Categories: Hrašné

Starosta obce Hrašné: Z obyvateľov obce nebol nikto pozitívne testovaný

V 45 okresoch cez víkend 7. a 8.11. 2020 bolo druhé kolo celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Išlo o tzv. červené okresy, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v prvom kole testovania hranicu 0,7 percenta. Medzi ne patril aj okres Myjava.

O priebehu testovania v obci Hrašné v okrese Myjava porozprával jeho starosta Pavel Hučko.

“Ako starosta obce som tu, aby som pracoval a zastupoval občanov našej obce – bol tu vždy pre nich a s nimi. Vážim si každého z nich a preto mi záleží aj na ich zdraví. Nikdy som nespochybnil, že nový koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 ( ako aj mnoho ďalších vírusov a ochorení) tu je, bol a bude medzi nami. Preto som aj vždy žiadal a prosím obyvateľov obce o dôsledne dodržiavanie všetkých platných opatrení a v prípade, že majú podozrenie alebo príznaky ochorenia, aby okamžite kontaktovali svojho lekára a dali sa otestovať pokiaľ možno testami čo najvyššej kvality. Taktiež všetkých prosím, aby nehľadali hneď vo všetkom senzácie či rôzne konšpirácie, aj keď vieme, že je veľa rozporov, pochybení, pravdepodobne aj právnych porušení,… Neurážajme sa vzájomne, netvorme ďalšiu nenávisť, nevraživosť, nerozdeľujme našu spoločnosť – toho máme dosť zo strany našich politikov, ale buďme k sebe ľudský a vzájomne si pomáhajme,” povedal na úvod starosta obce Hrašné.

V prvom kole ste mali v obci Hrašné „0“ pozitívnych prípadov, ako ste vnímali, že aj tak musíte absolvovať druhé kolo a čo na to hovorili občania obce?

Priznám sa, že rovnako ako našich obyvateľov aj mňa sa dosť dotklo rozhodnutie o druhom kole testovania v našej obci a dôvodov určite bolo viac.

Ako prvé sa ma hneď dotkla štátom zverejnená štatistika prvého kola testovania a to za okres Myjava, ktorá oproti skutočným údajom uviedla za okres Myjava takmer dvojnásobné čísla pozitívne testovaných osôb (skutočné pozitívne 145, uvedené v štatistike 249), tiež počet testovaných osôb bol znížení o nie malé číslo ( skutočne testovaných 19193, v štatistike uvedené 17753).  V dôsledku tohto bolo aj percento pozitívnych za okres Myjava dvojnásobne vyššie ( miesto skutočných 0,7 % bolo uvedené 1,4%). Zároveň podotýkam, že uvedenú štatistiku vôbec nepovažujem za dôveryhodnú aj z dôvodu, že jej údaje boli spracované na základe toho, kde sa uvedené osoby testovali a nie podľa miesta pobytu, tak že všetky jej  údaje sú skresľujúce a tým aj zavádzajúce.

Ďalej vláda SR pri rozhodovaní kde sa bude konať 2. kolo testovania vôbec nebrala zreteľ na vyhlásenie konzília odborníkov, že druhé kolo treba realizovať len v miestach, kde bol zistený v prvom kole výskyt ochorenia nad 1,5% pozitívnych. V tomto znení bolo zverejnené aj stanovisko ZMOS-u a ÚMS, že vládu SR v tomto nepodporia ak pôjde proti epidemiológom a odborníkom… .

Tiež samotné rozhodnutie – určenie okresov do druhého kola testovania a k tomu prijatá výnimka pre mesta Košice a Bratislava. Každému je zrejmé, že na kopaniciach a predovšetkým v obciach je takmer približne polovica chalúp vo vlastníctve „chalupárov“ a to prevažne s bydliskom v Bratislave a aj preto reakcie domácich obyvateľov boli nie práve pozitívne.

V neposlednom rade určite tieto negatívne vyjadrenia „podporila“ verejne diskutovaná kvalita testov, „dobrovoľný nátlak na občanov“ k testovaniu, ale i verejnosti známe porušovanie opatrení a zákonov práve mnohými predstaviteľmi nášho štátu. A mnohé ďalšie verejne diskutované dôvody.

V obci sa testovalo len v nedeľu, aká bola účasť oproti minulému víkendu?

Účasť na druhom kole v našej obci bola porovnateľná s prvým kolom, avšak došlo k menšej zmene obyvateľov, keď v prvom kole sa testovali predovšetkým občania čo potrebovali „štátnu priepustku do práce“ ale i mnohí čo chceli sa presvedčiť o svojom zdravotnom stave, v druhom kole to boli opäť občania čo potrebovali „štátnu priepustku do práce“  a k ním sa „dobrovoľne“ pripojili obyvatelia ( bohužiaľ i vekovo najstarší a teda najviac zraniteľné osoby), ktorí tiež potrebovali „ štátnu priepustku“, aby aj napriek – asi nie všade platnej výnimke – mohli si ísť nakúpiť základne potraviny, prevziať si svoje dôchodky, ísť k svojím lekárom či už na potrebné vyšetrenia alebo pre životne dôležité lieky…

Obec Hrašné je kopaničiarská obec, chodili k vám na testovanie aj obyvatelia z iných miest a obcí a približne o aké množstvo sa jedná? Oproti minulému víkendu boli tak isto všetky testy negatívne?

Obec si počas testovania viedla samostatnú – základnú štatistiku (bez osobných údajov) a tak čo sa týka našej obce môžem zodpovedne povedať skutočné údaje z odberného miesta v Hrašnom z 2. kola:

  • Celkový počet testovaných osôb ……………………………………………………..  291
  • Počet pozitívne testovaných osôb…………………………………………………….  1
  • Celkové percento pozitívnych ………………………………………………………..    0,34%
  • Počet testovaných obyvateľov obce Hrašné………………………………………. 232
  • Počet pozitívne testovaných obyvateľov Hrašného ………………………….. . 0
  • Percento pozitívne testovaných obyvateľov obce Hrašné ………………….. 0,00%
  • Počet testovaných osôb bydlisko v okrese Myjava ( okrem Hrašného)…9
  • Počet testovaných osôb bydlisko mimo okres Myjava ………………………. 50

Mali ste problémy počas testovania, aj v súvislosti so zháňaním administratívnych pracovníkov a zdravotníkov?

Administratívnych pracovníkov a zdravotníkov si obec zabezpečila v predstihu sama, nakoľko zo strany štátu tieto osoby neboli zabezpečené žiadne (okrem vojaka a príslušníka PZ) a 24 hodín pred testovaním by to už bolo nereálne. 

Takže, čo sa týka informovania samospráv zo strany obcí nie že bolo nedostatočné, ale dá sa povedať že kritické, takmer žiadne. Informácie sme teda prevažne čerpali len tie čo boli dostupne v médiách a na sociálnych sieťach. Keďže nám ako som už v úvode povedal na našich obyvateľoch záleží, snažili sme sa im maximálne pomôcť , aby mohli chodiť do práce, starať sa o svojich blízkych a napĺňať svoje základné ľudské potreby.

Zároveň očakávam a apelujem z dôrazom na zdravie našich občanov,  aby v prípade ďalších opatrení, bolo konečne brané do úvahy odborné hľadisko odborníkov a lekárov aby sa nejednalo len o rôzne „biznis“ rozhodnutia či skúšobne rozhodnutia politikov. Tiež aby boli dodržiavané základné ľudské a ďalšie platné práva tohto štátu.

Záverom sa chcem poďakovať občanom obce za disciplínu a zodpovedný prístup na odbernom mieste počas testovania a tiež veľké ďakujem vo svojom mene a mene testovaných obyvateľov obce vyslovujem celému tímu, ktorý odviedol profesionálny výkon svojej práce a za ich ľudský prístup k naším občanom. 

Zároveň všetkých naďalej žiadam o dodržiavanie všetkých základných – hygienických opatrení, tiež o opatrnosť a zodpovednosť a úprimne prajem všetkým veľa zdravia a síl.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

10 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

11 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

11 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

12 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

13 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

15 hodín ago