Kúty

K meškaniu s rekonštrukciou na železničnom moste Kúty-Lanžhot sa vyjadrili Železnice SR

Meškanie na slovenskej strane s rekonštrukciou cezhraničného železničného koridoru medzi českým Lanžhotom a slovenskou hraničnou obcou Kúty.

Spoločnosť Skanska v úseku železničného koridoru na českej strane budovala núdzové prepojenie pre prejazd vlakov. Dôvodom tohto riešenia podľa www.novinky.cz bolo, že pôvodne naplánované práce na moste ponad Moravu v správe Železníc SR (ŽSK) sa do konca minulého roka neuskutočnili. Aktuálny predpoklad je október 2023.

Holíč zdroj: ZSSK

Z dôvodu stavebných prác na budovaní S-prepoja bolo potrebné úplne zastaviť prevádzku na trati. Vlaky premávajú obchádzkou cez Hodonín a Holíč.

Viac sa dočítate na NOVINKY.CZ 

Vyjadrenie Železníc Slovenskej republiky (ŽSR)

Vyjadrenie poskytla za Železnice SR, riaditeľka odboru komunikácie a marketingu ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Stavba, ktorú realizuje Slovenská republika v traťovom úseku od železničnej stanice Kúty po štátnu hranicu SR/ČR tvorí 6 km úsek oproti 2 km úseku, ktorý realizuje Česká republika. Súčasne oproti stavbe na českom území stavia Slovenská republika na slovenskom úseku 3 železničné mosty z ktorých 2 mosty majú dĺžku 21 m a tretí most cez rieku Morava ma dĺžku 140 m. Slovenská stavba v súčte realizuje omnoho väčší objem prác. Mostovky sú vyrábané z oceľovej konštrukcie a slovenská stavba sa potýkala z nedostatkom hutného materiálu z dôvodu vojnového konfliktu, avšak daný problém sa nám podarilo vyriešiť a mostné konštrukcie sa vyrábajú a na moste cez rieku Morava sa aj montujú.

Pri prestavbe železničného mosta prišlo k odbúraniu pilót, armovaniu základov, oprave a dosypaní okolo protipovodňovej hrádzi, príprava zariadenia na výsun mosta a betonáž pätiek pre výsun mosta.

Práce na predmetnej stavbe projektu Devínska Nová Ves – Kúty – štátna hranica ČR/SR pokračujú, v uplynulom období prišlo v úseku Kúty – štátna hranica napríklad k zriadeniu paženia medzi 1. a 2. traťovou koľajou, demontáži a odvozu,  koľajového roštu a zatrubneniu kanála.

Aktuálna lehota prác pre úsek stavby A.1. t.j. úsek od stanice Devínska Nová Ves po stanicu Malacky bude určená po spracovaní aktualizovaného harmonogramu zo strany Zhotoviteľa a až po jeho prerokovaní medzi zmluvnými stranami bude zrejmé či príde k predĺženiu lehoty výstavby. Dôvodom predĺženia sú neukončené inžinierske činnosti v úseku stavby A.1 (nesúhlas obce Plavecký Štvrtok). V aktuálnom čase vzhľadom aj na globálny vývoj so stavebným materiálom ako aj infláciou nie je možné vylúčiť predĺženie lehoty výstavby.

Akceptovaná zmluvná hodnota bola stanovená v Zmluve o Dielo č. 01/2017 zo dňa 09.09.2020 vo výške 274 985 419,17 EUR. K navýšeniu uvedenej akceptovanej zmluvnej hodnote neprišlo, nakoľko navýšenie akceptovanej zmluvnej hodnoty nebolo predmetom žiadnych dodatkov k zmluve. Momentálne prebieha verejné obstarávanie na znalca, ktorý posúdi hodnotu nárokov zhotoviteľa. ŽSR pravidelne rokujú so zhotoviteľom ohľadom prác na modernizácii ako aj o navyšovaní cien materiálov.

Na úseku stavby Devínska Nová Ves až Malacky prebieha inžinierska činnosť za účelom vydania územných rozhodnutí a stavebných povolení. V súčasnosti sú vydané právoplatné územné rozhodnutia na úsek od železničnej stanice Devínska Nová Ves po železničnú stanicu Zohor vrátane stanice Zohor a v tomto úseku prebieha inžinierska činnosť pre stavebné konania. Taktiež je vydané územné rozhodnutie pre železničnú stanicu Malacky. V úseku železničnej zastávky Plavecký Štvrtok bolo územné konanie zrušené.

Špecifickým cieľom projektu je

– napojenie modernej bezpečnej železničnej infraštruktúry SR na európsku dopravnú sieť, čím sa zabezpečí prepojiteľnosť európskych regiónov modernou a kvalitnou sieťou v súlade s medzinárodne dohodnutými požadovanými technickými parametrami,

obnova a zlepšenie technických parametrov zariadení a stavieb železničnej infraštruktúry na predmetnom úseku,

– zlepšenie technických parametrov železničnej infraštruktúry, bezpečnosti celej prevádzky na železničných tratiach, ale aj rast atraktívnosti a využiteľnosti pre cieľových užívateľov železničnej dopravy kvalitatívnym zvýšením služieb medzinárodnej a vnútroštátnej osobnej a nákladnej dopravy,

– skrátenie jazdných časov, redukcia hluku a znečistenie ovzdušia, optimalizácia počtu a vybavenia dopravní, počtu dopravných koľají v staniciach,

– splnenie požiadaviek pre interoperabilitu s dosiahnutím medzinárodných štandardov.

Doplnenie

V rámci bilaterálnych vzťahov medzi Železnicami Slovenskej republiky a Správou železnic bolo v čase prípravy projektových dokumentácii modernizácie železničnej trate v traťovom úseku Kúty (SR) – Lanžhot (ČR) dohodnuté, že stavba Slovenskej republiky sa v rámci projektovej prípravy prispôsobí a nadviaže na projektovú prípravu stavby Českej republiky, nakoľko Česká republika mala svoju projektovú dokumentáciu rozpracovanú vo vyššom stupni. Slovenská strana vzhľadom na geologické podmienky potrebovala začať stavebné práce na 1. traťovej koľaji, čo však nebolo možné, nakoľko česká strana potrebovala začať práce na 2. traťovej koľaji na svojom úseku stavby. Z tohto dôvodu a na základe bilaterálnej dohody pristúpila slovenská strana k rozhodnutiu o potrebe vybudovania tzv. ,,S“ prepojenia v mesiaci 08/2022 na území Slovenskej republiky, pretože slovenská strana musí vykonávať práce na 1. traťovej koľaji.

https://www.nazahori.sk/2020/09/10/bsk-video-zahorie-bude-mat-zmodernizovanu-zeleznicnu-trat/
Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

6 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

8 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

9 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

16 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago