TTSK

SK8: Kraje žiadajú vyššiu alokáciu z eurofondov, chcú ich efektívne rozdeľovať cez rady partnerstva


Županka a župani rokovali v stredu 24. novembra 2021 v Bratislave o aktuálnych témach, vrátane rozdelenie nových eurofondov.

Opakovane skritizovali návrh výšky alokácie, o ktorej by sa malo rozhodovať v regiónoch, aj prostredníctvom rád partnerstva. „Od vlády požadujeme jej navýšenie z necelej 1,5 mld. eur na minimálne 3 mld. eur. „SK 8 preto bude presadzovať zefektívnenie rozhodovania o využití nových eurofondov prostredníctvom rád partnerstva,“ informoval Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan.

Kraje sú pripravené implementovať oveľa viac zdrojov

Kraje sú pripravené implementovať oveľa viac zdrojov, ako im v predbežnom návrhu alokovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Za týmto účelom vzniklo osem rád partnerstva, ktoré združujú sociálno-ekonomických partnerov s najlepším prehľadom o potrebách regiónov.

Z európskych zdrojov chcú kraje spolufinancovať aj plánovanie a budovanie siete cyklodopravných trás. SK 8 však poukazuje na zložitosť administratívneho procesu na získanie súhlasu s využitím pozemkov vo vlastníctve štátu a prevažne v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku patriaceho pod Ministerstvo životného prostredia SR. Ide napríklad o Vážsku cyklomagistrálu, ktorá prechádza cez Žilinský, Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky kraj. Pre samosprávne kraje je dôležité zjednodušenie procesu prenájmu týchto pozemkov za primeraných podmienok, nakoľko musia dokladovať majetkovo-právny vzťah k nich v žiadosti o spolufinancovanie projektov z európskych zdrojov.

Finančná injekcia z Fondu obnovy a odolnosti

Predseda SK 8 a trnavský župan doplnil, že kľúčové pre rozvoj regiónov v najbližších rokoch bude čerpanie európskych zdrojov. Popri nových eurofondoch pôjde aj o mimoriadnu finančnú injekciu z Fondu obnovy a odolnosti. „Samosprávne kraje chcú aktívne participovať na realizácii jednotlivých reforiem a investícií v regiónoch. Sme totiž presvedčení, že ich úspešná implementácia a prospešný vplyv na kvalitu života obyvateľov závisia od spolupráce sociálno-ekonomických partnerov na regionálnej úrovni,“ skonštatoval.

Hosťom na rokovaní SK 8 bol generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Michal Maco, ktorý predstavil mechanizmus podpory obnovy rodinných domov z Fondu obnovy a odolnosti. Združenie sa s agentúrou dohodlo aj na konkrétnych príkladoch budúcej spolupráce.

Tlačová správa

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

8 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

10 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

14 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

15 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

2 dni ago