Categories: Senica

Senica privíta orchester Bohdana Warchala

Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala bude koncertovať v Senici spolu s Cantilenou  v Kostole sv. Cyrila a sv. Metoda v sobotu 14. apríla 2018 o 16,30 hod. 

Slovak chamber orchestra vznikol v roku 1960 na pôde Slovenskej filharmonie  a pri jeho zrode stál vynikajúci husľový virtuoz prof. Bohdan Warchal. Stal sa jeho umeleckým vedúcim a preto sa medzi priaznivcami nazýva tento úspešný  sympatický orchester Warchalovci.

Bohdan Warchal viedol orchester plných 40 rokov /1960 – 2000 /. Od samého začiatku sa zaradil medzi renomované hudobné telesá, predstavil sa na najvýznamnejších koncertných pódiách a hudobných festivaloch Európy,Severnej a Južnej Ameriky, Ázie aj Austrálie. Počas tejto “zlatej éry”, ako ju Warchalovci nazývajú, spolupracoval s poprednými svetovými interpretmi, uvádzal početné premiérové skladby našich aj zahraničných skladateľov.

Komorný orchester Bohdana Warchala / zdroj: sfk.sk   

Od januára 2001 je umeleckým vedúcim, dirigentom a sólistom  Warchalov žiak Ewald Danel, ktorý úspešne pokračuje na ceste svojho učiteľa. Slovenský komorný orchester pod jeho vedením buduje dobré meno Slovenska vo svete.

Okrem nahrávok klasikov svetovej hudby , z ktorých väčšina z nás si  predstaví  Vivaldiho Štyri ročné obdobia, hľadá inovatívne spôsoby predvádzania hudby, aby bola zrozumiteľná širokej verejnosti, spolupracuje s deťmi, umeleckými školami, aj regionálnymi speváckymi zbormi /  Terchová 2017 /. Uvádza  nové diela súčasných skladateľov v slovenských aj svetových premiérách /Valenta, Čekovská, Breiner, Kalivoda, Godár/,  dáva príležitosť mladým interpretom /Gertler,Výbohová, F. Slezák, Karvay ap/.

Slovenský komorný orchester absolvoval vo februári mimoriadne úspešnú koncertnú cestu po Japonsku, v marci uskutočnil v Bratislave niekoľko Veľkonočných koncertov a 14. apríla 2018  ho privítame v Senici,kde spolu s ním vystúpi aj Cantilena na mimoriadnom koncerte v Kostole sv. Cyrila a sv. Metoda. Druhý spoločný koncert bude 15. apríla 2018 o 15,00 hod. vo Františkánskom kostole v Bratislave. 

Cantilena   /   zdroj: senica.sk

Cantilena je veľmi poctená možnosťou vystupovať s týmto svetoznámym umeleckým telesom, uvedomuje si, že je to vďaka profesným  vzťahom nášho dirigenta Jozefa Chabroňa, ktorý je  dirigentom Slovenského filharmonického zboru a má aj najväčšiu zásluhu na umeleckom raste senického speváckeho zboru Cantilena. Cantilena pozýva všetkých svojich priaznivcov  a obyvateľov mesta na spoločné koncerty.

Cantilena je združenie záujemcov o zborový spev, ktoré v súčasnom období pracuje ako amatérske vokálne teleso pri Mestskom kultúrnom stredisku v Senici ako Spevácky zbor mesta Senica. Celú svoju činnosť finančne zabezpečuje z prostriedkov mesta Senica, sponzorov, grantov, z príspevkov samotných členov a Občianskeho združenia Cantilena, ktoré organizačne a ekonomicky celú činnosť speváckeho zboru riadi.

zdroj: senica.sk / Darina Turanová, členka Cantileny

Zbor židov od Giuseppe Verdiho v podaní speváckeho zboru Cantilena – Senica 05.07.2015

Redakcia

Recent Posts

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

5 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

16 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago