Skalica

Osobnosti Záhoria či Dušan Jurkovič a Skalica v Záhorskom múzeu

Vo štvrtok 1. decembra 2022 bude slávnostné otvorenie výstavy Dušan Jurkovič a Skalica v Záhorskom múzeu v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. Kurátorkou výstavy je riaditeľka múzea Viera Drahošová. Záhorské múzeum predstavuje aj novú časť stálej expozície Osobnosti Záhoria.

Nová časť stálej expozície Osobnosti Záhoria

Expozícia je situovaná v budove bývalého Katolíckeho kruhu, dnes Domu kultúry v Skalici.

Dvojročné úsilie odborných pracovníkov múzea negatívne poznačila pandémia a posunula aj prezentáciu zberateľskej a výskumnej aktivity múzea v podobe novej expozičnej časti. Venovaná je osobnostiam regiónu, ktoré sa tu narodili alebo dlhodobo pôsobili.

Expozícia ponúka dve formy pohľadu

Tradičnú, prostredníctvom trojrozmerných zbierkových predmetov. Tie Záhorské múzeum získalo akvizičnou činnosťou; klavír operného speváka Janka Blaha, veľkorozmerný obraz s motívom sv. Alžbety, časť knižnice skalického evanjelického kňaza Dr. Jána Ďuroviča, kolekciu nábytku z pozostalosti kňaza a stredoškolského profesora skalického gymnázia Dr. Mateja Héseka či výtvarné diela Júliusa Koreszku zapožičané zo Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici.

Okrem nich bude priestor venovaný aj lekárovi, politikovi MUDr. Pavlovi Blahovi, zakladateľovi Záhorského múzea, ktorého rozsiahla pozostalosť sa nachádza v zbierkach múzea, jeho švagrovi, ktorý mal významný podiel na postavení budovy Katolíckeho kruhu, skalickému dekanovi, bratislavskému mešťanostovi Ľudovítovi Okánikovi, ostrihomskému arcibiskupovi Jánovi Černochovi, ktorý korunoval v roku 1916 posledného uhorského kráľa Karola IV. či dlhoročnému správcovi Spolku sv. Vojtecha Jánovi Pöstényimu.

Inovatívnou multimediálnou časťou budú prostredníctvom dotykovej obrazovky predstavené osobnosti Záhoria regionálneho charakteru, ktoré pôsobili v jednotlivých mestách a obciach. Na zvláštnej obrazovke bude prebiehať prezentácia najvýznamnejších osobností Záhoria, dôležitých v celoslovenskom kontexte.

Záhorské múzeum otvára novú expozíciu Osobnosti Záhoria, ktorá bude sprístupnená 1. decembra 2022 o 17.30 h a vstup na podujatie je voľný.

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

16 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

18 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

19 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago