Skalica

Skalická ortopédia oslavuje 30 rokov činnosti

Skalická nemocnica: Ortopédia oslavuje 30 rokov činnosti. Ročne vykoná približne 1 200 operácií. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa Agel SK Eva Peterová.

Písal sa dátum 10. 1. 1994

Písal sa dátum 10. 1. 1994 keď v dnešnej Fakultnej nemocnici AGEL Skalica začalo fungovať samostatné ortopedické oddelenie. Oddelenie zakladal MUDr. Ján Černý, ktorý v nemocnici stále pôsobí a spolu s ním pri zrode stáli aj sestry Miroslava Čemanová, Monika Černá a Marta Gulová, ktoré taktiež v nemocnici pracujú dodnes.

Oddelenie rýchlo napredovalo a príchodom MUDr. Dušana Majerčíka sa na tomto pracovisku začali operovať aj kĺbové náhrady, ktorých ročne vykonajú približne 250. Najčastejšie je to bedrový, kolenný a ramenný kĺb a zriedkavo aj členkový. Ortopedické oddelenie poskytuje diagnostickú a liečebno-preventívnu starostlivosť o pacientov s ochoreniami pohybového ústrojenstva dospelých a detí, ošetrenie úrazových stavov nevynímajúc. Oddelenie tiež zabezpečuje preventívne vyšetrenia bedrových kĺbov novorodencov sonografiou.

Skalická nemocnica zdroj: Agel

Ročne 1 200 operácií

„Prevádzka oddelenia a dvoch odborných ambulancií je zabezpečovaná tímom ôsmich skalných lekárov, dvoch externých lekárov a šestnástich sestier,“ približuje primár MUDr. Daniel Vidovič, ktorý stojí na jeho čele už štyri roky. „Ročne naše oddelenie vykoná približne 1 200 operácií, z toho je asi 25 mesačne vykonaných formou jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Neoddeliteľnou súčasťou sú aj dve ambulancie, v ktorých ročne ošetríme približne 13-tisíc pacientov,“ dodáva Daniel Vidovič. 

Operačná liečba v kombinácii s medikamentóznou

Za komplexnosťou liečby pacientov oddelenia  stojí okrem aktívneho prístupu liečeného aj spolupráca s ďalšími vyšetrovacími a liečebnými zložkami – pracoviskami spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, predovšetkým rádiologickým oddelením a fyziatricko-rehabilitačným oddelením. Dominantným postupom v liečbe ortopedických pacientov je operačná liečba v kombinácii s medikamentóznou, sprevádzaná rehabilitovaním. Harmonogram plánovaných výkonov pružne reaguje na požiadavky riešenia naliehavých stavov, čo sú neodkladné výkony pri ošetrovaní úrazov pohybového aparátu a iné naliehavé stavy.

Medzinárodná konferencia

Pri príležitosti 30. výročia ortopédie v Skalici nemocnica spolu so Slovenskou ortopedickou traumatologickou spoločnosťou organizujú odborné podujatie, ktoré v októbri spojí odborníkov tejto oblasti na medzinárodnej úrovni.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Polícia hľadá svedkov vážnej nehody traktora a cyklistu na Záhorí

Senickí dopraváci objasňujú okolnosti sobotnej zrážky traktora a cyklistu pri obci Moravský Svätý Ján, v…

3 hodiny ago

Výstava Secesia zo zbierok Záhorského múzea a zberateľov

Záhorské múzeum v Skalici v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja pripravilo výstavu Secesia zo zbierok Záhorského…

4 hodiny ago

Holíč: Noc múzeí a galérií na zámku s kostýmovými prehliadkami

Holíčsky zámok sa už tradične zapája do obľúbeného podujatia Noc múzeí a galérií. Tento rok…

6 hodín ago

Sociálny sprievodca pre občanov Myjavy

Oddelenie Sociálnych služieb mesta Myjava pripravilo pre obyvateľov mesta publikáciu s názvom Sociálny sprievodca. Jej…

8 hodín ago

Vyjadrenie pozemnej a vrtuľníkovej záchranky k nehode na Záhorí

Vyjadrenie záchranárov k ošetreniu a prevozu účastníkov nehody v nedeľu 12.5.2024 krátko po 15.00h, ku…

17 hodín ago

Aktuálne: Pri nehode na Záhorí prišla o život mladá žena

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva PZ v Malackách aktuálne dokumentujú okolnosti tragickej dopravnej nehody, ku ktorej…

19 hodín ago