Záhorie

OOCR Záhorie: V regióne zaznamenali v uplynulej sezóne zvýšenú návštevnosť

Napriek pandemickej situácii zaznamenali v uplynulej turistickej sezóne na Záhorí oproti predchádzajúcej zvýšenú návštevnosť. Vyplýva to z údajov, ktoré Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Záhorie poskytli jednotlivé turistické informačné kancelárie.

V Holíči najvyššia návštevnosť v zámku

zdroj foto: NaZahori.sk

V Holíči mal tradične najvyššiu návštevnosť zámok. „Záujem o neho rastie pravidelne. Kým v roku 2019 si ho prezrelo 5684 návštevníkov, o rok neskôr to bolo 6571 a v tej poslednej ich už bolo 7179. porovnateľnú návštevnosť mala aj bylinková záhrada,“ uviedla Veronika Chňupková z Turisticko-informačného centra v Holíči.

“Veľkej obľube sa tešilo člnkovanie okolo bastiónovej pevnosti. Aktivita sa stala vyhľadávanou atrakciou pre ľudí z celého západného Slovenska. Dobré počasie umožnilo turistom, ale aj našim Holíčanom navštíviť bylinkovú záhradu, kde si mohli posedieť a oddýchnuť. Novinkou v uplynulej sezóne bola možnosť zakúpiť si bylinky či handmade výrobky z levandule,” povedal primátor mesta a zároveň predseda OOCR Záhorie Zdenko Čambal.

V Skalici bolo14.332 vstupov do pamiatok

zdroj: NaZahori.sk

Počas turistickej sezóny 2021 v Skalici, ktorú v meste otvorili 15. mája a trvala do 29. augusta, zaznamenali 14.332 vstupov do pamiatok. “Z nich bolo 13.439 domácich návštevníkov a 893 zahraničných, ktorí boli prevažne z Českej republiky. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka sa dá hovoriť o výraznom náraste, keďže za minulý rok evidovali v kráľovskom meste 11.013 vstupov do pamiatok,” uviedol riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Mesto ponúka 12 pamiatok, ktoré si môžu návštevníci pozrieť. “Z nich bolo v uplynulej sezóne osem spoplatnených na základe turistického pasu. Počas víkendov sa v každej pamiatke nachádzal vyškolený sprievodca, ktorý návštevníkom poskytoval odborný výklad. Najväčší úspech sezóny zaznamenala novinka, ktorou bola prehliadka na koči so sprievodcom s názvom Kráľovský okruh po Skalici,” informovala vedúca oddelenia marketingu a cestovného ruchu Renáta Medňanská.

Rekord zaznamenala Kunovská priehrada

zdroj: NaZahori.sk

Návštevníkov Senice lákal v uplynulej turistickej sezóne najmä pobyt pri vode. Rekordnú návštevnosť zaznamenala počas letnej sezóny rekreačná oblasť Kunovská priehrada. Okrem nej bolo obľúbeným miestom návštev letné kúpalisko. Počas sezóny, ktorá sa začala 18. júna a trvala do konca augusta, tu zaznamenali 14.865 vstupov. Celkom išlo o 64 kúpacích dní. “V júni sa prišlo okúpať 5522 návštevníkov, v júli 6724 a v auguste 2619. V tejto sezóne bola návštevnosť ovplyvňovaná charakterom počasia, pretože epidemické opatrenia boli počas leta priaznivé,” povedal  primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Častým miestom návštev bolo aj mestské Múzeum Senica, ktoré vystavuje archeologické expozície prostredníctvom najmodernejších technológií. V podkroví ukrýva maketu historickej Senice a v podzemí zasa unikátne kostrové hroby. Novinkou v sezóne 2021 bola vyhliadková veža v miestnej časti Kunov, ktorá pribudla na kopci nad záhradkárskou osadou.

Infocesta pre rodiny s deťmi v Malackách

Mestské pamiatky, letné kultúrne podujatia ale aj kúpalisko v meste Malacky zaznamenali v roku 2021 porovnateľnú návštevnosť ako v predchádzajúcej sezóne. „Aj keď Malacky ako samospráva už nie sú našim členom, máme z tohto mesta členov z radov podnikateľských subjektov. Naďalej trvá aj dobrá spolupráca s Turisticko-informačnou kanceláriou. Tento rok sme spoločne zabezpečovali aj infocestu pre rodiny s deťmi,“ spresnil M. Lidaj.

„Najobľúbenejšími pamiatkami v meste sú kaštieľ a krypty pod Františkánskym kostolom. Záujem bol aj o okruhy po mestských pamiatkach zo sprievodcom a uskutočnili sme tradičný divadelný festival spojený s prezentáciou divadla na Hambálku,“ informovala Ivana Kovárová z Turisticko-informačnej kancelárie mesta Malacky. Na letnom kúpalisku zaznamenali 16.320 návštev, čo je porovnateľné s priemerom za posledné obdobie a to napriek tomu, že sezóna trvala len dva mesiace.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

6 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

8 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

10 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

17 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago