Categories: Senica

Senica zmení parkovaciu politiku, má zlepšiť možnosť parkovania

Mesto Senica na základe podkladov pre riešenie parkovania, ktoré vyhotovili odborníci zo Žilinskej univerzity, zverejní Všeobecné záväzné nariadenie, ktoré upraví parkovaciu politiku v meste.

Záver z tejto štúdie je zrejmý. V Senici je vysoký počet vyhradených parkovacích miest na trvalé parkovanie. „Ak by v meste Senica nebol tak vysoký počet trvalo vyhradených parkovacích miest, mohli by byť parkovacie miesta využívané efektívne a v blízkosti svojho domu bude môcť zaparkovať viac ľudí,“ uviedol na stretnutí s občanmi mesta primátor Senice Martin Džačovský.

Podklady definovali niekoľko možností. Napriek tomu, že mesto uvažovalo aj so zónami parkovania, zhotovitelia štúdie boli jednoznačne proti, keďže podľa nich je Senica malé mesto na to, aby sa ešte delila. „Ak prejde návrh VZN v mestskom zastupiteľstve, za parkovacie karty by sa od 1. júna 2020 platilo 250 eur. Nie je to v tom, aby mesto získalo viac financií, keďže naopak pri tomto variante by malo mesto prísť o 80.000 eur. Ide o to, aby klesol počet držiteľov týchto kariet a zvýšila sa obrátkovosť vozidiel na parkoviskách a tým bude aj vyššia šanca nájsť voľné parkovacie miesto,“ doplnil primátor.

Predpokladá sa, že trvalo vyhradené parkovacie miesto si ponechá len človek, ktorý ho nevyhnutne potrebuje. Vo veľa prípadoch ľudia vlastnia garáž a majú zaplatené aj parkovisko pre prípad, že príde návšteva. Veľa ľudí s parkoviskom na trvalé parkovanie obchoduje. Zároveň, keď sa človek presťahuje, nemá šancu sa do systému trvalého parkovania dostať. Tieto a ďalšie prípady sa snaží mesto Senica zmenou parkovacej politiky eliminovať.

Mať trvalo vyznačené parkovacie miesto by mal byť nadštandard, keďže ide o „privlastnenie“ si verejného priestranstva a za ten si ľudia budú musieť priplatiť. V Senici je cena za užívanie verejného priestranstva vo veľkosti parkovacieho miesta za 27 centov na deň, čo je 8 eur mesačne. V Trenčíne je sadzba dane za trvalé parkovanie vozidiel 2 053 €/rok, v Košiciach 730 €/rok a v niektorých častiach Bratislavy je daň až vo výške 1 500 €/rok.

Počas stretnutia primátora s občanmi padlo viacero pripomienok a návrhov. Posledné slovo padne na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Senici 12. decembra 2019, na ktorom sa rozhodne, ako sa parkovacia politika v meste Senica zmení.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

8 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

10 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

14 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

15 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

2 dni ago