Senica

Pred 116 rokmi zomrel v Senici prietržský farár a spisovateľ Ladislav Pauliny

Pred 116 rokmi zomrel v Senici evanjelický farár, cirkevný historik, spisovateľ a publicista Ladislav Pauliny.

Ladislav Pauliny sa narodil 1. júla 1815 v Zemianskom Podhradí v rodine evanjelického kňaza. Základné vzdelanie nadobudol v ľudovej škole v Senici a na gymnáziu v Rábe (dnešný maďarský Györ), pokračoval na bratislavskom evanjelickom lýceu a teológiu vyštudoval v rakúskej Viedni.

Pôsobil v Myjave ale najmä Prietrži

Po skončení štúdií krátko kaplánoval na Myjave a v roku 1840 spojil život s artikulárnym zborom v Prietrži, kde nepretržite pôsobil až do roku 1895 ako evanjelický kňaz.

zdroj: vets.sk

L. Pauliny bol vrstovníkom, spolužiakom a verným spolubojovníkom Ľudovíta Štúra, spolu sa zúčastnili i pamätnej schôdzky 24. apríla 1836 na Devíne. V roku 1842 bol členom delegácie vo Viedni u cisára Ferdinanda I., ktorému predostreli požiadavky a ponosy Slovákov. Za práva svojho národa bojoval aj v revolučných rokoch 1848-1849. Ako dôstojník dobrovoľníckej armády sa zúčastnil všetkých troch výprav.

Písal pod pseudonymom Branislav Podolinský

Literárnej a publicistickej činnosti sa Pauliny venoval pod pseudonymom Branislav Podolinský. Svoje práce uverejňoval v almanachu Nitra.

Jozef Miloslav Hurban ho v Štúrovom životopise spomínal ako “výtečníka na poli cirkvi i národa”. L. Pauliny bol národovec venujúci sa literárnej i publicistickej tvorbe, prevažne s náboženským a historickým zameraním. Väčšiu časť jeho tvorby tvorí literatúra s náboženskou tematikou a práce z histórie.

Ladislav Pauliny zdroj: senica.sk

Medzi jeho najcennejšie diela patrí Dejepis superintendencie Nitrianskej (1891), v ktorom spracoval veľa historických poznatkov z oblasti slovenskej literatúry a kultúry. Známa je aj jeho osvetová činnosť medzi ľudom. Propagoval moderné spôsoby hospodárenia a v Prietrži založil Peňažné družstvo.

Pauliny sa po odchode do dôchodku usadil v Senici u svojho zaťa Jána Bežu, kde prežil posledné roky svojho života.

Zomrel 25. apríla 1906 a je pochovaný na senickom cintoríne. Jeho synovcom bol vedúci slovenský politik, národný a kultúrny pracovník Viliam Pauliny-Tóth.

Zdroj: EPOCHA ECAV

Angelika Kmecová

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 hodinu ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

4 hodiny ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

7 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

9 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago