Categories: Myjava

Pamätník generála Štefánika stojí na Myjave už 100 rokov

Pamätník generála M. R. Štefánika na myjavskom námestí pomenovanom práve po tomto velikánovi slovenských i medzinárodných dejín, oslávil v sobotu 10. júla 2021 svoje sté výročie. 

Do 19.7.2021 je k stému výročiu pamätníka na myjavskom námestí pred mestským úradom inštalovaná aj výstava. NaZahori.sk o tom informoval Marek Hrin, hovorca mesta Myjava.

V tento deň, 10. júla 1921 bol pamätník slávnostne odhalený vtedajším starostom Myjavy, M. Kovarčíkom. Základný kameň pamätníka položili 5. mája toho istého roka a náklady na jeho vybudovanie dosiahli hodnotu 130 000 korún. Pôvodný odhad bol pritom o viac ako polovicu nižší a tak získať potrebné financie na túto stavbu nebolo vôbec jednoduché. Za iniciatívou vybudovať na Myjave pamätník rodákovi z neďalekých Košarísk, ktorý mal ku kopaničiarskemu mestu vždy blízky vzťah, stála miestna organizácia Sokola. 

Potrebné peniaze sa napokon podarilo získať. Viac ako 30 000 korún poslali myjavskí rodáci z Ameriky, z mesta Little Falls, Obecná rada Myjavy prispela sumou 10 000 korún, realizovala sa zbierka po celom Slovensku, predávali sa pohľadnice i odznaky… 

Návrh jedinečného kubistického pamätníka pripravil modranský architekt Č. Vořech, realizáciu mal na starosti sochár R. Březa u Ostravy. Materiál na pamätník do kopaničiarskeho kraja priviezli až z Prahy, a to vlakom do Brezovej pod Bradlom a odtiaľ ho potom prepravili na Myjavu. Za zmienku stojí aj fakt, že vtedajšie Ministerstvo dopravy poskytlo na prepravu materiálu po železnici 75% zľavu.

Jedinečnosť myjavského pamätníka tkvie nielen v jeho originálnom stvárnení, ale aj v tom, že bol vôbec prvý a ako jediný v niekdajšom Československu od svojho odhalenia prežil na pôvodnom mieste bez ujmy všetky režimy. A to aj tie, ktoré pozornosti občanov Štefánikovej osobnosti rozhodne nepriali.

A čo vlastne môžeme na Štefánikovom pamätníku vidieť?

“Ako sme spomínali, je postavený v kubistickom slohu a zhora má podobu hviezdy padajúcej na zem. Jeho jadrom je podobizeň – busta M. R. Štefánika. Zo stredu vychádzajú bočné steny pamätníka, na ktorých nájdeme nápis “Tvoj život – oslobodenie – Tvoja smrť – život národa.”  a názvy Francia, Sibír, Amerika, Itália. Ide teda o miesta zahraničného odboja. Na pôdoryse zasa čítame “Za všechny čisté oběti”, sem sa zvyčajne kladú vence, a “R. P. 1921 postavil Sokol na Myjave”. Na zadnej strane si môžeme všimnúť zaznamenaný výsledok odboja zakomponovaný do znaku Slovenska nápisom “28. október 1918″ a holubicu s ratolesťou. Tiež je tu v strede vyobrazený kalich a nápis Oslobodené Slovensko,” dopĺňa hovorca Hrin.

Ak teda budete mať cestu cez Myjavu, cez Námestie M. R. Štefánika, zastavte sa pri tomto storočnom pamätníku v tieni Myjavskej veže venovanom jednému z najväčších Slovákov. Budete tak mať možnosť osobne preskúmať posolstvá, ktoré sú v tejto významnej stavbe zakomponované a svoj odkaz nesú do dnešných dní. 

Angelika Kmecová

Recent Posts

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

1 hodinu ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

2 hodiny ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

6 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

1 deň ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

1 deň ago