Categories: Skalica

Skalický šachový festival s viac ako 150 hráčmi z 15 krajín sveta

V sobotu 21. augusta sa začal tretí ročník Skalického šachového festivalu (SSF), ktorý potrvá do nedele 29. 8.2021. 

Podujatie otvoril prezident Slovenského šachového zväzu Milan Roman a primátorka Skalice Anna Mierna. Tento rok sa uskutoční v Skalici spolu šesť turnajov: O pohár firmy SCHAEFFLER, SKALICA MASTERS, CORAGEO blitz a Skalica Chess rapid.  

“Celkovo očakávame viac ako 150 hráčov z 15 krajín sveta. Veľa ľudí už chodí s celými rodinami, ubytovaných mame cca 220 ľudí na 9-14 noci v Skalici a okolí,”  NaZahori.sk o tom informoval Milan Roman, prezident Slovenského šachového zväzu. 

Víťazkou prvého turnaja v bleskovom šachu sa stala Valentina Gunina, majsterka Európy z Ruska pred 12 násobným majstrom Slovenska v bleskovom šachu Mikulášom Maníkom. Ceny prvého ukončeného turnaja odovzdával predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič .

 

“Jednodňové turnaje sú spestrením už tak nabitého programu nášho festivalu. Ako prvý sa konal bleskový turnaj CORAGEO blitz.  Druhý sprievodný turnaj sa bude konať už takmer na záver celého podujatia 28. augusta.  Bude to turnaj v rapid šachu tempom 10 minút + 5 sekúnd/ťah na 9 kôl a zúčastní sa ho medzi inými aj náš FM Martin Jablonický,” doplnil prezident Roman.

Krst knihy šachového veľmajstra Jána Plachetku

 V nedeľu sa uskutočnil na Skalickom šachovom festivale krst knihy prvého slovenského šachového veľmajstra Jána Plachetku. Kniha sa dá kúpiť priamo na šachovom festivale v Skalici do nedele a potom ju bude predávať Slovensky šachový zväz a niektorí predajcovia šachovej literatúry. 

Ján Plachetka sa sa stal v roku 1978 prvým slovenským šachovým veľmajstrom. Z majstrovstiev Česko-Slovenska má jednu striebornú a dve bronzové medaily. Majster Slovenska v rokoch 1975 a 1993. Na olympiádach päťkrát reprezentoval Česko-Slovensko a dvakrát Slovensko. Významne sa podieľal na zisku striebra v Luzerne 1982, keď na poste druhého náhradníka výsledkom 6/8 obsadil štvrté miesto. Je spoluautor publikácie o šachových olympiádách. Jeho najznámejšou zverenkyňou ako trénera bola Regina Pokorná. Na seniorských šampionátoch tiež dosahoval solídne výsledky.zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

19 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

21 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

22 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago