v interiéroch musia byť dva metre od seba– hranice sa otvoria od štvrtka 21. mája tak, že pri návrate do 24 hodín nebude potrebné testovanie a karanténa; rúška v exteriéri pri odstupe piatich metrov budú dobrovoľné a nakoniec sa povolia schôdze zo zákona

– Od štvrtka začne platiť na hraniciach opatrenie, že ak má niekto prechodný alebo trvalý pobyt na SR a odíde do Poľska, Českej republiky, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Švajčiarska či Nemecka a z týchto krajín sa vráti do 24 hodín späť, nebude musieť absolvovať karanténu či testovanie.

1. júna 2020

– Na Deň detí od 1. júna 2020 sa budú môcť otvoriť aj školy, škôlky, špeciálne školy a takisto školské kluby detí. 

HRANICA S ČR od 18.5.2020

➡️ pendleri: povinná štátna karanténa a predloženie výsledku testu na COVID-19 sa nevzťahuje na občanov SR, ktorí žijú v susedných krajinách najviac do 30 km od otvoreného hraničného priechodu a za prácou dochádzajú na územie SR, a rovnako sa tieto povinnosti nevzťahujú na osoby, ktoré žijú s nimi v spoločnej domácnosti a nepracujú na území SR (tieto osoby môžu chodiť cez hranice len v sprievode pracujúcej osoby na území SR)
 osoby z predošlého bodu potrebujú mať so sebou trojjazyčné potvrdenie od zamestnávateľa, ktoré nájdete tu: http://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/PENDLER_maj.rtf
⚠️pendleri v rámci vynimky 30 kilometrov sa nemusia preukazovať výsledkom testu na Covid-19, pričom môžu s nimi prekračovať štátne hranice ich neplnoleté deti a ostatní členovia domácnosti
➡️ občania SR pracujúci v oblasti zdravotníctva, opatrovateľstva, vedecko-výskumný pracovník, pedagogický zamestnanec alebo sezónny pracovník v poľnohospodárskom alebo potravinárskom odvetví vo vzdialenosti viac ako 30 km od otvoreného hraničného, priechodu môžu chodiť späť na územie SR, ale len s testom na COVID-19 s negatívnym výsledkom, starým najviac 96 hodín (stačí iba kópia)
➡️ viac informácií o výnimkách nájdete na webe UVZSR.sk
➡️ občania SR pracujúci ako zdravotníci v Juhomoravskom, Zlínskom, Moravsko-sliezskom alebo Olomouckom kraji vo vzdialenosti viac ako 30 km od otvoreného hraničného priechodu môžu chodiť späť na územie SR, ale len s testom na COVID-19 s negatívnym výsledkom, starým najviac 96 hodín (stačí iba kópia)
 Ďalšie informácie pre pendlerov: https://www.mzv.sk/…/covid19/cezhranicni-pracovnici-pendleri
➡️ pre osobnú dopravu sú otvorené hraničné priechody: Svrčinovec – Mosty u Jablunkova, Makov – Bílá-Bumbálka, Lysá pod Makytou – Střelná, Horné Srnie – Brumov – Bylnice, Drietoma – Starý Hrozenkov, Moravské Lieskové – Strání, Vrbovce – Velká nad Veličkou, Skalica – Sudoměřice (nová cesta), Holíč – Hodonín, Brodské Břeclav
➡️ pre nákladnú dopravu sú otvorené hraničné priechody: všetky sú aj pre nákladnú dopravu s obmedzeniami vyplývajúcimi s kategórie pozemných komunikácii
➡️ Nové podmienky tranzitu cez ČR od 30.3.: http://www.mzv.sk/…/cesko-tranzit-cez-uzemie-ceskej-republi…

Redakcia

Recent Posts

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

5 minút ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

11 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

24 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago