Moravský Svätý Ján

Polícia strieľala po páchateľoch na Záhorí, jeden bol z okresu Senica

V piatok 23. septembra 2022 došlo v čase pred 18.41 h k cezhraničnému prenasledovaniu unikajúceho vozidla dvomi hliadkami rakúskej polície, na územie Slovenska cez hraničný priechod Moravský Svätý Ján. NaZahori.sk o tom informoval hovorca polície Michal Szeiff.

Podľa doterajších informácií poskytnutých zo strany rakúskej polície mala osádka unikajúceho vozidla zn. Fiat Punto opakovane natankovať pohonné hmoty na území Rakúska, a bez zaplatenia z miesta odísť. „Pri prenasledovaní unikajúceho vozidla, ktoré ohrozilo rakúskych policajtov a nerešpektovalo opakované výzvy k zastaveniu použili ešte na území Rakúska hliadky rakúskej polície výstrely v dôsledku ktorých došlo k poškodeniu ľavého blatníka. Počas prenasledovania už na území Slovenska sa vozidlo Fiat stratilo z dohľadu hliadke rakúskej polície,“ uviedol Szeiff.

Nasledujúci deň v sobotu 24. septembra 2022  v rámci výkonu služby našla hliadka Obvodného oddelenia PZ Gajary predmetné motorové vozidlo zaparkované v katastrálnom území obce Malé Leváre v blízkosti potoka Rudava. „Na miesto sa dostavilo aj vozidlo zn. Ford Escort, voči ktorému člen hliadky použil výzvu v zmysle ustanovení zákona č. 171/1993 Z. z o policajnom zbore, aby vodič vypol chod motora a z vozidla vystúpil. Vodič túto výzvu neuposlúchol a s vozidlom prudko zrýchlil v smere na člena hliadky PZ, ktorý bol nútený uskočiť spred na neho sa rútiaceho motorového vozidla,“ informoval hovorca polície.

Vozidlo z miesta následne začalo unikať vysokou rýchlosťou, a z tohto dôvodu hliadka polície ho začala prenasledovať. „Na opakované výzvy policajtov k zastaveniu vodič vozidla nereagoval, bezohľadnou jazdou ohrozoval život a zdravie ostatných osôb a v unikaní pokračoval. Nakoľko vodič vozidla Ford nerešpektoval výzvy k zastaveniu, policajti využili zákonné oprávnenie a po unikajúcom vozidle za splnenia zákonných náležitostí a v súlade s príslušnými taktickými postupmi vystrelili zo služobných zbraní. Vozidlo sa podarilo zastaviť zhruba po 3 km prenasledovania v poli. Po zastavení vodič z vozidla vyskočil a z miesta utiekol, pričom policajtom sa ho zadržať nepodarilo. Vo vozidle sa nachádzali dve osoby – muž a žena. Tie utrpeli pri prenasledovaní zranenia, ktoré si vyžiadali ich prevoz do nemocníc v Bratislave,“ doplnil Szeiff.

Totožnosť vodiča, ktorému sa podarilo utiecť je polícii známa, jedná sa o 25-ročného muža z okresu Senica, ktorý má uložený zo strany Okresného dopravného inšpektorátu v Senici zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na dobu 50 mesiacov, a zo strany Okresného dopravného inšpektorátu v Malackách uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na dobu 24 mesiacov.

V prípade 34 –ročného muža, ktorý pri prenasledovaní utrpel zranenia, bolo zistené že sa jedná o osobu v pátraní, ktorej bolo vznesené obvinenie z trestného činu lúpeže a ktorá sa zároveň vyhýbala trestnému konaniu.  Zároveň bolo zistené že s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o vodiča vozidla FIAT, ktoré predchádzajúci deň unikalo rakúskej polícii.

V súvislosti s vozidlom, na ktorom tieto tri osoby hliadke PZ unikali – Ford Focus, bolo následnou lustráciou zistené že sa jedná o vozidlo odcudzené na území Českej republiky a 23. septembra 2022 bolo po ňom vyhlásené pátranie.

Vyšetrovaním ďalších okolností tohto prípadu sa v súčasnosti zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva PZ v Malackách, pričom vo vzťahu k otázke zákonnosti použitia služobnej zbrane sa zaoberajú policajti Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

https://www.nazahori.sk/2022/09/24/pri-malych-levaroch-sa-strielalo-dve-osoby-boli-prevezene-do-nemocnice/
Policajné správy

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

2 hodiny ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

5 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

8 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

9 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

13 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago