Categories: Skalica

Prezentácia mince k výročiu Dušana Samuela Jurkoviča v Skalici aj s účasťou jeho vnučky

V dome kultúry v Skalici sa 10.júla 2018 uskutočnila prezentácia a taktiež prvý deň predaja striebornej zberateľskej mince „Dušan Samuel Jurkovič – 150. výročie narodenia“.

Na tejto spoločenskej udalosti bola prítomná aj vnučka Dušana Samuela Jurkoviča Katarína Salayová Jurkovičová.

„ Mala som 3 roky, keď zomrel starý otec. Všetko čo o ňom viem, viem z rozprávania hlavne svojho otca. Otec bol jeho najmladší syn. Zostala som už len ja ako posledná žijúca spomedzi 3 vnučiek a jedného vnuka,” povedala Katarína Salayová Jurkovičová.

Na averze mince sú detailne zobrazené dve ikonické diela Jurkovičovej medzivojnovej tvorby Mohyla M. R. Štefánika na Bradle a vrcholová stanica lanovky na Lomnickom štíte.

Na reverze je stvárnený reliéf portrétu a písma, čo rešpektuje dobový secesný charakter. Cieľom Národnej banky Slovenska je spropagovať kultúrne dedičstvo, prírodné krásy, osobnosti Slovenska a aj prírodné pamiatky, ktoré sú zahrnuté do zoznamu UNESCO.

“Týmito mincami chceme dostať do povedomia Slovensko v zahraničí. Pamätné mince sa totiž veľmi dobre predávajú vo svete,” povedal Jozef Makút guvernér Národnej banky Slovenska.

Banková rada Národnej banky Slovenska schválila realizáciu pamätnej striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote desať eur k 150. výročiu narodenia Jurkoviča od autora Karola Lička na základe odporúčania odbornej komisie.

“Je to v poradí 25. pamätná minca v nominálnej hodnote desať eur, ktorá bola vydaná Národnou bankou Slovenska. Pristupujeme k nej ako ku ktorejkoľvek inej. Len v tomto roku u nás vychádza osem takýchto mincí. Vydávajú sa tri druhy mincí v nominálnej hodnote desať a 20 eur a mince zlaté. Táto pamätná minca bola vyrobená v náklade 7600 kusov, z toho  5050 kusov bolo vo vyššej kvalite a 2550 v nižšej – bežnej kvalite,” povedal Ľuboš Kupec obchodný námestník Mincovne Kremnica.

A prečo práve Skalica bola vybratá ako miesto prezentácie a prvého predaja zberateľskej mince „Dušan Samuel Jurkovič – 150. výročie narodenia“?

„ Vždy sa snažíme vybrať miesto prvého predaja tej  ktorej mince, podľa toho ako je príznačné alebo akú má spojitosť s osobnosťou alebo miestom prezentácie. V tomto prípade je to dom kultúry v Skalici preto, lebo táto budova je dielam Dušana Samuela Jurkoviča a našli sme tu aj vhodné podmienky k prezentácii mince,“ ozrejmil Kupec.

Dušan Samuel Jurkovič

Narodený  23. august 1868, v Turej Lúke ( Myjava ) – zomrel 21. december 1947 v Bratislave, pochovaný je v Brezovej pod Bradlom. 

Bol slovenský architekt, dizajnér a etnograf. Na jeho počesť sa od roku 1964 udeľuje Cena Dušana Jurkoviča.

Narodil sa v národoveckej rodine. Otec bol spoluzakladateľom Matice slovenskej a starý otec z matkinej strany Samuel Jurkovič bol zakladateľom Gazdovského spolku v Sobotišti.

V máji roku 1919 ho poverili prípravou smútočného obradu a pohrebu generála dr. Milana Rastislava Štefánika na Bradle. Krátko na to začal pracovať na projekte mohyly na Bradle, ktorá dodnes ostáva v očiach verejnosti zrejme jeho najvýznamnejšou stavbou. V roku 1920 sa stal čestným členom Masarykovej Akadémie práce a začal sa zaoberať problematikou štandardizovanej výstavby rodinných domov na Slovensku.

Z diel Dušana Samuela Jurkoviča

  • 1904 Spolkový dom v Skalici
  • 1910 Hostinec a spolkový dom, Brezová pod Bradlom
  • 1925 Stavebný projekt Mohyla M. R. Štefánika na Bradle
  • 1928 Mohyla na Bradle realizácia
  • 1941 Prístavba kartonážnej fabriky Tekla, Skalica
  • 1944 Cintorín, Brezová pod Bradlom
  • 1947 Úprava mohyly na Bradle

 zdroj: wikipedia.org 

Skalická mestská televízia

{Facebook}https://www.facebook.com/211571479413997/videos/286758545228623/{/Facebook}

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

2 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

3 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

3 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

4 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

5 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

7 hodín ago