Categories: Myjava

Predvolebná debata sa moderuje a nekomentuje

Úlohou moderátora v predvolebných diskusiách je MODEROVAŤ diskusiu, aby bola vyvážená a objektívna a nie ju zo svojho pohľadu KOMENTOVAŤ.

Zúčastnila som sa predvolebnej debaty dvoch kandidátov na post primátora Myjavy Pavla Halabrína a Jaroslava Foltína v Kultúrnom dome Samka Dudíka, ktorá bola s účasťou publika.

Celkom ma zaujala informácia, že sa kvôli moderátorke presúva termín diskusie, čo nie je bežné. Moja zvedavosť ešte vzrástla, keď som sa dozvedela, že diskusiu kandidátov povedie Bibiana Ondrejková, keďže známa herečka k politike oficiálne neinklinovala.

Pochopila som to až počas samotnej diskusie, keď moderátorka zjavne nemala rovnaký meter na oboch kandidátov. Už čo to naznačilo, že so súčasným primátorom si tyká. Preto si pred začiatkom diskusie potykala aj s protikandidátom, aby to podľa jej slov bolo objektívne. 

Keď začali diváci z publika vykrikovať, na pripomienky voči protikandidátovi Foltínovi moderátorka nereagovala, naopak na pokrik z hľadiska proti primátorovi nastala z jej strany okamžitá reakcia.

Najväčším problémom však bolo, akým spôsobom viedla priebeh diskusie. V podstate položila počas nej dve otázky. Na protikandidáta reagovala otázkou, v ktorej podsúvala informáciu, že problémy Myjavy nie sú len v Myjave, ale aj inde a bagatelizovala ich.

Naopak súčasnému primátorovi položila „neškodnú“ otázku, aké má vízie do budúcna. Čerešničkou na torte bolo glorifikovanie Kultúrneho domu v Myjave, ktorého stavbou sa chvíľu predtým chválil súčasný primátor.

Nechcem inak sympatickej herečke vstupovať do svedomia, ani nepodsúvam, že bola z niektorej strany motivovaná. Skôr si myslím, že sa pustila na niečo, čo nie je jej parketa, a do budúcna by vážne mala zvážiť moderovanie politických debát…

Rozhodla som sa napísať tieto vety aj z hľadiska toho, že som sledovala priamo debatu kandidátov na post primátora s občanmi v Skalici, a zo záznamu v Senici. Moderátori TV Skalica  a TV Sen odviedli napriek náročnej situácii s 8 kandidátmi v oboch mestách vysoko profesionálnu prácu.

Hodnotenie a porovnanie úrovne – profesionality a (ne)objektívnosti priebehu debát kandidátov na post primátora v Skalici, Senici a napokon v Myjave, si môžete utvoriť sami.  

Odkazy na volebné diskusie

 

Skalica vysielané naživo: 4.11.2018

http://www.tvsen.sk/prispevok/default/id/9965/

Foto: PS video volebná diskusia 

 

Senica vysielané naživo: 5.11. 2018

http://www.tvsen.sk/prispevok/default/id/9973/

Foto: PS video volebná diskusia

 

Myjava vysielané naživo: 6.11. 2018

Foto: PS video volebná diskusia

1. časť

https://www.youtube.com/watch?v=F4My5JpPw1Y&feature=share&fbclid=IwAR0QHlgNyitfhe6xC11yLuJcfjtj2BrCn-sbJXGlOsIQiZZp59wEq5BZWAA

2. časť

https://www.youtube.com/watch?v=0rIhZ_ZSnYQ&fbclid=IwAR1HtxVqD4s-Mkx2DpVvTI2BB0RXbriP51e71kROQiKfUH0qMGAhMCRFbQc

Kultúrny dom Samka Dudíka utorok 6.11.2018 o 17.00 1. časť / MYJAVA.SK Streamované naživo

Angelika Kmecová

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

8 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

10 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

14 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

15 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

2 dni ago