Moravský Svätý Ján

SHMU: Teplotný februárový rekord dňa zaznamenal Moravský Sv. Ján

Vývoj teplotných podmienok na Slovensku v tohtoročnom februári naznačuje, že aj február 2022 bude na meteorologických staniciach krajného západu a juhozápadu Slovenska mimoriadne teplý. Informuje o tom na sociálnej sieti SHMU.

Bude to znamenať, že v posledných 7 rokoch bol ui nás takéto mimoriadne až extrémne teplé februáre až štyri (2016, 2019, 2020 a 2022).

Medzi najteplejšie dni aktuálneho februára bude patriť štvrtok (17.2.2022), kedy viaceré meteorologické stanice na Slovensku zaznamenali rekordné hodnoty maximálnej, minimálnej a priemernej dennej teploty vzduchu pre 17. február. Tento deň bol osobitný aj tým, že bol prekonaný aj celoslovenský rekord pre maximálnu a minimálnu dennú teplotu vzduchu pre 17. február.

Najvyššiu teplotu vzduchu zaregistrovali minulý štvrtok (17.2.2022) v Bratislave, Mlynskej doline (18,7 °C), čím bol prekonaný celoslovenský rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu pre tento deň z roku 1974, kedy v Somotore, na juhu Východoslovenskej nížiny, namerali 17,0 °C.

Rekordnú celoslovenskú hodnotu dosiahla 17.2.2022 aj minimálna denná teplota vzduchu, ktorá zostala na takej vysokej úrovni, že v Moravskom Svätom Jáne neklesla pod 7,1 °C, čím bol prekonaný pôvodný celoslovenský rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu pre 17. február (7,0 °C, Orechová, na krajnom východe Slovenska, 17.2.1974).

Tesne pod celoslovenským rekordom pre priemernú dennú teplotu vzduchu pre 17. február (10,5 °C, Veľký Klíž, 17.2.1974) zostala priemerná denná teplota vzduchu v Kuchyni na letisku, ktorá 17.2.2022 dosiahla 10,4 °C. Ale, čo sa nestalo 17.2.2022, sa stalo 18.2.2022, kedy priemerná denná teplota vzduchu dosiahla v Gabčíkove 11,2 °C, čím bol zaznamenaný nový celoslovenský rekord priemernej dennej teploty vzduchu pre 18. február a prekonaný bol pôvodný rekord (10,8 °C, Orechová, 18.2.2016)).

Na krajnom juhozápade Slovenska sú takéto vysoké hodnoty priemernej dennej teploty vzduchu štandardné až v prvej polovici apríla. Napriek tomu, že aktuálne kladné odchýlky priemernej dennej teploty vzduchu od dlhodobého priemeru nedosahujú v prvých dňoch poslednej tretiny februára také vysoké hodnoty, ako to bolo v strede minulého týždňa, môže sa na niektorých meteorologických staniciach Slovenska potenciálne priemerná mesačná teplota vzduchu v tohtoročnom februári veľmi priblížiť k rekordnej hodnote tejto charakteristiky teploty vzduchu na príslušných meteorologických staniciach.

Zdroj: Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Redakcia

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

4 hodiny ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

6 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

9 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

11 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago