Categories: Senica

Preventívno-bezpečnostná akcia ŽSR a polície ,,Stihnem – Nestihnem“

 

Železnice Slovenskej republiky v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru pripravili na posledný novembrový deň preventívno-bezpečnostnú akciu pod názvom ,,Stihnem  – Nestihnem“.

Zameraná je na nelegálne prechody cez železničnú trať, kadiaľ si občania všetkých vekových kategórii vrátane mládeže a detí skracujú cestu. Nerešpektovaním všeobecného zákazu prechádzať cez železničnú trať mimo vyznačených a na to určených prechodov nielen porušujú zákon a dopúšťajú sa priestupku, ale predovšetkým vedome a nepochopiteľne riskujú svoj život. Zrážka s mnohotonovým kolosom, ktorého brzdná dráha je v závislosti od dĺžky a hmotnosti vlaku niekoľko sto metrov, znamená fatálny následok.  

ŽSR a Prezídium Policajného zboru vybrali v rámci celého Slovenska 85 miest a obcí, kde hliadky Policajného zboru v najfrekventovanejšom čase monitorujú pohyb osôb na miestach, kde to nie je dovolené a tiež 32 železničných priecestí, kde vodiči najčastejšie porušujú zákon o cestnej premávke, predovšetkým maximálnu povolenú rýchlosť 30 km/hod. Keďže cieľom akcie je predovšetkým vychovávať a upozorňovať na nepochopiteľný hazard so životom, výnimočne, len v tento jeden deň, previnilci dostávajú namiesto pokuty informačný leták, v ktorom je podrobne a zrozumiteľne vysvetlené ako správne prechádzať cez železničné priecestie a kde a ako je dovolené prechádzať cez železničnú trať.   

,,Železnice Slovenskej republiky majú bezpečnosť na prvom mieste. Je pre nás nepochopiteľné, ako stovky ľudí denne riskujú svoje životy. Výchova a prevencia je asi najspoľahlivejší spôsob, ako ich naučiť, že na železnici sa nehazarduje, že pri strete s vlakom nemôžu vyhrať. Aj táto akcia má prispieť k tomu, aby počet zbytočných úmrtí kvôli nesprávnemu rozhodnutiu riskovať život klesal“,  uviedol generálny  riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Dlhodobým cieľom polície je znižovanie nehodovosti a úmrtnosti nielen na cestách, ale i na miestach, kde hrozí vznik nehôd. Stret s motorovým vozidlom môže mať tragické následky, ale stret s vlakom končí fatálne. Aj preto vítame spoluprácu so ŽSR, aby sme spoločne vzdelávali verejnosť, upozorňovali na riziká s tým spojené a prispeli k tomu, aby vyhaslo čo najmenej ľudských životov“, uzavrel viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

Železnice Slovenskej republiky budú v spolupráci s Policajným zborom v úzkej spolupráci v tejto oblasti pokračovať aj v nasledujúcom období, v budúcom roku plánujú podobné akcie uskutočniť častejšie a všetci previnilci už budú riešení v zmysla platného sadzobníka pokút. 

Železničná polícia od začiatku roka riešila takmer 4100 prípadov prechádzania cez dráhu mimo určeného priestoru priechodu alebo priecestia, alebo iného priestoru neprípustného verejnosti označenom zákazom vstupu. 

V období od začiatku roka do 27.11.2017 došlo na železničných priecestiach k 42 nehodám.  Pri týchto nehodách zomrelo 5 osôb (1 cyklista, 2 chodci, 1 vodič, 1 spolujazdec), pričom tieto smrteľné tragédie sa v 4 prípadoch stali na zabezpečených priecestiach. Ďalších 13 ľudí utrpelo ťažké zranenia (7 vodiči, 5 spolujazdci, 1 cyklista). 

V porovnaní s rovnakým obdobím za rok 2016 je to o sedem nehôd na železničných priecestiach viac. (Vlani za rovnaké obdobie zahynulo 6 osôb). 

Od začiatku roka do 27.11.2017 zahynulo pri zrážke s vlakom (mimo železničných priecestí) 87 osôb,  (64 prípadov boli samovraždy, 23 prípadov neoprávneného pohybu osôb v koľajisku). V porovnaní s minulým rokom je to až o 15 prípadov viac. 

ŽSR aktuálne spravujú 2 102 železničných priecestí, 1068 je zabezpečených a 1034 nezabezpečených. 

 

Tlačová správa

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

2 hodiny ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

17 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

19 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

23 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago