Myjava

Primátor Myjavy Pavel Halabrín k situácií s ubytovávaním odídencov z Ukrajiny

Primátor mesta Myjava Pavel Halabrín sa obrátil nielen na občanov ale aj na ministra vnútra SR Romana Mikulca s ohľadom situácie s ubytovávaním odídencov z Ukrajiny.

„Všetci tí, ktorí ste pomohli so všetkým, čo sme potrebovali v súvislosti s pomocou vojnovým utečencom, patrí moje veľké ďakujem. Bez Vás by sme nedokázali pomôcť takmer 200 ženám a deťom v najhoršom období ich života. Môžu tu teraz slušne žiť, bývať, pracovať, chodiť do školy, či škôlky a čakať, kedy sa vrátia domov. Do svojho rodiska, za svojimi otcami, mužmi, rodinou… V týchto dňoch sa riešili otázky financovania nákladov, zúčtovávania, dokladov a tabuliek. Viacerí z Vás ste ma oslovili, písali, navštívili a hnevali sa, že Vás naháňame. Viem, že ste chceli pomôcť nezištne, nečakali ste od nikoho nič, súcitili ste s ľuďmi v núdzi. Mnohí z Vás chcú preplatené náklady znovu poskytnúť na pomoc týchto ľudí a sme za to vďační,“ uviedol vo vyhlásení primátor Myjavy Pavel Halabrín.

„Ale za spôsob, ako sa predkladajú a dokladujú náklady, ja naozaj nemôžem. A ani za to, že viacerí z Vás sú pravidlami stanovenými mesiac po tom, kedy ste začali pomáhať, vylúčení z možnosti uplatniť si tento nárok. Pripomienkoval som to, protestoval, hneval sa, ale zbytočne. Minulú stredu (6. apríla 2022) som poslal mail aj ministrovi vnútra, samozrejme bez odozvy. Nevyviňujem sa, som za všetko spoluzodpovedný, ale pre informáciu ten list prikladám. Verím, že budete pomáhať i naďalej, prepáčte a ešte raz Vám ďakujem,“ doplnil primátor Myjavy.

List primátora Myjavy ministrovi vnútra SR

List zo 6. apríla 2022 uverejňujeme NaZahori.sk v plnom znení.

Vážený pán minister,

dovoľujem si obrátiť sa na Vás ako kompetentného predstaviteľa štátu vo veci pomoci, organizácie a financovania utečencov z Ukrajiny.

Dňa 23. februára vypukla na Ukrajine vojna, 26. februára Vláda SR vyhlásila mimoriadnu situáciu z dôvodu hromadného prílevu cudzincov, 27. februára sme v meste prijali prvých utečencov pred vojnou.

Mesto už 26. februára začalo s prípravou na túto situáciu, preverovalo možnosti, pripravovalo priestory, zháňalo byty, sústreďovalo humanitárnu pomoc, pripravovalo systém logického zabezpečenia a dobrovoľníkov. Dňa 28. februára prvýkrát zasadal Krízový štáb, 4. marca opakovane a následne vlastne neustále riešil všetky problémy a otázky ktoré táto situácia vytvárala.

Zo strany štátnych orgánov neboli žiadne usmernenia, vyhlášky, iba žiadosť o pomoc pre týchto ľudí. Je úplne prirodzené, že sme pomôcť chceli a pomáhame doteraz. Dňa 28. februára sme vyzvali a poprosili i ľudí o pomoc s ubytovaním, stravou, šatstvom, dopravou. Ich reakcia bola prekvapujúco ústretová a veľa ľudí nám poskytlo i ubytovanie v domoch, či bytoch kde bývajú ako nájomníci. Takto sa k tomu postavili i firmy, cirkvi, športové organizácie, proste každý, kto mohol a chcel pomôcť.  V priebehu týždňa bolo mesto schopné vo svojich alebo poskytnutých priestoroch vytvoriť 370 ubytovacích kapacít, obyvatelia v súkromí  78 postelí, k 7. marcu sme mali k dispozícii 459 miest. Všetky kroky sme koordinovali s Okresným úradom, VÚC, nemocnicou, políciou, hygienou. Nikto vtedy nedelil ubytovanie na núdzové, dočasné, neriešil ako zabezpečiť základné podmienky na život týchto ľudí, na ich stravu, oblečenie, zdravotné ošetrenie, úradné veci, školskú dochádzku. Všetko sme museli riešiť sami, improvizovať, prosiť, nariaďovať. Iba vďaka úsiliu a nasadeniu kolegov, ochote ľudí a obetavosti dobrovoľníkov sa to zvládlo tak, že utečenci sa tu cítia ako chcení a je o nich postarané tak, ako si chudáci utekajúci pred vojnou zaslúžia a ako ženy a deti potrebujú. Postupne tu prišlo cez 200 ľudí, z toho 95% žien a detí. Bez peňazí, oblečenia, dokladov, v strese, strachu, absolútnej neistote, psychicky na dne. Potom ste sa začali preberať aj v štátnej správe. Vypisovať, žiadať hlásenia, vytvárať systém, rozmýšľať ako všetko zdokladovať, vyrobiť podľa možností čo najviac tabuliek, dokladov, prehlásení, vyúčtovaní, zmlúv… A samozrejme tak ako je zvykom, vytvoriť i priestor pre špekulantov, príživníkov na biede iných.

Vážený pán minister, táto vláda má dlhodobo starostov a primátorov za nič. Vediete rezort, ktorý v minulosti bol akýmsi gestorom spolupráce štátnej správy i samosprávy. My sme sa vždy prispôsobovali požiadavkám a podmienkam, ktoré štátna správa na nás kládla. Aj v prípade utečencov by bez samosprávy a obetavých dobrovoľníkov bola z príchodu utečencov len hanba, tragédia a katastrofa pre týchto ľudí. V dobrej viere sme robili všetko, čo bolo pre nich treba. Bez pravidiel, systému, pokynov i peňazí.

Vďaka tomu dnes 143 žien a detí má zabezpečené základné podmienky na slušné prežívanie. Väčšina žien s našou pomocou pracuje, 45 detí chodí do škôl, všetci majú zdravotnú starostlivosť, potrebné doklady, hotovosť na nevyhnutné výdavky, majú stravu, hygienu, sú testovaní, majú zabezpečenú dopravu, prístup na kultúru, športoviská, sociálnu pomoc, poradenstvo. A teraz k tomu, čo sa chcem opýtať, či riešiť.

Koncom mesiaca ste sa začali preberať, prijímať legislatívne opatrenia, vydávať usmernenia, manuály, upresnenia č. 1, 2, 3,… . Chcete zrazu s účinnosťou od 31. marca dokladovať to, čo sme zabezpečovali od 27. februára. Na čo? Prečo? Kde ste boli doteraz?

Denne sme Vám dávali hlásenia o počtoch utečencov v ten deň, načo teraz chcete ich prehlásenia? Ako ich získať od tých, čo po 2-3 týždňoch odišli? Priestory na núdzové ubytovanie poskytli firmy, ľudia, cirkvi, organizácie. Vyčistili sme ich, zariadili z darov, či dokúpili postele, variče, paplóny, kanvice, ohrievače, Wi-fi a televízory, riad, základné vybavenie tak, aby sa tam dalo prežívať. Ako teraz zdokladovať priestory, ktoré poskytli podnikateľské subjekty, nájomcovia v bytoch, či domoch, ktorí prijali ženy s deťmi? Načo zmluvy s vlastníkmi, denné výkazy prespaní, prehlásenia tých, čo tam spali? Máte denný prehľad kto tu bol, načo táto byrokracia? Myslíte, že samospráva to robila, aby zarobila, kradla či podvádzala? To ste na zlej adrese. A veril som, že skúsenosť s tým, ako sme zvládli COVID a s tým spojené opatrenia, či testovania Vás už presvedčili o tom, že sme dôveryhodný, zodpovedný a ochotný PARTNER. Aj pri testovaní Vám dlho trvalo, než sa určili manuály na test.

Ako máme vykazovať stravu? Nakupovali sme potraviny, varili, roznášali, rozvážali. Pomohli nám podnikatelia, živnostníci a stačil im náš prísľub, že raz to hádam nejako zaplatíme. A náklady pri takýchto počtoch už neboli malé.

Vážený pán minister, Vaša predĺžená ruka v okrese, Okresný úrad, jeho prednosta i spolupracovníci boli od začiatku pri všetkom. Spolupracovali, boli aktívni a veľa nám pomáhali. Vedia koľko, kde , ako i prečo. Boli svedkami a účastníkmi  stretnutí s podnikateľmi, poznajú miesta ubytovania, vedia ako sme vozili ľudí na cudzineckú políciu do Trenčína, ako vozíme deti do a zo škôl, ako im zabezpečujeme stravu, lekárov, prácu, výmenu hrivien, doklady.

Naozaj sme nepoučiteľní, podozrievaví, či neschopní nastaviť i financovanie tak, aby nezaťažovalo, nekomplikovalo, či  v mnohých prípadoch neznemožňovalo preplatenie nákladov?

Začiatkom marca štát hovoril: Bude 7,- € na ubytovanie, 7,- € na stravu, u detí 1, potom že 100,- €, či 200,- €, po mesiaci ste začali ubytovanie deliť na núdzové, dočasné…

Vážený pán minister, asi to, čo píšem nepomôže, lebo Vy najlepšie viete ako sa to má robiť a samospráva neznamená v tomto systéme nič. Som len nahnevaný, oklamaný a zhnusený z toho, čo sa v našom štáte deje a ako sa riešia problémy. Likvidujete posledné zbytky viery ľudí v to, že vieme pomáhať a nezištne riešiť mimoriadne situácie. Bohužiaľ, všetko sa to v budúcnosti prejaví v nezáujme a neochote ľudí urobiť čokoľvek len tak, pretože to treba alebo to niekto potrebuje.

S pozdravom

Pavel Halabrín, primátor mesta Myjava

zdroj: Mesto Myjava

Tlačová správa

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

2 hodiny ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

16 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

18 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

22 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

23 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago