Skalica

OOCR Záhorie: Prvomájové otváranie Baťovho kanála v Skalici

Plavebnú sezónu na Baťovom kanáli, unikátnej vodnej ceste spájajúcej slovenské Pomoravie s moravskými regiónmi, otvoria v Skalici aj tento rok tradične na 1. mája.

Kultúrne podujatie v prístave Skalica láka každý rok stále väčší počet ľudí. “V minulých rokoch si cestu do skalického prístavu počas otvárania sezóny našlo viac ako 3000 návštevníkov a veríme, že ani tento rok to nebude inak. Hlavným bodom programu bude slávnostné odomykanie vôd Baťovho kanála,” uviedol za organizátorov podujatia Erik Formánek.

TS

Pre všetkých účastníkov bude počas celého dňa pripravený sprievodný program a vystúpenie umelcov z regiónu. Nebudú chýbať prvomájové trhy s ponukou občerstvenia a výrobkov. “Na návštevníkov čaká detská šou Veseluška, tanečná skupina ŠandS, country-westernová skupina Prospektori s Ľubošom Beňom, folková skupina Vinohrad či rokové zoskupenie Black Company. V chill out zóne nebude chýbať hudba, posedenie ale aj vodná fajka. Pre deti bude pripravená Ralfova cesta prístavom, maľovanie na tvár, skákací hrad či aquazorbing priamo na vodách Baťovho kanála,” doplnil spoluorganizátor.

TS

Jediný slovenský prístav Baťovho kanála otvorili v Skalici pred 16 rokmi. Vznikol ako umelá vnútrozemská vodná cesta v 30. rokoch 20. storočia. „Sme radi, že sa po dvoch rokoch obmedzení naplno rozbieha turistická sezóna aj v jednej z bášt Záhoria, ktorým Skalica nepochybne je. Práve toto podujatie ukazuje, že Skalica nie je len kráľovské mesto s historickými pamiatkami, ale ľudia tu majú možnosť spoznávať aj prírodné a turistické krásy Záhoria spojené s ochutnávaním miestnych jedál a nápojov. Návštevu Skalice môžu návštevníci spojiť aj s neďalekým Holíčom, kde nájdu takisto skĺbenú históriu s turistickými atrakciami,“ informoval predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Zdenko Čambal.

zdroj: yotube.com

Baťov kanál

Baťov kanál je dlhý 55 kilometrov a nachádza sa na nej osem prístavov. Do posledného z nich, Otrokovíc na Morave, sa zo Skalice dá doplaviť za päť až šesť dní. Obľuba putovania po vode netradičným spôsobom, kedy najvyššia povolená rýchlosť plavidiel je päť kilometrov za hodinu, je medzi turistami čoraz väčšia.

Najväčší záujem registrujú na Baťovom kanáli o celodenné plavby na motorových člnoch, spojené so spoznávaním okolia, vhodné sú najmä pre rodiny s deťmi a skupiny priateľov. “Obľube sa tešia aj viacdenné plavby na kajutových lodiach alebo v posledných sezónach už aj na motorových člnoch, keď klienti prespia v ubytovacích zariadeniach alebo v prístavoch v stanoch po ceste,” doplnil výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Tlačová správa

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

5 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

6 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

14 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago