Categories: Skalica

Primátorka Skalice Mierna (OĽaNO) buď nepozná zákony, alebo ich ignoruje

Na stredajšom (10.4.) Mestskom zastupiteľstve v Skalici bude pod číslom 30, prerokovaný návrh o súčinnosti Mestského úradu Skalica a hlavného kontrolóra.

Uznesenie, ktoré odobrila aj Mestská rada, je navrhnuté v znení „Mestská rada v Skalici odporúča Mestskému zastupiteľstvu v Skalici, aby uložilo Mestskému úradu v Skalici povinnosť umožniť účasť hlavného kontrolóra na pracovných poradách vedúcich pracovníkov MsÚ.“

V normálne fungujúcich mestách je to bežná záležitosť a až do tohto volebného obdobia to tak bolo aj v Skalici, že kontrolór sa zúčastňuje stretnutí vedúcich pracovníkov mesta. Je to presne v súlade s jeho povinnosťami, ktoré mu ukladá priamo zákon o obecnom zriadení. V ňom §18 popisuje, že hlavný kontrolór je zamestnancom obce a ak tento zákon neustanovuje inak, vzťahujú sa na neho všetky práva a povinnosti ostatného vedúceho zamestnanca.

Preto znie až neuveriteľne list, ktorý poslala primátorka Skalice Anna Mierna kontrolórovi. Mimochodom primátorka je nominantkou hnutia OĽaNO, ktoré sa všemožne prezentuje transparentnosťou a čestnosťou.

List v plnom znení aj s odpoveďou kontrolóra si môžete prečítať bez úprav pod článkom, ale nedá sa nepoukázať na niekoľko bodov.

„Dňa 8.1. a 15.1. ste sa neodôvodnene a bez pozvania zúčastnili operatívnej porady prednostky Mestského úradu v Skalici s podriadenými zamestnancami, a to s vedúcimi oddelení úradu. V zmysle § 17 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov mestský úrad vedie a jeho prácu organizuje prednostka,“ začína upozornenie smerované hlavnému kontrolórovi primátorka.

Je zaujímavé, že § 18 primátorka nezaregistrovala celý ale iba jeho represívnu časť, ale paragraf 17, ktorý je v zákone len o pár riadkov vyššie ovládala dokonale.

Zlatý klinec obsahu listu primátorky hlavnému kontrolórovi prišiel na konci, kde píše: „Zároveň vás písomne upozorňujem na možnosť zamestnávateľa ukončiť s vami pracovný pomer v prípade, ak nedôjde z vašej strany k náprave a zistí sa opätovné porušovanie pracovnej disciplíny, a to s poukazom možnosti v zmysle §18a ods. 9 písm. a, zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov. V takomto prípade zamestnávateľ uvedené zákonné oprávnenie využije a bude s Vami ukončený pracovný pomer podľa § 63 ods. 1 písm. e, Zákonníka práce.“

Pri predchádzajúcom odseku sa ponúkajú iba dve možnosti. Buď je primátorka Mierna úplne nekompetentná a absolútne neovláda fakt, že zo svojej pozície nemá dopad na odvolanie hlavného kontrolóra obce, keďže ho môže odvolať iba zastupiteľstvo. Tou druhou, pre občanov Skalice rovnako nepríjemnou možnosťou je fakt, že primátorka ignoruje zákony Slovenskej republiky.

Obzvlášť podozrivé je to v spojení s informáciou, keď sa na najbližšie rokovanie zastupiteľstva dostáva v bode 18 Správa hlavného kontrolóra o výsledkoch kontrol. V jednej z nich totiž poukazuje na podozrivé praktiky súčasnej prednostky z roku 2017, keď pôsobila na vedúcej pozícii v miestnej skupine odborov a zároveň bola vedúcou správy.Podľa správy kontrolóra v tom čase sebe a ďalším zamestnancom počas pobytu na rekreácii v Prahe schválila zároveň aj pracovnú cestu do Prahy, pri ktorej si tak vyúčtovali z mesta finančné prostriedky.

Je teraz na poslancoch, aby si uvedomili, že primátorka sa snaží veľmi výrazne zasahovať do ich kompetencií a obrať ich o jeden z najvýraznejších mechanizmov kontroly, ktorým disponujú.

List primátorky aj s odpoveďou kontrolóra

TU: https://drive.google.com/file/d/1_WIEAyWq-7Naboh2QB7bDBcTdoMwiErc/view?usp=sharing

Redakcia

Recent Posts

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

59 minút ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

2 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

2 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

3 hodiny ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

5 hodín ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

13 hodín ago