Categories: Malacky

Pred 74 rokmi boli oslobodené Malacky

5. apríla 1945 pred 74 rokmi boli oslobodené Malacky.  Pri bojoch o mesto zahynulo 152 sovietskych vojakov a dôstojníkov.

Oslobodenie bolo súčasťou útoku vojsk 2. ukrajinského frontu, ktorý znamenal prielom obrany nemeckých vojsk v tejto oblasti. Pomaly sa tak končila svetová vojna, ktorá zasiahla 61 štátov.

„Druhá svetová vojna zanechala hlboké stopy na mape sveta, avšak nezostala bez vplyvu aj na jednotlivcov, ktorí ju prežili. Svoje dedičstvo, plné zmien, hrôz a varovaní preniesla aj na generácie, ktoré sa narodili v priebehu vojny i po nej. Symbolicky zdvihnutý varovný prst by si mali všímať i ľudia žijúci v dnešnej spoločnosti,“ povedal počas pietneho aktu pri výročí oslobodenia poslanec mestského zastupiteľstva a pedagóg Anton Pašteka.

Najhorším symbolom II. svetovej vojny boli koncentračné tábory, pričom v Majdanku či Osvienčime zahynuli aj obyvatelia mesta Malacky.

„Cintoríny s tisíckami obetí na Slovensku i po celom svete žalujú a varujú. Sú tam pochovaní prevažne mladí ľudia, ktorí mali život pred sebou. Zomierali na bojiskách tisícky kilometrov vzdialení od svojich domovov za slobodu porobených národov, tak ako vtedy aj tu u nás v Malackách a okolí.Česť ich pamiatke!“ zakončil svoj príhovor A. Pašteka.
 
Na pietnom akte sa zúčastnili predstavitelia samosprávy, štátnej správy, mestskej polície, Zväzu vyslúžilých vojakov generála M. R. Štefánika, Dopravného leteckého krídla Kuchyňa, leteckí veteráni, vojenskí veteráni kpt. Jána Francisciho, zástupcovia Záchrannej brigády a Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru SR, Dobrovoľného hasičského zboru Malacky, okresného riaditeľstva Policajného zboru SR, politických strán a členovia spoločenských organizácií.

zdroj: Mesto Malacky / malacky.sk – LP

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

4 hodiny ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

6 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

7 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

15 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago