Skalica

Rozumný primátor šibenicu spropaguje, iný pre ňu volá políciu

Uplynulý víkend niektorých pobavil, niektorých nahneval, administrátor skalickej skupiny Enom pro nás Tomáš Bucha. Do Skalice priviezol šibenicu na základe ankety na sociálnej sieti, kde sa väčšina hlasujúcich vyjadrila za to, aby podobnú šibenicu, ako niekto z recesie postavil v neďalekej obci Kopčany, mala aj Skalica.

Kým v Kopčanoch si niekto postavením šibenice skôr ventilov svoju frustráciu z aktuálnej politickej situácie, v Skalici má šibenica historické opodstatnenie. Ako kráľovské mesto mala Skalica aj právo hrdelného trestu. V spojení s tým, že o Skaličanoch sa hovorí, že sú lakomí, vznikla o šibenici aj vtipná historka, keď odmietli popraviť odsúdených, ktorých poslali z Holíča. Naopak im ešte dali aj nejaké peniaze na cestu na Moravu, nech sa nechajú obesiť tam. (zdroj: https://www.teraz.sk/spravy/povest-o-skalickej-sibenici/362457-clanok.html).

Okrem lakomosti, z tejto povesti vyšli Skaličania aj ako hlupáci a zdá sa, že táto vlastnosť si zasadla aj na súčasné vedenie radnice. V minulosti, konkrétne v roku 2004, počas Skalických dní zorganizoval primátor Stanislav Chovanec priamo na preplnenom skalickom námestí rekonštrukciu historickej udalosti – popravu na šibenici. (zdroj: https://domov.sme.sk/c/1755567/v-skalici-dnes-ozivili-davnu-legendu-a-popravili-nevinneho-studenta.html).

Naopak súčasná primátorka ohodnotila túto aktivitu presne opačne. Miesto pozitívneho ocenenia, že niekto pripomína bohatú históriu mesta a v súčasnej dobe poukazuje na možnosť využitia histórie atraktívnym spôsobom na cestovný ruch, poslala na toho, kto šibenicu doviezol políciu.

Primátorka Skalice Anna Mierna a jej status k šibenici na námestí. Zdroj: FB

Každý si môže urobiť svoj vlastný názor, ale ako vidieť z vyššie napísaných riadkov, v nedávnej minulosti Skaličania priamo na námestí sledovali popravu na šibenici, ktorú zorganizovalo priamo mesto. Keď už primátorka nepozná poriadne ani históriu svojho mesta, stačí sa obrátiť na svojich zamestnancov. V roku 2004 totiž toto podujatie prezentovala v médiách aj súčasná zamestnankyňa mesta Jana Koutná, čo je možné čítať v priloženom odkaze na článok.

Asi by bolo načase, aby sa primátorka viac venovala Skalici, kde ju občania zvolili v dobrej viere, že pozdvihne mesto a dala na svojho straníckeho šéfa Igora Matoviča, ktorý pred 8 rokmi povedal: „Poslankyňa Jana Vaľová hovorila, že keď je na rokovaní parlamentu v Bratislave, tak má v Humennom zabezpečený riadny chod úradu. Ale veď práve o to ide – ona musí zabezpečiť a platiť z mestských peňazí jedného človeka, ktorý namiesto nej robí jej prácu, kým je ona v Bratislave. Lenže ju ľudia nezvolili za primátorku Humenného na to, aby zabezpečovala chod iným človekom, ale na to, aby sa mestu venovala. Keď rokuje parlament a ona je tri týždne v Bratislave, tak neexistuje, aby sa dokázala venovať aj Humennému. Tak fungujú všetci, čo majú viac funkcií,“ rozčuľoval sa pred rokmi Matovič pre týždenník Život. (zdroj: https://plus7dni.pluska.sk/domov/matovic-chcel-zakaz-viacerych-funkcii-dnes-ma-parlamente-niekolko-dvojstolickovych-poslancov)

Vlado Miček

Recent Posts

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

2 hodiny ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

6 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

21 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

22 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago