Skalica

Otvárací ceremoniál Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude v Skalici

V Skalici sa bude konať v piatok 2. septembra otvárací ceremoniál Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2022. Podujatie sa koná v roku, keď si Skalica pripomína 650.výročie povýšenia na slobodné kráľovské mesto.

Skalica ako slobodné kráľovské mesto

Skalica zdroj: NaZahori.sk

Významná poloha mesta na západnej hranici Uhorského kráľovstva v blízkosti strategických obchodných ciest a potreba posilnenia obrany štátu na severozápade boli dôvodom, pre ktorý sa uhorský kráľ Ľudovít I. rozhodol zaradiť Skalicu medzi privilegované slobodné kráľovské mestá. Urobil to donačnou listinou datovanou 6. októbra 1372, vydanou v Trnave.

Skalica dostala právo i povinnosť opevniť sa hradbami, jej obyvateľstvo bolo oslobodené od platenia daní a iných poplatkov až do ukončenia ich výstavby. Tovar Skaličanov bol oslobodený od tridsiatku a mýta v celom kráľovstve. Mestu bolo udelené právo usporadúvať týždenné a výročné trhy a rovnako aj všetky výsady, ktoré už mali ostatné kráľovské mestá. Aj vďaka tomu sa Skalica stala významným strediskom hospodárskeho, kultúrneho a duchovného života širokého okolia.

DEKD sa konajú každoročne v mesiaci september v kontexte vybranej témy. Téma ročníka 2022 je “Udržateľnosť v pamiatkach”. DEKD oslavujú spoločné dedičstvo Európy, ale aj našu rozmanitosť. Súčasťou otváracieho ceremoniálu v Skalici bude aj odborná konferencia, ktorú organizuje Ministerstvo kultúry SR.

Sprievodný program podujatia

Od 16:00 hod. budú mať na skalickom námestí návštevníci možnosť vidieť vystúpenie súboru historického tanca Reminiscencie a ukážky historického šermu v podaní súboru HECTOR. V sprievodnom programe je pripravený dobový jarmok s ochutnávkami jedál, najmä deti budú môcť navštíviť detský kútik s dobovými hrami, dobové ležovisko a povoziť sa na drevenom kolotoči.

Pre záujemcov budú od 12:00 do 18:00 hodiny zdarma sprístupnené pamiatky mesta, Deň otvorených dverí si pripravilo Záhorské múzeum a Štátny archív Trnava, pracovisko Skalica.

Tlačová správa

Recent Posts

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

10 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

12 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

14 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

17 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

21 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago