Skalica

OOCR Záhorie: Svetové umenie v Skalici v spojení s charitou

Spojenie harfistu Michal Matejčíka a výtvarníka Ašota Haasa sľubuje neobyčajný audiovizuálny zážitok. Už 30. septembra 2022 v Skalici.

Posledný septembrový piatok bude Jezuitský kostol v Skalici hostiť premiéru projektu GLASS METAMORPHOSIS, ktorého hlavnými protagonistami budú slovenský harfista Michal Matejčík a oceňovaný výtvarník Ašot Haas. Na koncerte výnimočnou akustikou zaznejú diela fenomenálneho skladateľa Philipa Glassa v úprave pre harfu.

https://www.nazahori.sk/2022/07/30/foto-video-jezuitsky-kostol-je-po-rekonstrukcii-pychou-skalice/

Michal Matejčík

„Najlepšia akustika v  regióne strednej Európy je práve v Skalici, pre minimalizmus tvorby geniálneho Philipa Glassa je viac ako vyhovujúca. Preto som rád prijal pozvanie zo Skalice uviesť premiérovo jeho diela práve v tomto meste“ hovorí Michal Matejčík.

Michal Matejčík, ktorého získali usporiadatelia pre tento spoločenský večer, má za sebou pozoruhodný príbeh. Absolvoval svetové symfonické turné s George Michaelom, bol predskokanom skupiny Depeche Mode a ako sólista hral na viacerých významných podujatiach na hudobných scénach v strednej Európe. Jeho posledným významným spojením bol angažmán v projekte piesňovej tvorby svetovo rešpektovaného slovenského tenoristu Pavla Bršlíka, ktorý verejnosti predstavil festival Viva Musica minulý rok v Bratislave.

Ašot Haas

Druhý umelec večera Ašot Haas je nositeľom prestížneho ocenenia Cena Galérie NOVA: Sklo 2007 a víťazom medzinárodného filmového festivalu IFF Bratislava 2006 v kategórii krátkometrážna tvorba za film “MOTHER WIT”. So spoločnosťou KVANT získal 2. miesto na ILDA Awards/Prolight + Sound. Svoje diela prezentoval na početných slovenských a zahraničných výstavách v Európe, Ázii či USA a jeho posledným úspechom je ocenenie GOLD WINNER udelené  za rok 2022 v New Yorku od prestížneho MUSE Creative Awards za projekt Ašot Haas & Kvant – Resonance of Light 2021.

Sklo a zvuk harfy majú akési logické a predsa metafyzické spojenie, veľmi sa na spoluprácu s Michalom Matejčíkom teším a verím, že divákom a poslucháčom prinesieme neobyčajný senzuálny zážitok.” dopĺňa sólistu Ašot Haas, ktorého výstava sa v čase koncertu uvádza aj izraelskom Jeruzaleme.

OOCR Záhorie

„Podporiť pripravovaný večer s umením je pre nás česť. Verím, že sa účinkujúci umelci budú v našom regióne cítiť skvele a následne propagovať krásy Záhoria aj za hranicami Slovenska “ hovorí Zdenko Čambal, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie (OOCR Záhorie), ktorá spolupracuje na realizácii programu.

Dobrovoľné vstupné pre Samka

Vstupné na umelecký večer je dobrovoľné a výťažok z neho poputuje na pomoc rodine malého Samka žijúceho v regióne Skalice, ktorý trpí detskou mozgovou obrnou, epilepsiou a hypopláziou.

Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

3 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

4 hodiny ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

14 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

15 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

15 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

16 hodín ago