Brezová pod Bradlom

Pozorovateľňa Okno na Bradlo s výhľadom na Mohylu Štefánika

V stredu 20.septembra 2023 bude predstavení projekt Okno na Bradlo. Pozorovateľňa s výhľadom na Mohylu M.R. Štefánika. NaZahori.sk o tom informovalo občianske združenie Osobnosti pod Bradlom.

Okno na Bradlo aj prístrešok pre turistov

Trasa od Námestia M.R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom 400 m revitalizovaným chodníkom po Záhumní, na poli pod Barancom.

Pozorovateľňu Okno na Bradlo navrhol prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek ako minimalistickú drevenú konštrukciu s čistými detailmi bez rušivých prvkov. Táto pokorná konštrukcia zarámovala výhľad na Bradlo s Mohylou generála Milana Rastislava Štefánika i na Brezovsko-vrbovskú bránu. Je pre všetkých – obyvateľov mesta i jeho návštevníkov, a môže poskytnúť prístrešok i pre turistov putujúcich po Ceste hrdinov SNP.

Brezovsko-vrbovská brána

Brezovsko-vrbovská brána je jedným z troch hlavných prechodov cez pohorie Malé Karpaty (ďalšími sú Biela hora a Pezinská Baba).

Vedie zo Záhoria dolinou Brezovského potoka, pokračuje obcou Košariská, údolím Holešky a vo Vrbovom vyústi do Považia. Najvyšší bod Brezovsko-vrbovskej brány s výškou 350 m n. m. leží v obci Košariská, v sedle medzi masívom Bradla (s najvyšším vrcholom 543 m n. m.) a vrchmi na severnom okraji Brezovských Karpát (najvyšší – Vysoká hora 558 m n. m.).

Ľudia cez Brezovsko-vrbovskú bránu prechádzajú už tisícky rokov, od praveku až po dnešok. Dokazuje to celý rad archeologických nálezísk, najmä výšinné opevnené polohy koncentrované pri vstupoch do brány: praveká eneolitická opevnená poloha Baranec a stredoveký hrádok Ostriež pri západnom vstupe, praveké valové opevnenie Tlstá hora a stredoveký hrádok Čerenec pri východnom vstupe. V strednej časti brány dominovalo praveké až včasnostredoveké hradisko Hrádok. Bránou tiahli i vojenské jednotky a odohrali sa tu viaceré boje – spomeňme protihabsburské povstanie Františka Rákocziho II., hurbanovské povstanie r. 1848, partizánske boje v II. svetovej vojne. Naposledy, v auguste 1968, bránou prechádzali invázne vojská.

Štatút chránenej krajinnej oblasti

Vysokú kvalitu okolitého prírodného prostredia dokladá skutočnosť, že jeho časť patriaca Malým Karpatom má štatút chránenej krajinnej oblasti. V lesoch prevládajú listnáče, predovšetkým buk, hrab a dub. Z ihličnatých drevín je vo vyšších polohách zastúpený smrek obyčajný, borovica lesná a smrekovec.

Fauna sa vyznačuje druhovou bohatosťou. Z hmyzu možno spomenúť fúzače, bystrušky či motýle perlovce; z obojživelníkov a plazov salamandru škvrnitú, mloka horského, jaštericu zelenú; z vtákov skaliara pestrého, strakoša obyčajného; z cicavcov ježa bledého, piskora lesného, plcha lesného, vevericu stromovú, srnu lesnú, jeleňa lesného, divú sviňu, líšku obyčajnú, mačku divú.


Angelika Kmecová and Tlačová správa

Recent Posts

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

5 hodín ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

7 hodín ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

8 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

9 hodín ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

10 hodín ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

11 hodín ago