Categories: Kopčany

Rekonštrukčné práce Kostola sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch

Na Záhorí sa uskutočňuje realizácia projektu Dokončenie komplexnej obnovy NKP Kostola sv. Margity Antiochijskej Kopčany. 

Informuje o tom na sociálnej sieti OBEC Kopčany.

V súčasnosti sa na objekte Kostola sv. Margity Antiochijskej vykonávajú práce, ktoré sú financované z dotácie MK SR, opatrenie 1.6 Komplexná rekonštrukcia národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy. Prijímateľom dotácie je Rímskokatolícka cirkev, Farnosť Kopčany, preinvestovaná bude čiastka celkom 174.580,- EUR vrátane spolufinancovania.

Samotné práce, ktoré sa vykonávajú a budú vykonávať na Kostole sv. Margity Antiochijskej predstavil samotný realizátor stavby Akad. sochár Tomáš Lupták reštaurátor, Restauro s. r. o.: 

“Táto etapa realizácie sa delí na dve hlavné časti, rekonštrukcia omietok a oprava strechy. Najdôležitejšou z nich je reštaurovanie fasád a rekonštrukcia predrománskej omietky. Kostolík bol odjakživa omietnutý, omietli ho hneď ako ho postavili, čo potvrdzujú všetky výskumy a aj zachované fragmenty tejto omietky na jeho fasádach. Stále sa tu o kostolík starali a ak sa niečo na fasáde poškodilo tak to opravili. Kostolík bol omietnutý až do konca 20. storočia a len preto sa nám zachoval, lebo jeho múry chránila omietka.

Tak pred dvadsiatimi rokmi sa začalo potvrdzovať, že kostolík sv. Margity by mohol byť veľmi starou stavbou. Začali dôkladnejšie výskumy a reštaurovanie. Preto ho postupne zbavili všetkých novších vrstiev omietok a opravovali jeho murivo. Na fasádach sa prekvapivo našli kúsky pôvodnej veľmi starej omietky. Táto predrománska omietka je pojená vápnom rovnako ako malta s ktorou murovali. (Najstaršej omietky sa na kostolíku zachovalo tak málo preto, lebo múry pri ich opravách už v minulosti skoro celé od omietok očistili, aby mohli znova naniesť omietku.) Je to určite prvá omietka v Kopčanoch. Omietky chránia murivo stavieb pred zničením a rozpadom.”

Kostolík tu stojí už viac ako tisíc rokov 

“Kostolík bol skoro 20 rokov, kvôli výskumom a opravám bez omietky a po rokoch začal výrazne chátrať. Jeho kamenné murivo začalo rozkladať slnečné žiarenie spolu s vodou a mrazom. Na mnohých miestach sa pridala aj mikroflóra, hlavne severná stena obrástla machom a lišajníkmi. Nie nadarmo sa hovorí “kde je voda tam je život“ a v interiéri sa objavili plesne, ako dôsledok mokrých múrov.

Bola to dlhá doba a mnohí si na takýto kostolík bez omietok zvykli. Ale nezabúdajme, zachoval sa nám aj vďaka omietkam. Fasády zreštaurujeme a omietku na fasádach zrekonštruujeme podľa tej pôvodnej, z jej originálov sme vyrobili kópie, ktoré budú vystavené v múzeu. Budeme rekonštruovať a upravovať aj strechu lode a svätyne, reštaurovať barokové rímsy v podstreší, ktoré sú rozbité. Opravíme aj náznak prístavby nartexu a žľab strechy s odtokom,”  doplnil reštaurátor.

zdroj: www.kopcany.sk a FB OBEC Kopčany.

Redakcia

Recent Posts

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

26 minút ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

10 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

11 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

12 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

13 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

13 hodín ago