Categories: Senica

Senicu prepojí cyklotrasa za takmer 1,5 milióna eur

Mesto Senica plánuje v roku 2019 v rámci generelu dopravy vybudovať cyklotrasy, ktoré prepoja železničnú stanicu s Kunovskou priehradou. NaZahori.sk informovala Viera Barošková, hovorkyňa mesta Senica.

Mesto bolo úspešné a získalo výzvy z IROP nenávratné finančné prostriedky (NFP) vo výške 1.406.571,11 eura . Celkové výdavky projektu sú v sume 1.480.601,17 eura, rozdiel vo výške 74.030,06 eura zafinancuje mesto. Z týchto prostriedkov sa bude realizovať cykloprojekt v meste Senica I. etapa a tým sa majú doriešiť cyklodopravné trasy po meste.

V Senici je v súčasnosti vybudovaná jediná cyklotrasa, ktorá vedie od kúpaliska do rekreačnej oblasti Kunovská priehrada a jej dĺžke je približne sedem kilometrov. Táto trasa slúži predovšetkým na voľnočasové aktivity.

V roku 2018  mesto vybudovalo, ako prepojenie tejto cyklotrasy zo svojho rozpočtu vodorovné a zvislé dopravné značenie cyklokoridoru a to v časti Kunov približne v 200 metrovom úseku. Toto značenie upozorňuje vodičov na zvýšený pohyb cyklistov. Ide o úsek cyklotrasy, ktorá prepája existujúcu cyklotrasu Senica – Kunov a Kunov-Kunovská priehrada.

Budovanie cyklodopravnej trasy cez Senicu sa má začať v roku 2019. Po realizácii zámeru mesta sa bude dať prepraviť bicyklom zo železničnej stanice až po Kunovskú priehradu, čím vznikne súvislá cyklotrasa.

Prepojenie Senice bude: Železničná stanica – Dlhá ulica- Vajanského ulica – Námestie Oslobodenia – Hurbanova ulica – Park popri rieke Teplica- kúpalisko a tam sa napojí na existujúcu cyklotrasu. Najprv ale musí prebehnúť proces verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác. V súčasnosti sa čaká na vypracovanie a podpis zmluvy na NFP s riadiacim orgánom.

Senica je známa svojou zložitou a komplikovanou dopravnou situáciou, pretože stále chýba obchvat mesta. Vybudovaním týchto cyklotrás sa do istej miery odbremení aj dopravná záťaž.

V meste je veľa obyvateľov, ktorí bicykel využívajú nielen ako voľnočasovú aktivitu, ale aj ako dopravný prostriedok, či už na cestu do zamestnania alebo na vybavenie si niektorých svojich záležitostí. Projekty, ktoré mesto chce zaviesť, majú slúžiť k tomu, aby sa pohyb cyklistov po meste zjednodušil.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

5 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

17 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

1 deň ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago