Categories: Malacky

Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Malacky

Mesto Malacky pracuje na Programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja na roky 2022-2030. NaZahori.sk o tom informivala Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta.

Ako sa budú Malacky meniť počas najbližších rokov a ako budú vyzerať v roku 2030? Čo treba urobiť pre zlepšenie dopravy, pre kvalitu životného prostredia, pre dostupnú zdravotnú či sociálnu starostlivosť? Odpoveď na  tieto otázky dá Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Malacky na roky 2022 – 2030, ktorý v tomto období vzniká. Ide o základný strategický dokument, ktorý spolu s územným plánom definuje priority rozvoja mesta. 

Malacky začali na PHSR pracovať počas tohto leta. Pod gesciou vedenia mesta sa stretávajú pracovné skupiny pre päť základných oblastí:

  • udržateľná mobilita a technická infraštruktúra
  • zdravotná a sociálna starostlivosť
  • životné prostredie
  • školstvo a šport
  • cestovný ruch, kultúra a kreatívny priemysel

Členovia jednotlivých pracovných skupín analyzujú a pomenúvajú základné problémy mesta, napríklad: v oblasti mobility to je prehustená doprava (vrátane tranzitu cez centrum mesta), nevyhovujúci technický stav ciest či úrovňové križovatky železnice s cestami. 

Zdravotníctvo trpí predovšetkým nedostatkom pediatrov a vysokým vekom pracujúcich lekárov, situáciu v sociálnej oblasti komplikuje nedostatok nájomných bytov, nedostatok opatrovateliek, nedostatočná kapacita pobytových zariadení a chýbajúce služby pre rodiny s deťmi so špeciálnymi potrebami.

 V oblasti životného prostredia je problémom veľké množstvo komunálneho odpadu, nedostatočné triedenie či vysoká energetická náročnosť budov.

Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja nielenže pomenúva smer a priority rozvoja mesta, ale uvádza aj spôsoby riešenia existujúcich problémov. Zároveň slúži ako podklad pre uchádzanie sa o externé zdroje – to znamená, že ak bude mesto v budúcnosti podávať žiadosť o dotáciu zo štátneho rozpočtu alebo z eurofondov, svoju žiadosť podporí aj argumentom, že príslušný projekt sa nachádza aj v PHSR Malaciek.  

Z rokovania pracovných skupín vzíde spoločný návrh PHSR 2022 – 2030. O jeho definitívnej podobe rozhodne mestské zastupiteľstvo.  

 

MALACKY
Podvodníci sa znova pokúšajú získať peniaze od seniorov, a to aj v meste Malacky.
MALACKY
Obranca Štefan Kovárik, ktorý hral v FC Malacky od jeho vzniku v roku 2013 až do konca uplynulej sezóny, sa pred tou aktuálnou rozlúčil s Malackami.
MALACKY
V hodnotení práce s portálom Odkaz pre starostu v kategórii samospráv do 20 tisíc obyvateľov za rok 2020 mesto Malacky skončilo dvakrát prvé.
MALACKY
Futbalisti FC Žolík Malacky si v 8. kole III. ligy BFZ dokonale napravili chuť po minulo týždňovej prehre 0:2 v Rusovciach.

 

 

 

 

Tlačová správa

Recent Posts

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 hodinu ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

3 hodiny ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

22 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 deň ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago