TTSK

SK 8: Župani rokovali po voľbách prvýkrát, ambíciou je posilnenie postavenia krajov


Predsedníčka a predsedovia samosprávnych krajov rokovali po prvýkrát po októbrových regionálnych voľbách vo formáte Zhromaždenia SK 8. V utorok 20. decembra 2022 sa v Starej Lesnej dohodli na pokračovaní v doterajšej úspešnej spolupráci.

Prvé rokovanie SK 8 po voľbách

„Máme za sebou päť rokov, počas ktorých sme nanovo definovali činnosť SK 8. Združenie, ako aj jednotlivé samosprávne kraje, sa aktívne podieľali na zlepšovaní života obyvateľov. Úspešne sme sa zapájali aj do tvorby a pripomienkovania legislatívy. So župankou a županmi sme sa dohodli, že v novom období budeme pokračovať v spolupráci. Sme pripravení zostať konštruktívnymi partnermi vlády a parlamentu. No vláda, nech už to bude ktorákoľvek, musí začať kraje počúvať. Rozvoju Slovenska a jeho všetkých regiónov  pomôže iba, keď centrálna vláda pôjde ruka v ruke so samosprávami,“ uviedol predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Na zasadnutí Zhromaždenia SK 8 sa po prvýkrát vo funkcii predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja zúčastnil Ondrej Lunter a vo funkcii predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

Dominovala téma spolupráce s vládou

Diskutovalo sa o aktuálnych politických a spoločenských témach. Dominovala téma spolupráce s vládou. Župani sa kriticky vyjadrili k problémom, ktoré pre samosprávy nastali po zvýšení daňového bonusu, rovnako ako k mnohým výzvam, ktoré vláda a parlament nedostatočne riešia.

Posilnenie postavenia krajov

Predstavitelia krajov si vymenili skúsenosti so zostavovaním rozpočtov či prijímaním opatrení na úsporu spotreby energií. Príležitosťou pre všetky kraje je čerpanie európskych zdrojov v novom programovom období a z Fondu obnovy a odolnosti. Ambíciou krajov je presadiť posilnenie svojho postavenia ako objednávateľov výkonov v prímestskej autobusovej doprave s cieľom jej zatraktívnenia ako ekonomickejšej a ekologickejšej alternatívy k individuálnej automobilovej doprave.

Decentralizácia a dekoncentrácia moci v štáte

V kontexte 30. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky je podľa predstaviteľov SK 8 najvyšší čas na skutočnú decentralizáciu a dekoncentráciu moci v štáte. Cieľom dlho odkladanej reformy verejnej správy je, podľa zástupcov SK 8, definovanie optimálneho modelu verejnej správy a jej financovania. Jej želaným výsledkom sú kvalitné a profesionálne služby pre obyvateľov.

Tlačová správa

Recent Posts

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

3 hodiny ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

5 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

7 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

10 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

14 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago