Categories: Myjavsko

Rozhľadňa Žalostiná na Myjavských Kopaniciach

 „Oj, ja žalostná, prežalostná mati.“ Matkin nárek sa dodnes nesie kopcom, ktorý dostal pomenovanie podľa jej žiaľu – Žalostiná.

Žalostiná je územie európskeho významu. Žalostiná zaberá časť masívu Žalostiná (622 m n.m.) v západnej časti CHKO Biele Karpaty od osady Štefanová smerom na Prívratu po Bučkovu jamu a Čertoryje (katastre Vrbovce a Chvojnica).

foto: nazahori.sk

Z geologického hľadiska ide o flyšové pásmo budované pieskovcami a ílovcami s hlboko založenými šmykovými plochami zosuvov na vrstevných prameňoch, pričom aj v hrebeňovej časti sa nachádza podzemná voda plytko pod povrchom – oblasť pramenísk potoka Chvojnica leží v plytkej zníženine medzi dvomi vrcholmi Žalostinej. Pri výveroch vody sú časté uloženiny penovca a vytvárajú sa tu vápnité slatiny. Pôvodne mäkko modelovaný chrbát a úbočia Žalostinej boli poznačené mnohými mohutnými zosuvmi, vďaka ktorým sa vytvorila pestrá mozaika biotopov.

foto: nazahori.sk

Žalostná Žalostiná

Povesť hovorí o tom, že neďaleko studničky bývala matka s dcérou. Keď matka chystala obed poslala svoju jedinú dcéru ku studničke pre vodu. Tam sa však dievčina stretla so svojim milým a dlho sa nevracala domov. Matka v zlosti vyriekla kliatbu: „Bodaj si tam skamenela, kde stojíš.“ V tom okamihu sa kliatba vyplnila a jej jediná dcéra sa premenila na kameň. Mať sa po čase  vybrala svoju dcéru hľadať, ale našla len kamennú sochu. Odvtedy chodí po kopci a narieka: „Oj, ja žalostná, prežalostná mati.“ Matkin nárek sa dodnes nesie kopcom, ktorý dostal pomenovanie podľa jej žiaľu – Žalostiná.

foto: nazahori.sk

Rozhľadňa Žalostiná

Malá drevená rozhľadňa sa nachádza na plochom vrchole kopca Žalostiná vo výške 622 m. Postavená bola v roku 2009. Má dvadsaťdva schodov a je vysoká 6 metrov. Vyhliadková plošina je umiestnená 4 metre nad zemou.

Vrchol Žalostinej, na ktorom je rozhľadňa postavená, je zatrávnený a preto nám ponúka krásny kruhový výhľad na okolitú krajinu. Jej dominantou sú vrchy Bielych Karpát, Myjavskej pahorkatiny a Považského Inovca. Výhľad z nej na obce Chvojnica a Vrbovce s okolitými kopcami Žalostiná – stryná, Pecková – ujčiná, Ostrý vrch – strýček a Vesny – ujíček. Na Ostrom vrchu je postavená veterná elektráreň. Dajú sa vidieť i zrúcaniny hradu Branč a Tematín i Bradlo s Mohylou M. R. Štefánika.

foto: nazahori.sk

Pri vhodných podmienkach sa nám odkryje Veľká Javorina a zazrieme kopce Moravsko–sliezskych Beskýd a Malých Karpát. Zbadať i Rohožník a Senicu. Možno dovidieť i do susednej Moravy na obce Blatnica, Veselí nad Moravou, Strážnice, Rohatec, Hodonín, Uherský Ostroh a Uherské Hradište. V diaľke sa črtajú siluety hradu Buchlov, chladiacich veží elektrárne Dukovany a vrtúľ veterných elektrární v Rakúsku. Je to priam neuveriteľné, ale za jasnej oblohy je z tohto miesta možné dovidieť i predhorie Álp.

foto: mapy.sk printscreen

Kto chce rozhľadňu navštíviť, stačí ak z obce Chvojnica – časti Hate absolvuje nenáročný výstup pasienkami na vrchol Žalostinej. Rozhľadňu je vidieť priamo z cesty a preto nie je možné zablúdiť aj keď k nej nevedie vyznačený turistický chodník.

Zdroj: sopsr.sk  a trencinregion.sk 

Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

1 hodinu ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

2 hodiny ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

12 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

13 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

13 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

14 hodín ago