Categories: Senica

Senica: Pohľad na predvolebnú kampaň veselo aj vážne a predpoklad ako to celé dopadne

Zodpovedných voličov v Senici čakala sizyfovská práca. Ak chceli poctivo prelúskať programy kandidátov, tak ich museli prejsť až deväť.

Tak aby sme zas boli úprimní, až deväť nie, lebo nie každý kandidát predstavil, alebo bol schopný pripraviť volebný program. My sme si dovolili ku každému kandidátovi pár viet, niektoré s vážnejším tónom, niektoré aj trochu odľahčene, snáď nám to kandidáti prepáčia. Ešte predtým však musíme všetkých pochváliť, že sa v predvolebnom boji zdržali invektív voči svojim oponentom a kampaň viedli v slušnom duchu.

Branislav Toman

Tento kandidát na seba upozornil tým, že zorganizoval protest za obchvat Senice. Na to, aby o ňom  bolo počuť aspoň do Trnavy, musela by byť podstatne vyššia účasť. Lebo približne 20 ľudí za necelú polhodinu toho veľa nezmenilo. V televíznej debate bol Toman najslabším článkom a je zbytočné rozpitvávať jeho šance, blížiace sa k nule. 

Transparentný účet nemá.

Ondrej Krajči

Vzhľadom na jeho 66-rokov prekvapila jeho kandidatúra, ale iba na prvý pohľad. Človek so skúsenosťami z komunálnej politiky, sa v debate na TV Sen prezentoval slušným výkonom. Otázne však zostáva, z čoho si platí volebnú kampaň, keďže transparentný účet nezverejnil na stránke Ministerstva vnútra, nemá ho vedený ani vo Fio banke a ani v Slovenskej sporiteľni. Podporuje to myšlienku, že bol nominovaný s cieľom zobrať niekomu hlasy, lebo reálna šanca na jeho zvolenie nie je o moc vyššia ako u predchádzajúceho kandidáta.

Transparentný účet nemá.

Martin Lidaj

Pri tomto kandidátovi je treba priznať, že je výborným rečníkom. Ak by bol aj takým politikom, Senica by mu bola malá. Lenže senická politická scéna mu najskôr definitívne povie zbohom v sobotu úderom 22-hej hodiny. Po sčítaní hlasov sa bude môcť od pondelka s plným odhodlaním pustiť na Finančnej správe k odhaľovaniu daňových podvodov.

Kandidát politickej strany nemusí viesť transparentný účet.

Jan Hurban

Kandidát Sme rodina bol podobne ako Lidaj tri roky zástupcom primátora, keď tento post vybartroval v predchádzajúcich voľbách za podporu súčasného primátora. Možno s niečím podobným kalkuloval aj pred týmito voľbami, ale nenašiel partnera, s kým by tento obchod zrealizoval. A tak sa v kandidátskej debate musel vykúpať vo vlastnom pote. Podľa sociálnych sietí je určite lepším golfistom ako politikom, a týmto smerom by sa mal do budúcnosti uberať.

Transparentný účet Ján Hurban

Miroslav Riška

Podľa jeho vlastných slov dal do kampane minimum a tak si myslel, aspoň podľa údajov z ministerstve vnútra a z bánk, kde jeho transparentný účet nefiguruje, že jeho sa táto povinnosť netýka. Chyba lávky, týka, ale tak snáď mu toto drobné porušenie zákona prepáčime za jeho humorné príspevky v debate kandidátov. Na druhej strane treba povedať, že ísť proti systému je teraz populárne a určite získa istú skupinu voličov. Tí seriózni by ale mali porozmýšľať, či im okrem toho, že je proti všetkému, poskytol aj návrh riešení. Vy ste ich možno zachytili, ale nám ušli. Na druhej strane nepochybujeme, že nejaké kvality v ňom byť musia, lebo Štramák sa dá naozaj piť.

Transparentný účet nemá.

Peter Hutta

Jediný, ktorý sa nezúčastnil debaty kandidátov. Počuli sme všelijaké reči, ale nič oficiálneho. A tak veríme, že oficiálne proklamovaný dôvod choroba v rodine sa posunula dobrým smerom. Zdalo sa, že Hutta pôjde do volebnej kampane bez mužstva, ale na poslednú chvíľu dokázal športový nadšenec do svojich radov začleniť zelených, ktorí zobrali pod svoje krídla naozaj pestrú zmes. Až sa natíska otázka, že je lepšie byť zeleným ako zohnať 500 podpisov ako nezávislý… Čo sa týka primátorskej kampane Petra Huttu, je vidieť, že má za sebou silnú lobby, lebo v meste je jedným z najčastejšie videných kandidátov na billboardoch a ďalších reklamných paneloch. Až sa nechce veriť, že podľa transparentného účtu minul na svoju kampaň necelých 3000 eur, z toho až 1632 eur v Záhoráku. U nás v redakcii po tejto informácii rozmýšľame, že si aj my objednáme reklamné plochy v Senici, keď sú tak lacné…

Transparentný účet Peter Hutta

Branislav Grimm

Minulé voľby vyhral vďaka tomu, že to bola voľba Parízek – alebo proti Parízkovi. Teraz bude musieť dokázať, že si tento post zaslúžil. Jedno sa mu musí nechať a to, že celková zadlženosť mesta klesla z 34 percent na necelých 24. Treba si ale položiť otázku, či to je priaznivým vývojom príjmov, ktoré od roku 2014 stúpli o takmer tri milióny eur na rok, profesionálmi na mestskom úrade, ktorí naozaj odvádzajú dobrú prácu alebo manažérskymi schopnosťami primátora. Obraz si urobí každý sám. Ale ak Grimm pracuje tak rýchlo ako čítal napísaný prejav v televíznej diskusii, tak to sa pod jeho vedením bude Senici o štyri roky sveta žiť. Súčasný primátor síce zverejnil svoje výdavky na transparentnom účte, ale zistiť podľa neho, kam smerovali financie je jednoducho nemožné.

Transparentný účet Branislav Grimm

Martin Džačovský

Ambiciózny kandidát, ktorému ide karta. Jednoznačne najlepšie prepracovaná kampaň, čo však automaticky neznamená najlepší kandidát. Tým nechceme povedať, že ním nie je, obraz si musíte spraviť sami. My sme si ho spravili, ale neprezradíme ho. Čo sa týka volebnej diskusie, výborne pripravený, jednoznačne sa vo väčšine problémov vyzná. Len sa mu vtesnala malá chybička pri obchvate, keď tvrdil, že už je naplánovaný termín začatia výstavby, To nám na ďalší deň vyvrátila priamo hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby. Ale tak každý človek je omylný. Trošku máme výhrady voči dvom kandidátom na poslancov, ktorí už boli v poslaneckých laviciach v končiacom volebnom období, ale na zastupiteľstvách aktivitou nehýrili. Ale tak je možné, že prvé štyri roky sa potrebovali zoznámiť s novým územím a teraz budú práve oni ako skúsení harcovníci ťahúňmi Tímu Senica.

Transparentný účet Martin Džačovský

Pavol Kalman

Politický kandidát kandidoval už pred ôsmimi rokmi, teraz sa rozhodol ísť do boja opäť. V minulosti nikto nespochybňoval jeho odborné znalosti, vyčítalo sa mu však, že nedokáže veci dotiahnuť do konca. Podľa predvolebnej diskusie všetkých kandidátov sa zdá, že sa z minulosti poučil. Nielen, že pôsobil pokojným dojmom, ale dokázal aj jasne formulovať odpovede a bol presvedčivý a vecný. Ako jeden z mála má za sebou naozaj silný tím kandidátov, keď Roman Sova a Ľubica Vyletelová sú nielen na mestských zastupiteľstvách aktívni, ale ich pripomienky sú aj k veci na každom z nich.

Kandidát politickej strany nemusí viesť transparentný účet.

A ako tipujeme, že to dopadne?

