Categories: Senica

Senica bude mať 3D maketu historického centra

Novovznikajúce mestské múzeum v Senici, ktoré bude sídliť v bývalej Sokolovni, bude mať svoju dominantu a to 3D maketu historického centra z prelomu 19. a 20. storočia, kde dominovali dve budovy kostol a židovská synagóga.

S myšlienkou vytvoriť 3D maketu historického centra mesta prišli historici Ján Peter a Vladimír Petrovič.

Aby bola maketa čo najvernejšia, museli vyhľadať a preskúmať historické mapy, plány a fotodokumentáciu. Žiadnu z týchto budov, ktoré sú na makete zobrazené, nerobili podľa projektov, keďže tie neexistujú. Prácne ju zdokumentovali z fotografií a pohľadníc Následne oslovili amatérskeho modelára Jozefa Kuruca. Na projekte pracujú už päť rokov a výsledkom je maketa na rozlohe 15 štvorcových metrov v mierke 1 ku 100.  Maketa je zaujímavá z toho hľadiska, že z budov, ktoré sú na makete ich už stojí len minimum.

Maketa ešte nie je dokončená, stále sa pracuje na jej vylepšení. Čaká sa na finalizáciu. Maketa je zatiaľ umiestnená v priestoroch mestského úradu, ale po dokončení budovy mestského múzea bude presťahovaná do nových priestorov. Bude umiestnená pri vstupe do veže. Informoval historik Vladimír Petrovič.

Mesto na novovznikajúce múzeum získalo nenávratné finančné prostriedky z projektu cezhraničnej spolupráce Interreg SR – ČR, ktorý mesto podalo na Ministerstve pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja (MPRR) SR spoločne s mestom Klobouky. Celková výška nenávratných prostriedkov je 1.531.065,44 eura, z ktorých Senica získala 1.069.594,49 eura. Spolufinancovanie zo strany mesta je vo výške 53.479,74 eura. Mesto Klobouky získalo 461.471,00 eura. Výška nenávratných finančných prostriedkov pre moravské mesto je 415.323,90 eura a spolufinancovanie mesta Klobouky je vo výške 46.147,10 eura.

Samotnému projektu múzea predchádza projekt rekonštrukcie budovy Sokolovne. Je ukončené verejné obstarávanie, ktoré prebiehalo v auguste 2018. V septembri  2018 bola doručená mestu zmluva na podpis s dodávateľom stavebných prác. Táto zmluva je v súčasnosti na kontrole u riadiaceho orgánu. Predpoklad je, že vo februári 2019 by sme už mohlo byť vyrozumenie a v marci 2019 by sa mohlo odovzdať stavenisko dodávateľovi prác.  Informovala projektová manažérka MsÚ Senica Ľubica Kadlec- Melišová.

Historické centrum Senice v mierke 1:100 bude exponátom v pripravovanom múzeu.

TV SEN / 15. 1. 2019
Angelika Kmecová

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

14 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

16 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

20 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

22 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

2 dni ago