Categories: Skalica

Skalicou zneli požiadavky takmer tisícky ľudí

Ani počasie neodradilo, takmer tisícku nielen obyvateľov Skalice, zísť sa na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko. Napokon aj nebo bolo za , keď asi hodinu pred avizovanou akciou prestalo pršať .

V piatok 16.3 boli opäť  zhromaždenia Za slušné Slovensko v desiatkach slovenských miest, ako aj v niektorých mestách v zahraničí.

Ich organizátori požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, vyšetrenie viacerých káuz, demisiu vlády a predčasné voľby.

V úvode organizátori pripomenuli, že zhromaždenia sa začali predovšetkým pre to, aby sa dôsledne prešetrila vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zároveň poukázali, že novinári v uplynulých dňoch žiadali vyjadrenia jednotlivých ministerstiev k správe Európskeho parlamentu, ktorá kritizuje pomery na Slovensku, ale napriek snahe odpovede nedostali.

Na Záhorí prečítali aj list emeritného biskupa Róberta Bezáka, ktorý zaslal organizátorom. Pripomenul v ňom, že žijeme dôležitý čas, keď sa opäť stávame vnímaví voči pravde, spravodlivosti, právu a ľudskej dôstojnosti. „Nedajme si zobrať ten vzácny čas, keď opäť vidíme, počujeme a získavame svoju dôstojnosť,“ odznelo vo vyhlásení Bezáka.

Róbert Bezák   /  postoj.sk

Na pódiu vystúpil aj učiteľ skalického gymnázia Marek Šefčík. „Som ženatý,mám tri deti, ktoré vychovávam a chcem im ukazovať dobré príklady. Už 16 rokov učím a stretávam sa s mladými ľuďmi. Snažím sa ich nielen vzdelávať, ale aj viesť , aby boli charakternými ľuďmi. Aby pre nich čestnosť a spravodlivosť boli tak prirodzené ako prijímanie potravy. Bol som tu minulý týždeň a som tu aj teraz. Potom čo sa stalo, kam sme našu krajinu priviedli, mi je veľmi smutno. Ako môžeme my učitelia alebo aj rodičia, vychovávať svoje deti a hovoriť im o sile pravdy, čestnosti a charakteru, keď nám politické špičky ukazujú pravý opak.” 

Marek Šefčík s rodinou / FB MŠ

Marek Šefčík  povedal na sociálnej sietiPokojné zhromaždenie, prejav k veci, hymna a potom sa začali vyťahovať kľúče. Pridali sa ďalší a ďalší a štrngalo cele námestie,  už im odzvonilo!

 Organizátori sú pripravení pokračovať i v ďalších aktivitách v Skalici. „Videli ste už druhýkrát, aká tu bola účasť. Myslím si, že ľudia budú bojovať za svoju pravdu aj naďalej,“ povedala po skončení akcie jedna z organizátoriek zhromaždenia v Skalici. 

Angelika Kmecová

Recent Posts

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

1 hodinu ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

10 hodín ago

Cez víkend čaká vodičov obmedzenie na D2 v smere od Záhoria

Polícia Slovenskej republiky vydala upozornenie pre vodičov na víkend ohľadom dopravného obmedzenia na diaľnici D2.…

11 hodín ago

Tajomstvo 300-ročnej lipy: Svedok histórie obce Smrdáky

V malebnej kúpeľnej obci Smrdáky na Záhorí, známej svojimi liečivými prameňmi, stojí výnimočný prírodný pamätník…

15 hodín ago

Stretnutie s históriou: Zaujímavé príbehy Záhorákov v Amerike

Cyklus Stretnutie s históriou v Malackách pokračuje v máji prednáškou na tému Zaujímavé príbehy Záhorákov…

16 hodín ago

Aktuálne: Zrážka osobákov na Záhorí uzavrela úsek cesty

Aktuálne nehoda na Záhorí: Zrážka vozidiel na hlavnom ťahu od Holíča na Senicu uzavrela úsek…

17 hodín ago