Malacky

Plán ochrany obyvateľstva a Plány evakuácie a ukrytia v Malackách

Pre prípad nevyhnutnej ochrany obyvateľov má mesto Malacky vypracovaný Plán ochrany obyvateľstva a Plány evakuácie a ukrytia.

„Informácie, uvedené v tomto článku, slúžia na informovanie verejnosti, a nie na vyvolávanie paniky. Krízové plány slúžia na situácie, ktoré môžu, ale aj nemusia nastať. Preto prosíme obyvateľov mesta, aby zachovali pokoj,“ spresňuje Mesto Malacky. 

Nevyhnutná ochrana Malačanov

Na území mesta Malacky sa nenachádzajú odolné ani plynotesné úkryty, ktoré uvádza vyhláška Ministerstva vnútra SR č. 532/2006 (o podrobnostiach na zabezpečenie stavebnotechnických požiadaviek a technických podmienok zariadení civilnej ochrany). 

Ukrytie obyvateľov je podľa tejto vyhlášky riešené budovaním tzv. jednoduchých úkrytov budovaných svojpomocne – tie musia spĺňať stanovené kritéria. Ak nie sú k dispozícii, ukrytie obyvateľstva sa zabezpečuje v ochranných priestoroch budov (pivnice, suterény, podzemné garáže, prvé nadzemné podlažia). Hlavnou požiadavkou je ich dokonalé utesnenie.

Ochrana pred kontamináciou je tým vyššia, čím hlbšie je ochranný priestor zapustený do zeme. Odporúča sa prednostne využívať veľké miestnosti s malým počtom okien a dverí, ktoré nie sú v rohu budov a ktoré susedia s ďalšími miestnosťami vhodnými na ochranné priestory. Vhodné je, ak sú blízko kúpeľne a sociálne zariadenia.

Nedostatok životne dôležitých tovarov

Môže nastať situácia, že okresný úrad vyhlási mimoriadne regulačné opatrenia pre životne dôležité tovary. V taktom prípade sa tieto tovary budú vydávať na základe odberných oprávnení, zjednodušene povedených, výdajných lístkov.

Mesto zabezpečí 12 výdajných miest, ktoré budú totožné s volebnými miestnosťami. V nich sa budú obyvateľom mesta vydávať lístky pre odber životne dôležitých tovarov. 

Štátom nariadená evakuácia do Malaciek

Ak štát nariadi evakuáciu ľudí z iných regiónov do Malaciek, mesto má podľa nariadenia okresného úradu povinnosť ubytovať 9-tisíc evakuovaných. V takom prípade je samospráva schopná zabezpečiť im stravovanie. 

Zdroj: MsÚ Malacky / www.malacky.sk

Redakcia

Recent Posts

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

6 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

8 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

10 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

13 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

17 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago