Senica

Senický sociálny podnik spravuje cintoríny a chystá sa prevádzkovať kaviareň

V novembri 2020 bol na Mestské zastupiteľstvo mesta Senica predložený zámer založiť mestský sociálny podnik. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Integračný sociálny podnik

„V našom prípade ide o tzv. integračný sociálny podnik, ktorého cieľom je zamestnávať znevýhodnené alebo zraniteľné osoby. Zámerom senickej radnice je tak pomôcť integrovať práve takýchto ľudí do pracovného procesu a zároveň vyriešiť vo vlastnej réžii množstvo činností potrebných v rámci bežného chodu samosprávy,“ objasňuje zástupca primátora Senice Filip Lackovič.

Spoločnosť bola 18. decembra 2020 zapísaná do obchodného registra a následne požiadala o priznanie štatútu registrovaného integračného sociálneho podniku, ktorý získala vo februári 2021. Po nevyhnutných administratívnych procesoch začal Sociálny podnik mesta Senica s. r. o. (SPMS) fungovať na jar roku 2021.

https://www.nazahori.sk/2021/02/26/mestsky-socialny-podnik-v-senici-povedie-nora-cernackova-z-myjavy/

Zamestnanie zdravotne znevýhodnených

Legislatívnou podmienkou štatútu sociálneho podniku je aspoň 30 percent zamestnancov so zdravotným hendikepom alebo znevýhodnených na trhu práce. „Sociálne podnikanie je totiž z veľkej miery o tom, aby bolo osobám, ktoré si nevedia na trhu práce nájsť miesto, umožnené zamestnať sa. V prípade Sociálneho podniku mesta Senica tvorí tento pomer viac ako 46 percent. Z trinástich súčasných pracovníkov sú štyria so zdravotným hendikepom a dvaja z nich patria do znevýhodnených skupín obyvateľstva na trhu práce, ktorým SPMS vytvoril pracovné miesta a umožnil zamestnať sa,“ vysvetľuje konateľka SPMS Nora Černáčková, ktorá začala v spoločnosti pôsobiť od apríla minulého roka na základe výberového konania.

https://www.nazahori.sk/2022/03/23/pracovnici-senickeho-socialneho-podniku-skrasluju-mesto/

Manažovanie firmy so sociálnym cítením

„Už vtedy sme avizovali, že hľadáme človeka, ktorý bude vedieť skĺbiť manažovanie firmy so sociálnym cítením pre jeho zamestnancov. Podmienkou výberového konania bolo aj to, aby sa budúci konateľ vedel orientovať aj v hľadaní externých zdrojov formou využívania rôznych grantov a výziev a tým zlepšovať ekonomickú stránku firmy,“ komentoval obsadzovanie náročnej pozície konateľa a riaditeľa sociálneho podniku zástupca primátora F. Lackovič .

zdroj foto: youtube.com

Prví zamestnanci nastúpili v máji 2021

Počas vlaňajšej jari spustil SPMS nábor prvých zamestnancov, ktorí nastúpili do pracovného pomeru v máji 2021. Medzi oblasti činnosti Sociálneho podniku mesta Senica hneď od začiatku jeho fungovania patrí vykonávanie jednoduchých, ale potrebných manuálnych činností, ako je celoročná starostlivosť o mestskú zeleň, výsadba okrasných drevín, náhradná výsadba, čistenie verejných priestranstiev, údržba chodníkov i mestských komunikácií.

Správcovstvo cintorínov

„Od januára tohto roka nám pribudlo správcovstvo všetkých troch mestských cintorínov, zahŕňajúce všetky typy činností od údržby cintorínov, po obstaranie si hrobového miesta, mimo výkonu samotných pohrebných služieb – tie zabezpečuje tak ako doteraz spoločnosť Technické služby Senica,“ vymenúva konateľka SMPS N. Černáčková.

https://www.nazahori.sk/2022/01/04/socialny-podnik-senice-sa-stal-spravcom-pohrebisk-v-meste/

Prevádzka mestskej kaviarne

Ďalšou plánovanou oblasťou pôsobenia SPMS je zriadenie a prevádzkovanie mestskej kaviarne, ktorá bude vybudovaná v oddychovej zóne mestského parku v budove DAV-u. Tej predchádza aktuálne v réžii mestskej spoločnosti (Mestský podnik služieb spol. s r. o. Senica) realizovaná komplexná rekonštrukcia ústredného objektu najväčšieho mestského parku – spomínanej budovy DAV-u.

„Aj v prípade tejto budúcej kaviarenskej prevádzky počítame so zamestnaním zdravotne znevýhodnených občanov. A ak sa vplyvom nedostatku materiálov alebo pracovníkov neoneskorí prebiehajúca rekonštrukcia budovy, s jej zavŕšením počítame ešte na jeseň tohto roku a ešte v tomto roku chceme pristúpiť aj k spusteniu avizovanej kaviarne prevádzkovanej naším mestským sociálnym podnikom,“ konkretizuje ďalšie plány a oblasti pôsobenia SPMS zástupca primátora.

https://www.nazahori.sk/2022/02/17/zacala-komplexna-rekonstrukcia-budovy-dav-u-v-senici/
Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

2 hodiny ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

16 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

17 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago