Categories: Skalica

Skalický rubín má punc jedinečnosti

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) odovzdala Certifikát Chránené označenie pôvodu v Európskej únii (EÚ) za Skalický rubín

Skalický rubín charakterizuje plná chuť, výrazný obsah antioxidantov a farba, od ktorej sa odvíja aj jeho historický názov. Pochádza z dvadsiatych rokov minulého storočia. Jeho vznik, zloženie a obchodná značka sú známe z obdobia medzi dvomi vojnami a následne najmä zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, kedy malo ochrannú známku nielen v bývalej Československej socialistickej republike, ale aj v zahraničí.

Skalický rubín musí byť vyrobený len z hrozna dopestovaného na presne ohraničenom katastrálnom území mesta Skalica a hranicami katastrálnych území obcí Mokrý Háj, Popudinské Močidľany, Prietržka, Radošovce a Vrádište.

Certifikát prebral predseda občianskeho združenia Vínna cesta Záhorie (OZ VCZ) Ľudovít Bránecký v piatok v Skalici. 

Práve toto združenie iniciovalo v roku 2010 kroky, aby Skalický rubín získal tento certifikát. „Certifikované označenie pôvodu je naozaj niečo, čo si zaslúži našu pozornosť. Produkcia vína a hrozna súvisí s týmto regiónom. A starostlivosť o hrozno a víno dáva tomuto regiónu veľký punc. Dôležitá je aj krajinná tvorba, ktorá je s tým spojená. Veď Skalické búdy sú veľmi známe už niekoľko storočí. Niektoré z tých najstarších majú aj 300 rokov,“ povedala ministerka Matečná.

“Máme čo ukázať. Aby sme sa presadili na európskych alebo svetových trhoch, potrebujeme takéto chránené značky. Nie produktami aké vyrábajú aj ostatní, ale práve tá pridaná hodnota , punc inakosti je v regionálnych produktoch,”spresnila Matečná.

 

 „Máme strašne veľa pracovitých ľudí, ktorí niečo pre túto republiku, pre jej budúcnosť tvoria. Ani snaha o získanie certifikátu nebola pre nás. Robili sme to preto, že sa za tých sto rokov histórie Skalického rubínu patrí našim predkom poďakovať. Aby sme posúvali ďalej to, čo vytvorili kedysi,“ povedal po prijatí certifikátu Bránecký z občianskeho združenia Vínna cesta Záhorie, hlavný iniciátor registračného procesu ochrannej známky.

Vínna cesta Záhorie pôsobí v Skalickom vinohradníckom rajóne, ktorý je jeden z 12-tich rajónov Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Skalický rubín sa aktuálne pestuje na ploche cca 90 ha.

„Iniciátorom prvého kroku ochrany dedičstva vinohradníctva a vinárstva v Skalici bolo v roku 2010 občianske združenie Vínna cesta Záhorie,“ doplnil Bránecký. “Chránené označenie pôvodu v Európskej únii, ktoré zabezpečuje vysoký stupeň ochrany takejto značky, neobmedzuje jeho výrobcov pri jej používaní, pokiaľ dodržujú schválenú špecifikáciu, ktorá je uverejnená a všetkým dostupná na úrovni európskych právnych predpisov,” upresnil Ľudovít Bránecký.

 zdroj a foto: NaZahori.sk 

Angelika Kmecová

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

9 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

10 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

19 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

20 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

21 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

22 hodín ago