Záhorie

Podujatia na Záhorí: Od Vrátno Festu cez otvorené búdy až po maratón

Tipy na podujatia na Záhorí: Tradične bohatý program, od festivalu, návštevy vinárskych búd, kultúru či detské prehliadky pamiatok, sa chystá od piatka do nedele 10. až 12. júna pre obyvateľov a návštevníkov Záhoria.

Do obce Hradište pod Vrátnom neďaleko Senice zavítajú priaznivci folku a country. V sobotu sa uskutoční vo dvore kultúrneho domu festival Vrátno Fest. „Okrem hudobných skupín ako Lojzo, Poutníci, Grajciar a ďalších čakajú na návštevníkov podujatia aj sprievodné akcie. Pre deti budú pripravené tvorivé dielne, zábavné atrakcie ako aj množstvo súťaží,“ informovali organizátori podujatia.

V obci Radošovce si zas na svoje prídu vinári v rámci podujatia Deň otvorených búd. Podujatie, ktoré má na programe už svoj 9. ročník, ponúka možnosť poprechádzať sa aj medzi vinohradmi a ochutnať výborné vína od miestnych vinárov.

Pre milovníkov vína je od tohto víkendu počas celého leta možnosť užiť si posedenie na letnej terase vinárstva Habsburg v Holíči. „Za priaznivého počasia si návštevníci môžu vychutnať skvelé vína Habsburg, prosecco ale aj vychladené pivá Budvar či špeciál Lord alebo letný Aperol drink. O chutné jedlo sa postarajú Tri klobásy,“ prezradil novinku, ktorú ponúka člen Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie, výkonný riaditeľ organizácie Martin Lidaj.

Priaznivci hudby môžu navštíviť Orlovňu v Skalici, kde sa v rámci projektu Hudba do regiónov predstavia skupiny z regiónu. „Radivojan je kapela zložená z vyhraných a skúsených muzikantov a štýlovo vychádza z hudby 80 a 90-tych rokov. Gitarista Archívny chlapec sa vracia naspäť k pesničkárstvu postavenom na akustickej gitare a úprimných textoch o rodine, detstve a živote v malom meste. Andersons je mladá skupina s nemalým potenciálom pôsobiaca v okolí Skalice a Holíča,“ predstavil vystupujúcich za organizátorov Pavol Bolebruch.

Okrem hudby si na svoje v Skalici prídu aj deti. Mesto pripravilo na piatok 10. júna od 16.00 h pre deti prehliadku, kde uvidia a zažijú rozprávku v nasledujúcich pamiatkach: Jezuitský kostol, Rotunda sv. Juraja a Mlyn bratov Pilárikových.

 Na sobotu je zas v historickom centre pripravený pochod za zdravé prsia v celkovej dĺžke 2 kilometre, ktorého ambasádorkami sú Eleonóra Bernhauserová a Zuzana Kričková z Ligy proti rakovine.

Kto preferuje aktívny oddych a najmä vytrvalosť, má možnosť svoje schopnosti otestovať na Záhoráckom maratóne, ktorého trasa vedie medzi mestami Senica a Šaštín-Stráže. „Na programe je už 33. ročník maratónskych pretekov a po 18-ty krát sa pobeží aj polmaratónska trať. Štart je v sobotu o 10.00 h z parkoviska pred športovou halou na Továrenskej ulici. Trať Záhoráckeho maratónu sa vinie krásnym prostredím borovicového lesa, ktorý je pre Záhorie typický a športovci práve preto majú tieto preteky vo veľkej obľube,“ informovala hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.

https://www.nazahori.sk/2022/06/06/senica-sastin-straze-zahoracky-maraton-a-polmaraton-uz-tuto-sobotu/

Fanúšikovia motorov by si nemali nechať v nedeľu ujsť návštevu Holíčského zámku. „V priestoroch areálu zámku na nich čaká automobilová a tuningová expozícia. Vstup do areálu zámku je pre návštevníkov bezplatný, prehliadky vnútorných priestorov zámku sú spoplatnené v zmysle cenníka,“ priblížil podujatie hovorca mesta Holíč Jaroslav Čársky.

Holíčsky zámok zdroj: NaZahori.sk

Viac na Krásy Záhoria

Angelika Kmecová

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

4 hodiny ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

6 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

9 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

11 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago