Categories: Skalica

Skalica: Mierna odmietla navýšenie platu a nezverejnila meno svojho zástupcu

Skaličania majú právoplatne ustanovených nových zástupcov na čele s primátorkou Annou Miernou, ktorí ich budú zastupovať najbližšie štyri roky.

Po primátorke, ktorou sa stala vo voľbách 10. novembra Anna Mierna, zložili postupne sľub aj 18 poslanci. Jediným, kto sa ustanovujúcej schôdze nezúčastnil zo zvolených poslancov bol Vladislav Horňák.


Primátorka v úvode poďakovala za prejavenú dôveru a sľúbila, že bude presadzovať transparentnosť a otvorený úrad pre občanov.

„Keďže za posledné obdobie sa predal majetok mesta za 3 milióny eur, musíme stabilizovať ekonomiku a zastaviť tieto predaje, aby sme si za štyri roky vedeli povedať, že sme sa niekam posunuli. Nikoho nejdem prepúšťať, ale musíme si urobiť poriadok,“ uviedla po zvolení Mierna.

Primátorka zostáva aj naďalej zamestnankyňou Trnavského samosprávneho kraja, je uvoľnená na výkon funkcie.

„Ak všetko pôjde ako má, 18. decembra by malo prebehnúť valné zhromaždenie na letisku a tam by malo prísť k zákonným zmenám,“ doplnila Mierna k svojmu pôsobeniu na piešťanskom letisku ako predsedníčky predstavenstva.

Zarezonovala aj otázka toho, že si nezvolila svojho zástupcu, čo je bežná prax primátorov na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve. „K tomuto sa teraz nebudem vyjadrovať,“ stroho odpovedala primátorka.

Podľa našich informácií by sa zástupcom mal stať Vladislav Horňák, ktorý sa ako jediný z poslancov nezúčastnil ustanovujúceho zastupiteľstva. V súčasnosti by sa mal nachádzať v Južnej Amerike a po zložení sľubu by ho Mierna mala určiť za svojho zástupcu.

Novozvolený poslanecký zbor neustanovil ani komisie, ktoré majú pracovať popri mestskom zastupiteľstve. Pritom už na decembrovom zastupiteľstve, ktoré zvolala primátorka sa má hlasovať o najdôležitejšom dokumente, ktorým je rozpočet mesta Skalica. Ten tak neprejde ako je zvykom komisiami.

Poslanec Milan Roman podal pozmeňujúci návrh, aby zastupiteľstvo zvolilo svojich zástupcov do jednotlivých komisií, ale návrh neprešiel.

„V zmysle usmernenia Ministerstva vnútra sa majú komisie zvoliť na ustanovujúcom zasadnutí. A aj vzhľadom na proklamovanú transparentnosť primátorky a snahu o zapojenia verejnosti do rozhodovacích procesov, ktoré vo svojom prejave naznačila nová primátorka, by malo byť záujmom ich ustanoviť čo najskôr. Preto ma prekvapilo, že tento návrh neprešiel,“ uviedol k situácii s ustanovením Roman, ktorý v minulom funkčnom období pôsobil posledný rok na pozícii viceprimátora.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

4 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

5 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

5 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

6 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

7 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

9 hodín ago