Categories: Senica

Prvý jarný deň na Záhorí a Myjavsku

Streda 20. marec 2019 prvý jarný deň – rovnodennosť. Slniečko svieti pri ojedinelej oblačnosti. Najvyššia denná teplota na Záhorí a Myjavsku, podľa shmu.sk, by sa mala vyšplhať na 8 až 12 st. Vietor severozápadný do 6 m/s (20 km/h).

Predpoveď počasia na 21.03.2019 (Štvrtok)

Na Záhorí a Myjavských kopaniciach má byť jasno až polojasno, nad ránom ojedinele hmla.

Najnižšia nočná teplota 0 až -2. Najvyššia denná teplota 9 až 14. Slabý vietor.

Prvý jarný deň – rovnodennosť

Kedy začína prvý jarný deň?

Pre mnohých možno prekvapivo teraz už dlhodobo 20. marca. Starý dátum pre jarnú rovnodennosť 21. marca sa vráti až v roku 2101.

Máte zaužívaný dátum pre prvý jarný deň 21. marca? Omyl. Naposledy v tomto storočí sme si prvý jarný deň 21. marca užili v roku 2011.

Na najbližších niekoľko desiatok rokov sa teraz príchod jari, čiže jarná rovnodennosť alebo prvý jarný deň, presunie na 20. marca, alebo dokonca ešte o deň skôr a užijeme si ho už 19. marca.

Na 21. marca sa začiatok jari vráti až v roku 2102. Až do roku 2043 bude jar začínať 20. marca. Od roku 2044 do roku 2101 vrátane potom dokonca striedavo aj 19. marca.

Prvý jarný deň 20. marca nie je nič nezvyklé. Už začiatok tohto tisícročia bol pre začiatok jari typický skôr 20. marec. 21. marec sme si ako prvý jarný deň užili len v rokoch 2007 a pred tým 2003.

Zaujímavou tabuľku toho, kedy začína jar, leto, jeseň a zima nájdete v tabuľke s prehľadom až do roku 2999 až do roku 2999 a to dokonca aj spätne, od roku 1000 pred našim letopočtom.

Doteraz sme hovorili o astronomickej jari. Existuje totiž aj klimatologická jar a s ňou je to o poznanie jednoduchšie. Trvá vždy od 1. marca do 31. mája.

Rovnodennosť (ekvinokcium) je okamih, v ktorom Slnko počas svojho zdanlivého ročného pohybu prechádza priesečníkom rovníka s ekliptikou. Vtedy je na celej Zemi deň rovnako dlhý ako noc.

Pri prechode Slnka z južnej pologule na severnú nastáva jarná rovnodennosť. Slnko sa na svojej zdanlivej ročnej dráhe po oblohe dostalo do priesečníka s rovníkom.

V deň jarnej rovnodennosti slnko svieti priamo na rovník, čo znamená, že obyvatelia rovníka majú na pravé poludnie Slnko kolmo nad hlavou. Na celej zemeguli, okrem presných zemepisných pólov, je dĺžka dňa aj noci rovnaká.

Ľudovo sa deň jarnej rovnodennosti označuje ako prvý jarný deň. V našej krajine bol v minulosti spájaný s rôznymi slovanskými tradíciami a zvykmi. Jedným z nich, veľmi starým, ešte predkresťanským zvykom je vynášanie Moreny, slovanskej bohyne smrti a zimy.

Predstavovala ju slamená figurína oblečená do ženských šiat, ktorú ľudia nosili po dedine a nakoniec ju hodili do potoka alebo spálili. Verili, že takto vyženú choroby, ba aj smrť.

Tento zvyk sa chápal rozlične. Podľa jedných slamená figurína symbolizovala zimu, ktorej zničenie malo otvoriť cestu pre nástup jari a po nej leta. Podľa iných zase ide o personifikovanú smrť, ktorej odstránenie malo zaistiť všeobecnú prosperitu celému lokálnemu spoločenstvu.

Väčšinou Morenu vynášali dve nedele pred Veľkou nocou, na tzv. Smrtnú nedeľu. U nás sa zasa tento zvyk spája s prvým jarným dňom.

zdroj: shmu.sk a wikipedia.org

Redakcia

Recent Posts

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

37 minút ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

12 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago