Aktuality

Osobné údaje: Každá online aktivita zanecháva dátovú stopu

Osobné údaje: Je tu týždeň ochrany osobných údajov. Dávajte si pozor, čo a s kým vo virtuálnom svete zdieľate. Upozorňuje na to Polícia SR.

Na internete trávime dennodenne minúty až hodiny. Či už v zamestnaní, MHD alebo doma, virtuálny svet sa stal neodmysliteľnou súčasťou toho fyzického. Každá vyhľadaná informácia, každý klik či pozretá fotka alebo video však za sebou zanecháva dátovú stopu.

Navštívené stránky, používané aplikácie, služby či sociálne siete naprieč svetom zhromažďujú údaje o našom správaní online, o tom, čo koho zaujíma a napríklad aj o tom, čo nakupujeme. Zároveň môžu zbierať aj údaje, o ktoré by sme sa radšej deliť nechceli, ako sú osobné, platobné a dokonca aj zdravotné informácie.

Až do tejto soboty prebieha Týždeň ochrany osobných údajov, ktorého cieľom je šíriť osvetu o ochrane citlivých informácií a súkromia vo virtuálnom svete nielen medzi jednotlivcami, ale aj medzi organizáciami.

Cieľom je poukázať na to, že každý má právo spravovať svoje zdieľané údaje a informácie. Rovnako je snahou pomôcť organizáciám, ktoré tieto údaje zbierajú, pochopiť, prečo je dôležité rešpektovať údaje ich používateľov alebo zákazníkov.

Ako vieme chrániť svoje údaje

1.Nemôžeme síce kontrolovať to, ako sa spracováva každý bite informácií o nás či našich blízkych, mnohokrát však vieme ovládať spôsob ich zdieľania pomocou zopár ľahkých krokov.

2.Nikdy nezverejňujte ani nezdieľajte akékoľvek citlivé osobné informácie, ktoré by mohol niekto s nekalými úmyslami zneužiť. Tak, ako cudziemu človeku na ulici do ruky nedáme svoju kreditku alebo občiansky preukaz, neposkytneme ho ani nikomu neznámemu na internete. Nech ich od nás žiada pod akoukoľvek zámienkou.

3.Nezdieľajte napríklad informácie, z ktorých by sa dalo zistiť, kde sa momentálne nachádzate a kedy napríklad nie ste doma. Ak to nie je nevyhnutné, vypnite si lokalizáciu svojho zariadenia. Niektoré aplikácie či služby môžu vyžiadať zdieľanie polohy, nie vždy je to však potrebné.

4.Pokiaľ si nenastavíte súkromie tak, že vaše príspevky či fotky uvidia iba vaši príbuzní či dobrí známi, nemôžete si byť istý tým, že ich uvidia naozaj iba oni. Nastavenia zdieľania napríklad na sociálnych sieťach si viete nastaviť za pár klikov.

5.Nezabúdajte, že vaše údaje a dáta sú vzácne a máte právo na to, aby ste sa rozhodovali, s kým sa o nich delíte. Nedovoľte, aby ktokoľvek tieto dáta zneužil.

Policajné správy

Recent Posts

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

39 minút ago

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

12 hodín ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

15 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

18 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

19 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

22 hodín ago