Tipovať z ôsmich kandidátov víťaza je extrémne náročné. Trafiť prvú trojku v podstate nemožné. Napriek tomu sa do toho pustíme, aby ste si z nás potom mohli spraviť aj vy srandu, akí sme neschopáci. V minulých voľbách tragicky nízka účasť pod 34 percent v súboji dvoch súperov katapultovala do primátorského kresla Grimma, ktorý získal 3407 hlasov. Teraz sa takýto počet hlasov javí pre víťaza ako utópia. Ale… Pevne veríme, že tak vysoký počet kandidátov dokáže zmobilizovať predsa len vyšší počet voličov a tak by sa víťaz mohol dostať aspoň cez hranicu 200, aby mal aspoň aký-taký mandát.

1. Pavol Kalman

Až do minulého týždňa patrilo miesto lídra inému menu, ale v debate primátorov bol najpresvedčivejší a podľa ohlasov ľudí prekvapivo dokázal presvedčiť aj takých, o ktorých by sme to nepovedali. Ťažiť môže aj z toho, že je zástupcom župana v Trnavskom samosprávnom kraji spoločne s kolegom Sovom, čo môže byť pre Seničanov na nezaplatenie. Môže to byť práve tým jazýčkom, prečo niektorí voliči hodia do urny hlasovací lístok so zakrúžkovaným číslom pri mene Pavol Kalman.

2. Martin Džačovský

Do kampane podľa oficiálnych informácií vložil najviac prostriedkov. Z údajov z transparentného účtu aj s prispievateľmi to bolo približne 7000 eur a dokázal ju urobiť najagresívnejšie, keď sa zameral predovšetkým na mladšiu generáciu. So svojimi skúsenosťami právnika, schopnosťou urobiť si dobrý imidž a kvalitným Tímom Senica môže v senickej lige namútiť veľa vody. Či to bude stačiť na titul pardon na primátora, ukáže už sobotňajší duel na ostro. Ak aj nie, pri jeho veku sa kariéra ešte len rozbieha.

3. Branislav Grimm

Súčasný primátor nie je ani zďaleka bez šance na ďalší štvorročný pobyt na najdôležitejšej stoličke mesta. V poslednom mesiaci bol zamestnaný obehávaním svojich potencionálnych voličov, všetky tie odhaľovania pomníkov, storočnice Československa a ďalšie stretnutia museli byť vyčerpávajúce. A rýchlostný výkon v TV Sen pri debate kandidátov tiež treba vyzdvihnúť. Ten musel takisto vyčerpať, zvlášť, keď mu niekoľko sekúnd navyše daroval jeho protikandidát. Počas tak krátkeho času snáď vymenoval kompletne všetky ulice a mestské časti Senice, ako aj všetky organizácie, až nám niekedy unikalo, čo vlastne tým chcel povedať… Ak by sa pred voľbami spojili niektorí kandidáti, s čím sme tak trochu aj počítali, dali by sme mu menšie šance, takto jeho hviezda svieti pomerne vysoko.

A teraz trochu vážne

Vážne aj veselo sme vám poskytli náš pohľad na kandidátov, teraz je na vás, ako so získanými informáciami naložíte. V každom prípade každého občana Senice úprimne prosíme, aby voliť išiel. Nech dáte svoj hlas tomu či onomu, je to jediný raz za štyri roky, kedy reálne môžete ovplyvniť cestu, ktorou sa Senica vyberie. Je preto na vás, aby ste do volebných miestností prišli a hlasovali.

A nezabúdajte na ďalší dôležitý fakt. Nevolí sa iba primátor, ale aj poslanec. Bez nich je primátor ako telo bez končatín, dýchať dokáže, ale nespraví nič. Úspech a rozvoj bez ich vzájomnej symbiózy nie je možný.

Takže zdravý úsudok Seničania a poď ho v sobotu do volebných miestností!!!

A ešte odkaz na odpovede kandidátov v trochu vážnejšom móde: Anketa s kandidátmi na primátora mesta Senica

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

4 hodiny ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

6 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

7 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

14 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago