Categories: Osuské

📷 Osuské – história

Obec Osuské leží v povodí rieky Myjava. Patria k nej osady Rásnik a Ropov. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1262.

Prvá osada – slovanské sídlisko z doby veľkomoravskej, vznikla asi v 10. storočí medzi dnešnými obcami Osuské a Prietrž. Obydlia osadníkov sužovali časté povodne, preto sa rozhodli presťahovať. Asi v roku 1050 vytvorili novú osadu, ktorú pomenovali Osušina, základ súčasnej obce.

Obec patrila rôznym panstvám medzi nimi Apponyiovcom (1568) či Pálffyovcom (1855). Určité obdobie bola obec rozdelená na dve časti, a to erdúcku časť, ktorá patrila grófovi Erdödymu a korlátsku časť, ktorá patrila grófovi Kondrádymu. Každá strana mala svojho richtára aj bubeníka.

V roku 1715 bolo v obci 27 poddanských a 26 želiarskych domácností. Prvé sčítanie obyvateľstva sa uskutočnilo v roku 1787, v obci žilo v 39 domoch 414 ľudí. Pri sčítaní obyvateľstva v roku 2011 mala obec Osuské 611 obyvateľov. K  31.12.2019 bolo v obci prihlásených k trvalému pobytu 605 občanov. Z toho 323 žien a 282 mužov. Ekonomicky aktívne obyvateľstvo je zamestnané v blízkych, ale i vo vzdialenejších mestách.

Pamiatky

Kostol bol postavený v rokoch 1619 – 1631, pôvodne v renesančnom štýle, neskôr bol prestavaný do barokového štýlu. Murovaný organový chór pochádza z roku 1844, bočné oltáre pochádzajú z 18. storočia. Posledná rekonštrukcia bola vykonaná v rokoch 1980-82.

Kaplnka – dali ju postaviť v roku 1666 Ján a Juraj Ďurišoví.

Kamenné sochárske práce  – k najcennejším patrí súsošie Kalvária z 2. polovice 18. storočia   a Trojičný pomník z 19. storočia. Sochy svätých lemujú ulicu Emanuela Lehockého.

V obci sa nachádza chránený prírodný výtvor – Osuská lipa, vek ktorej bol odhadnutý na 210 rokov. Cez obec preteká rieka Myjava, ktorá je vyhlásená za prírodnú rezerváciu..

zdroj: Obec Osuské

Redakcia

Share
Published by
Redakcia

Recent Posts

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

47 minút ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

4 hodiny ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

6 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 deň ago